Miért nem éri meg mostanában profi PC-t építeni (2. rész)

PC

Az előző részben láttuk, hogy kicsit nehéz lehet mostanában hozzájutni a legújabb PC alkatrészekhez részben a vírus miatt, mivel megnőtt a kereslet a karantén alatt az alkatrészekre, és a beszállítók első sorban a komplett konfigurációkkal kereskedő cégeket szolgálják ki. Az új PC alkatrészek beszerzését a kriptovaluták helyzete is nehezíti. De mi a köze a Bitcoin-nak mindehhez? Nézzük!

Újabb robbanás a Bitcoin piacon

PC , miert ne

Így van, a Bitcoin ára ismét meredeken emelkedik, ami azt jelenti, hogy ismét több ember vesz bivaly gépeket, hogy „bányássza” a kriptovalutát. A kriptovaluták működése elég bonyolult téma, de a lényeg az, hogy igába foghatunk erős gépeket, melyek járják a netet, lehetőségeket keresve Bitcoin szerzésre, avagy „bányászásra”. A Bitcoin ma már ugyanolyan valuta, mint a forint, dollár, stb, viszont sokkal többet ér, mint bármely eddig ismert valuta.

A PC alkatrészek közül érdekes módon a videókártyákat lehet a legjobban befogni a Bitcoin bányászatra, ezért a vállalkozó szelleműek ezeket veszik tömegével. Kicsit irritáló lehet, hogy szeretnénk egy jó videókártyát játékra vagy dizájn célra, de nincs, mert az összes elérhető darab már valakinek a bányászó gépében ketyeg.

Vadásznak a „skalpolók”

PC epites
 

Ahogy emelkedik az igény a csúcskategóriás processzorokra és videókártyákra, a használt piacon igen forró a helyzet. Ha sikerül szert tenni egy Ryzen 5000 processzorra vagy RTX 3000 videókártyára bolti áron, akkor jó eséllyel fel is dobhatjuk Ebay-re és profitálhatunk. A legerősebb alkatrészek esetén a profit akár dupla is lehet. Mindez elképesztő, de lehetséges, mivel olyan nagy a kereslet az új alkatrészekre. A kisember számára szinte lehetetlen, hogy bolti áron vásároljon.

A skalpolók, avagy cápák azok az emberek, akik azonnal felvásárolják a PC alkatrész készleteket pontosan arra a célra, hogy feltegyék a használt piacra profitért. Hasonló dolog történt a Playstation 5 esetében is, amikor szinte azonnal kimerültek a készletek. Olyan sok ember akart vásárolni, hogy a cápák meglátták az üzleti lehetőséget. A probléma velük az, hogy nem lehet őket megcsípni egy bolt előtt. Kifinomult kamu cégekbe rendeződnek és szoftvereket használnak, hogy azonnal megrendeljenek alkatrészeket, ahogy azok elérhetők.

PC vasarlas

Jogi szempontból mindez nem illegális, csak gonosz húzás. A gyártók eleve nem tudják elég gyorsan gyártani a csúcs alkatrészeket, hogy a fogyasztói piacot kiszolgálják. A következő részben megnézzük, hogy miért jobb választás ezek miatt előre kész konfigurációt vásárolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .