Miért nem éri meg mostanában profi PC-t építeni (3. rész)

PC

Az előző részekben láttuk, hogy miért van nagy igény a PC alkatrészekre, és azt is, hogy a cselesek hogyan használják ki ezt a helyzetet profit csinálásra. Mivel miattuk rendkívül nehéz rátenni a kezünket egy bizonyos PC alkatrészre, jobb ötlet előre kész konfigurációt vásárolni. Nézzük, hogy mi a helyzet ezekkel!

Eljött az előre épített konfigurációk ideje

PC epites

A piacnak van egy szegmense, mely a processzorokat, videókártyákat és egyéb alkatrészeket a legjobb áron kapja. Itt azok a cégek vannak, akik komplett számítógépeket raknak össze és egy egységként adják el őket. Az alkatrészgyártók számára fontos, hogy fenntartsák ezeket a jövedelmező kapcsolatokat, így az új alkatrészek első sorban ezekhez a cégekhez kerülnek. Amikor egy új videókártya vagy processzor piacra kerül, akkor a Dell, Acer, Lenovo és egyéb cégek kapnak elsőként belőlük.

PC vasarlas

Mivel ezeknek a cégeknek érdekében áll eladni PC-ket, a komplett konfigurációk ára nem mozgott jelentősen az elmúlt időszakban. Láttuk, hogy a különálló alkatrészek esetében nem ez a helyzet. Ha régi gépünk van, és csak egy új videókártyát tettünk volna bele, akkor érdemesebb azon elgondolkozni, hogy inkább egy teljesen új gépet vegyünk. Lehet, hogy árban ugyanott kötünk ki. Ez főleg akkor igaz, ha a legújabb generációs processzorok és videókártyák közül akarunk válogatni.

Nézzük a piacot!

 

Az interneten számos weboldal van, mely segít összeállítani nekünk egy képzeletbeli konfigurációt és megadja az árat is. A PC Part Picker például ilyen. Ha például egy legújabb generációs Core i5 processzort, 16GB RAM-ot, 1TB HDD-t és egy alaplapot kiválasztunk, akkor körülbelül 250.000 forint körül járunk. És akkor most jöhet a koronakő, a videókártya. Kiválasztjuk az RTX 3070 erőművet, melynek bolti ára 125.000 forint körül mozog, de hoppá. A weboldalnál például nincs is készleten.

PC , miert ne

Ha felmegyünk az Amazon-ra, akkor ugyanez a videókártya használtan akár 300.000 forint is lehet. Elképesztő a különbség. Pont emiatt a bolti árak is felmentek, hiszen követni kell a trendeket. A cápák felvásárolják a készletet és brutális áron adják tovább. Innen látszik, hogy sokkal jobban megéri előre kész konfigurációt vásárolni. Ha lebontogatjuk az árakat egy előre kész PC-nél, akkor már ott is előfordulhat, hogy a bolti árhoz képest magasabb lesz egy videókártya ára, de még mindig jobban járunk, mint ha használtan vennénk bármit is.

A használt PC alkatrész piacot jelenleg messziről kerülni kell a káros trendek miatt. Ha új PC-t szeretnénk, akkor az előre kész konfig a jó megoldás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .