Miért lesz jelentős az Apple M1 chip-je?

M1 chip

2020 júniusában az Apple bejelentette szándékát, hogy meg akarja szakítani a Mac és Intel kooperációt, tehát a jövő Mac-jei nem Intel processzorokkal fognak érkezni. Az Apple számára igen költséges az, hogy nem saját fejlesztésű processzorokat használ a Mac-ekben, ez azonban hamarosan változhat. Az M1 chip az első ARM architektúrára épülő processzor chip, melyet teljes mértékben az Apple tervezett. Nézzük mit érdemes tudni róla!

Mi valójában az M1 chip?

Apple’s iPhones and iPads

Az M1 az első szilikon processzor chip, mely teljes egészében az Apple kezei közül kerül ki. Ez azért jelentős, mert 2006-tól a Mac gépek Intel processzorokkal érkeztek, ez a „kiszervezés” pedig költséges a cég számára. Az Intel által gyártott processzorok ugyanazt az x86 és később az x86_64 architektúrát használták, mint a Windows-os gépek. Az M1 viszont teljesen más alapon készült. Az ARM architektúra főleg hordozható eszközökben volt eddig használatos, mint például okostelefonokban, iPhone-okban és iPad-ekben.

Az ARM lényege, hogy egyszerűbb instrukciós szettel rendelkezik, ezáltal az energiafogyasztása is alacsonyabb, mint az x86 típusoknak. Az Apple éveket töltött azzal, hogy stabil, megbízható és minőségi processzorokkal szerelje a sikeres iPhone-okat és iPad-eket, és úgy tűnik a Mac-ek ideje is eljött. Jelenlegi formájában az M1 chip biztosít pár előnyt az Intel chip-ekkel szemben, de vannak hátrányai is. Az átlagember sok mindent nem fog észlelni viszont ebből.

Az M1 előnyei

CPU performance
 

Mivel az M1 egy teljesen egyedi dizájn, az Apple-nek lehetősége volt teljes mértékben az igényei szerint megtervezni azt. Ez azért jó, mert megoldható más Mac komponensek, mint például a videókártya és a T2 biztonsági chip integrálása a processzorral. Ezáltal a Mac gépek miniatűrebbek és energiahatékonyabbak lesznek. Az Apple mindig is ilyen elven dolgozott. Összehangolni a hardvert és szoftvert úgy, hogy az egyszerűen működjön.

Apple’s SVP

A legnagyobb kézzelfogható előny az M1 esetében valószínűleg az energiafogyasztásban lesz érzékelhető. Közel fele lesz az energiafogyasztás a mostani Intel chip-ekhez képest, ami effektíve dupla akkumulátor élettartamot jelenthet. A 13 colos Macbook Pro-nál például úgy jósolják, hogy 20 órányi folyamatos videólejátszásra lesz képes egy töltéssel.

Az Apple persze azonnal elkezdte hangoztatni, hogy sikerült előállítania a világ legjobb hatásfokával rendelkező processzort, de azért várjuk meg mi lesz a vége. Az M1 mindenesetre egy érdekes fejlesztés. A következő részben megnézünk róla még pár dolgot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .