Miért olyan nehéz videókártyát venni 2021-ben (2. rész)

Video kartya

Az előző részben megnéztük, hogy mi vezetett a prémium videókártyák árainak drámai emelkedéséhez, továbbá láttuk, hogy nehéz helyzetben vannak azok, akik most építenék meg álmaik gamer PC-jét. A hiány a kriptovaluta bányászatból eredő hatalmas kereslet miatt jött létre, de meg kell említeni magának az alapanyagnak a hiányát is, ami a szilikon. Nézzük mi a helyzet a szilikon chip-ekkel!

Szilikon: volt, nincs

videokartya

Számítógépeinkben található chip-ek mind félvezető anyagokból, első sorban szilikonból készülnek. A koronavírus és a világméretű járvány eléggé betett a legnagyobb szilikon chip gyártóknak, mint például a Samsung-nak, és a gyártás jelentős mértékben lelassult. Ez a lassulás és a hirtelen megnövekedett kereslet a videókártyák iránt azt jelentette, hogy a kínálat nem tudott lépést tartani a kereslettel. A kriptovaluta bányászathoz tucatnyi videókártya szükséges, de azoknak a gyártása pont, hogy lelassult.

A kriptovaluta bányászat lényege, hogy a számítógépek erejét használjuk ki arra, hogy új kripto érméket küldjünk a piacra. Ehhez komoly erőforrások szükségesek és a bányászok a szükséges feldolgozóképesség kielégítésére a legjobb videókártyákat használják. Összekötik őket és szuperszámítógépeket kreálva megy a bányászat. Ilyenkor a videókártyákat 100%-on dolgoztatják, melynek hosszú távú hatásait nem teljesen ismerjük. A helyzetet a gyártók is felismerték és lehet, hogy a továbbiakban gyártanak olyan videókártyákat, melyek kifejezetten bányászatra készülnek.

 

2021 első felében az Nvidia megpróbálta blokkolni a bányászatot az RTX 3060 kártyákon, de nem jártak sikerrel. Az egész helyzetben az a szomorú, hogy egy bányász megvehet akár 20-30 kártyát, melyek soha nem fognak játékokat futtatni, és ezzel 20-30 embertől veszi el a gamer PC megépítésének lehetőségét.

Skalpolók

video-card

Az előrelátható videókártya hiányban sokan meglátták az üzleti lehetőséget. A nagy tőkével rendelkező „skalpolók” azonnal felvásárolják az elérhető videókártya készleteket, majd a használt piacon 2-3-szoros áron adnak rajtuk túl. Ez a hatalmas kereslet miatt lehetséges. Sok skalpoló speciális programokat írt, melyek megjelenéskor azonnal megvásárolják a kártyákat az ismert forgalmazóktól. A vásárlás azelőtt megtörténik, hogy egy tényleges vásárló meg tudná nyitni az eladó weboldalát.

A gyártók jelenleg azon a véleményen vannak, hogy a videókártyák hiánya 2021-ben fent fog maradni. A gyárak lassan kezdenek visszaállni a vírus előtti gyártási volumenekre, de a kereslet még így is hatalmas. A legjobb kártyákhoz egyelőre szinte lehetetlen hozzájutni normális áron. A gyógyír minderre jelenleg az idő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .