Miért olyan nehéz videókártyát venni 2021-ben (1. rész)

Video kartya

2021 kezdete óta rendkívüli mértékben elszálltak a videókártyák árai, különösen a prémium kategóriában ahol az igazán erős kártyák vannak. A dolog azonban nem arról szól, hogy olyan sokan akarnának gamer PC-t építeni, hogy az ipar ne lenne képes lépést tartani. A helyzet az, hogy a mostanság gyártott videókártyák nagy része nem is gamer PC-kbe kerül, hanem bányászó gépekbe. Nézzük mi a helyzet a brutális videókártya árakkal!

Hatalmas kereslet, kifújt a kínálat

videokartya

Videókártyákra mindig is volt kereslet, de nem akkora, mint 2021-ben. A változás fő oka az, hogy megnövekedett a kriptovaluták népszerűsége, mint például a Bitcoin-é és az Etherum-é. Ezeket a digitális pénznemeket lehet számítógépekkel „bányászni”, tehát úgy képzelhetjük el őket, mint az aranyat és egyéb bányászott nemesfémeket. A bányászásra tökéletes alkatrészek az erős videókártyák, melyeket a bányászok felvásároltak és munkába állítottak kriptovaluta bányászként. A helyzet viszont az, hogy a kínálatot nem kímélték. Mindent felvásároltak és azok is kártyákat vettek, akik utána magasabb áron akarják tovább adni azokat.

A kereslet tehát a digitális aranyláz miatt hatalmas lett a prémium videókártyákra, az átlagembernek pedig már alig jut, mert a bányászok mindent felvásárolnak. A videókártya feladata a hagyományos gépekben az, hogy megjelenítsen multimédiás tartalmakat, rendereljen komplex 3D grafikákat játékokban, továbbá segítenek videóvágásnál, tervezésnél és 3D animálásnál is. Ha megnézzük a számokat, akkor viszont kiderül, hogy a jelenleg eladott videókártyák kb. tizedét használják ilyen célokra. Hivatalos boltoknál konkrétan nem lehet kapni prémium GPU-kat, a használt piacon pedig a szokásos ár többszöröséért kínálják őket.

video-card
 

Az átlagember nehéz helyzetbe került, mert most építeni egy gamer PC-t nehéznek bizonyul, ugyanis pont a videókártyákból van hiány. Sokan arra kényszerültek, hogy sok évvel korábbi modelleket vegyenek vagy csillagászati összegeket költsenek a használt piacon garancia nélküli termékekre.

A probléma az alapanyaghiányból jön

Jelenleg a PC videókártya ipart 2 cég uralja: az AMD és az NVidia. Szinte az összes laptopban és PC-ben található videókártyát ez a 2 cég gyártja. Az NVidia GeForce GTX sorozat hatalmas sikert aratott az elmúlt években, de az AMD Radeon RX is jó választás. A videókártyák előállításához nagy mennyiségű szilikon chip-ekre van szükség. Ezekből jelenleg globális szinten hiány van, ami részben a koronavírusra vezethető vissza. A következő részben ezzel folytatjuk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .