Mik a driver-ek és miért okoznak problémákat? (1. rész)

szoftver

Ha crash-elt már be gépünk, akkor megeshet, hogy rossz driver-ek miatt volt. Alkalmazások hirtelen leállnak, játékok bezáródnak. A driver-ek alapvetően fontosak, hogy a szoftverek tudjanak a hardverelemekkel kommunikálni. Minden operációs rendszereken szükség van ilyenekre, még Android-on is.
driver
Alapvetően két fő részből áll egy számítógép. Hardverből és szoftverből. A szoftver értelemszerűen az operációs rendszerből és bármely egyéb programból áll, melyet a gépen futtatunk. Az alaplap, videókártya, hangkártya, hálózati kártya, egér, billentyűzet és egyebek adják a hardverkomponenseket, a fizikai részét a gépnek. Segítség nélkül azonban a két világ nem képes egymással kommunikálni.
A driver-ek apró programok, melyek elmagyarázzák az operációs rendszernek és egyéb programoknak, hogy hogyan kell a hardvereket kihasználni. Mivel a driver-ek végzik a fordítás fontos folyamatát, gondolhatjuk, hogy a cég, aki gyártja a hardvert, a driver-t is gyártja hozzá. Ez néha így van, néha meg nem. A Microsoft például univerzális driver-eket biztosít, melyeket mindenki használhat. Ezek olcsóbbak és jó kompatibilitással rendelkeznek szinte minden platformmal. Ha a cégnek nem kell saját driver-t alkotnia, akkor kialakíthatja a hardverét úgy, hogy az megfeleljen egy jól tesztelt, jól bevált, már létező driver-hez, melynek specifikációi kielégítik a cég igényeit. A legtöbb egér, billentyűzet például éppen ezért generikus Microsoft driver-eket használ.driver-ek
Néhány eszköz elvan generikus driver-ekkel, viszont specifikusokkal jobban teljesít. A videókártya például az asztalt meg tudja jeleníteni egy képernyőn generikus driver-ekkel, azonban, ha játszani akarunk, akkor már a gyártó fejlettebb driver-eire lesz szükség (Nvidia, AMD, Intel).
Attól függetlenül, hogy ki csinálja az egyes driver-eket, más programok is használhatják azokat. A szövegszerkesztő például használja a nyomtató driver-ét, hogy nyomtasson, továbbá a videókártya driver-ét, hogy megjelenítse a gépelt szöveget a képernyőn. Ezen driver-ek nélkül a szövegszerkesztő nem tudna kommunikálni a videókártyával, nyomtatóval és a monitorral, hogy alapvető funkcióit ellássa.program
A problémák ott kezdődnek, amikor több driver-t kell egyszerre használni a kommunikációban. Ha fordító biztosítja a kommunikációt két eszköz között, akkor az csak annyira hatékony, amennyire a fordító jól közvetíti az infót. A következő részben erről lesz részletesebben szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .