Miért ne bízzunk az ingyenes VPN-ekben?

Az ingyenes VPN szolgáltatások túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. Rengeteg ingyenes VPN-t tölthetünk le manapság az App Store-ból és a Google Play-ből, azonban egész egyszerűen ezeket kerülni kell, mivel személyes adatainkkal játszunk.

A VPN-ek, avagy Virtual Private Network-ök (virtuális privát hálózatok) kódolják az összes adatforgalmat, melyet internetkapcsolatunkon keresztül küldünk és elküldik azokat egy távoli VPN szerverre. Minden adat ezeken megy keresztül. Miért jó ez? Nézzünk egy példát.
Tegyük fel, hogy az USA-ban élünk és csatlakozunk egy VPN szerverhez, mely az Egyesült Királyságban található. Ezután megnyitjuk a Google-t és a Facebook-ot. A helyi internetszolgáltatónk nem fogja látni, hogy a Google-t és a Facebook-ot igénybe vettük. Csak azt látják, hogy egy titkosított kapcsolat megy az Egyesült Királyságba, a Google és a Facebook pedig egy, az Egyesült Királyságban élő emberként fog minket azonosítani.
Az emberek főleg azért használják a VPN-eket, hogy az internethasználatukat elrejtsék mások elől. Ha a helyi kormány például betiltott bizonyos oldalakat az adott országban, akkor a VPN-ek segítenek kikerülni ezt, hiszen úgy látják az oldalak, hogy másik országból jövünk, ahol legálisak. A VPN-ek arra is jók, hogy publikus, titkosítatlan wifi hotspot-okat használjuk anélkül, hogy valaki megpróbálna belenézni adatainkba. De mi a probléma?

Amikor VPN szervereket használunk, hatalmas bizalmat adunk a VPN szerver üzemeltetőjének. Persze, a VPN szerverek meggátolják minden külső forrásnak, hogy adatforgalmunkat lássa, kivéve magának a VPN szerver üzemeltetőjének. Ha titkosítatlan http oldalakat látogatunk meg, akkor a VPN üzemeltető akár az egész weboldalt is láthatja. Az üzemeltető ezeket az adatokat tárolhatja, majd eladhatja reklámcégeknek, stb. Egy nemrég folytatott vizsgálat során, melyet a Metric Labs készített, kiderült, hogy az ingyenes VPN-ek nagy része kapcsolatban állt Kínával és 86%-nak elégtelen adatvédelmi eljárásai voltak.
Mindez természetesen nem meglepő, hiszen a VPN szerverek üzemeltetése költséges. Miért lennének tehát ingyenesek? Ha mindenképp ingyenes VPN-t akarunk használni, akkor néha-néha a Tunnelbear-t érdemes választani, mely 500 Mb adatforgalmat ad havonta, de van fizetős része is. Ha gyakran van VPN-re szükségünk, akkor egy kis kutatással keressünk egy megbízható szolgáltatást és fizessünk érte. Adataink biztonsága csak így garantálható.

1 thought on “Miért ne bízzunk az ingyenes VPN-ekben?

  1. Az opera.com böngészőben van vpn Menu/Privát oldal ablak/VPN/be szerintem ezt biztonságos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .