Miért nem éri meg mostanában profi PC-t építeni (1. rész)

PC

Sokan úgy gondolják, hogy lehet egy kis pénzt spórolni azzal, ha mi magunk válogatjuk össze az alkatrészeket és mi magunk építjük meg a PC-t. Ez nem igaz, rengeteg cég foglalkozik azzal, hogy előre kész konfigurációkat árulnak, és sokszor még párezer forintért olcsóbban is, mintha mi magunk válogatnánk és vásárolnánk össze egyesével az alkatrészeket. Persze mindig ott az a tényező is, hogy az igazi álom PC csak akkor jöhet létre, ha minden egyes alkatrészt mi választunk ki. De megéri?

Az elmúlt időszakban erősen érezni lehetett a PC alkatrészek piacán a koronavírus és a kriptovaluták értékének fluktuációja által gyakorolt hatást. Röviden: a felső kategóriás, eleve elég drága alkatrészek jelentősen megdrágultak és nehéz őket beszerezni. Jobban megéri tehát egy előre megépített konfigurációt vásárolni akár újonnan, akár használtan.

Mi folyik itt Gyöngyösön?

PC , miert ne

Szóval mi a helyzet a borsos árral a PC alkatrészek terén? Először is a koronavírusnak köszönhetően megnőtt az igény a PC alkatrészekre, hiszen több ember helyezte aktívabb használat alá az otthoni számítógépet. A több szabadidő azt is jelentette, hogy páran visszatérnek a számítógépes játékok világába és be szeretnének újítani egy erősebb gépet. A nagyobb igény azt jelenti, hogy az Acer, Dell, HP és egyéb számítógép- és laptopgyártók a nyakukban lihegnek az Intel-nek, az NVidia-nak és az AMD-nek is, hogy gyártsák a processzorokat, videókártyákat, stb.

PC epites
 

Mivel az Asus, MSI, Acer, Dell és egyéb számítógép készítők nagyobbat kaszálnak a teljes konfigurációkon, ezért az alkatrészgyártók is előbb őket szolgálják ki, és nem azokat, akik csak egy bizonyos alkatrészt, mondjuk egy videókártyát keresnek. Ha megnézzük a 2020-as év kimutatásait, akkor láthatjuk, hogy 8 éve először a PC eladások növekedtek az előző évhez képest. A korábbi csökkenés az okostelefonoknak, tableteknek tudható be.

Egyre erősebb alkatrészek

PC vasarlas

A számítógép alkatrészek gyártói folyton feszegetik a technológia határait. A jelenleg csúcskategóriás videókártyák és processzorok ismét jelentős teljesítménynövekedést értek el a korábbi modellekhez képest. Az Intel 10. generációs Core processzorai és az AMD Ryzen 5000 CPU-k tesztei alapján nincs miről beszélni. Az összes árkategóriában jelentősen növekedett a teljesítmény és a hatásfok, tehát pandémia ide vagy oda, megérné beruházni.

A videókártyák terén is hasonló a helyzet az NVIDIA RTX 3000 sorozattal, ha persze rá tudjuk tenni a kezünket. Ezt most a Bitcoin kicsit megnehezíti. A következő részben tárgyaljuk, hogy miért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .