Miért lesz jelentős az Apple M1 chip-je (2. rész)

M1 chip

Az előző részben megnéztük, hogy miért jelentős az Apple által megálmodott M1 chip megszületése. Ha a cég képes eltávolodni az Intel chip-ektől, akkor olcsóbbá teheti termékeit saját processzorok használatával. Az M1 chip-ek komoly előnyökkel kecsegtetnek energiafogyasztás és hatásfok terén, de tényleg olyan nagyszerűek? Nézzük meg részletesen!

Minden egyben

Apple’s iPhones and iPads

Az M1 tervezésekor a kulcsszó a kompaktság volt. Az Apple olyan processzort szeretett volna készíteni, melybe integrálható a T2-es biztonsági chip és a GPU is. Egy 2.6 teraflop-os GPU-t szeretnének integrálni, mely körülbelül egyenértékű egy két éves PC videókártyával. Ilyen például a NVIDIA GTX 1050 Ti, mely 2.6 terraflop nyers feldolgozóképességel rendelkezik. Az Apple egyben büszkélkedik is, hogy az M1-ben lesz a világ leggyorsabb integrált grafikus egysége. Ez jelenleg igaz, de ki tudja mit hoz a jövő.

Az M1 másik addíciója lesz a Neural Engine integrálás is, melynek lényege a gépi betanulási folyamatok segítése. Mesterséges intelligenciáról van szó, melyet bizonyos alkalmazások kihasználhatnak, hogy működésüket felgyorsítsák. A Fotók alkalmazás például használhatja, hogy szkenneljen és felismerjen tárgyakat, arcokat gyorsabban.

Magic Keyboard
 

Az M1 chip-ben van egy külön szekció, melyet a titkosításnak és a biztonságnak szenteltek. Itt kapnak helyet a legnépszerűbb kodekek is a jól ismert médiaanyagokhoz. A legjelentősebb a Thunderbolt vezérlő, mely USB-4 kompatibilis lesz és 40Gb/s adatátvitelre lesz képes.

Az M1 abban is segít, hogy a különböző Apple termékek jobban kooperáljanak. Mivel az M1 után az iPad-ed és iPhone-on kívül a Mac számítógépek is az ARM architektúrát fogják használni, az alkalmazások portolása platformok között egyszerűbb lesz.

Vannak hátrányok?

8-core

Mivel az M1 chip-ek más architektúrát használnak, mint az Intel chip-ek, az új Mac-ek effektíve inkompatibilisek lesznek a már létező MacOS szoftverekkel. Az Apple a megoldásra ismét a Rosettáért nyúl, melyre sok évvel ezelőtt volt szükség egy hasonló szituációban. Ez most a Rosetta 2 lesz, mely az Intel alapú szoftvereket telepítéskor egyből ARM-re konvertálja. Ez azt jelenti, hogy elvileg probléma nélkül válthatunk új Mac-re, a régi szoftverek nem lesznek használhatatlanok.

Ez egy ideiglenes megoldás, amíg a régi Intel alapú Mac-ek kimennek a forgalomból. A fejlesztők ezentúl Xcode-ot fognak használni, mely minden programból készít egy ARM és egy Intel kompatibilis verziót is.

Ami viszont nagy hátránya, hogy Windows már nem fog tudni futni Mac alatt semmilyen formában, ugyanis a processzor nem kompatibilis. Az M1-nek tehát van ára. Az Apple ezzel is arra ösztönöz mindenkit, hogy álljanak a MacOS oldalára, a verseny pedig sosem volt élesebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .