Mik a driver-ek és miért okoznak problémákat? (2. rész)

szoftver

Az előző részben megnéztük, hogy egy számítógép alapvetően két fő részből áll, hardverből és szoftverből. Láttuk, hogy a kettő közötti hatékony kommunikációhoz szükség van a driver-ekre, melyek effektíve tolmácsokként működnek. A tolmácsolás azonban néha problémákba ütközhet. Nézzük meg mik merülhetnek fel!
driver
A szoftver, driver és hardver közötti szoros interakció teszi lehetővé, hogy a gépen minden funkció működjön, azonban ez is felelős a hibákért. ha van egy lánc, ahol mindenki csak egy nyelven beszél, akkor az információközvetítés csak annyira lesz jó, mint amilyen a leggyengébb beszélő. Ehhez hozzájön az is, hogy a gép esetében a szoftverben és a hardverben is lehetnek hibák, melyek sokszorozódnak és egymást erősítik. Ha például megmondjuk a szövegszerkesztőnek, hogy nyomtatni akarunk, és az rossz információt küld a driver-nek, akkor a driver azt megpróbálja a legjobb képességei szerint értelmezni, majd továbbküldi a hardvernek, a nyomtatónak. Ha valahogy minden oké marad, akkor észre sem vesszük, hogy hiba történt.
Nem minden interakció megy azonban ilyen simán. Ha például az operációs rendszer azt mondja a grafikus kártyának, hogy kapcsolja ki a ventilátort, amikor egyébként pont az ellenkezőjét akarta volna mondani, akkor már meg is van a probléma. A legtöbb driver probléma ennél persze bonyolultabb, azonban az alapvető logika ebből a példából látható. Szoftveres hibánál a szoftver hibás kérvényt küldött a driver-nek, amivel a driver nem tudott mit csinálni és a szoftver összeomlik, becrash-el, vagy befagy az operációs rendszer.driver-ek
Ha hardverekhez kapcsolódó driver problémára gyanakszunk, akkor érdemes megnézni a driver verzióját. A grafikus kártyán kívül a legtöbb hardvernek nincs szüksége frissítésekre, és kerülni kell azokat a programokat, melyek frissíteni akarják driver-einket, mivel ezek csak több problémát okozhatnak. A grafikus kártya azért kivétel, mert ezeket elég gyakran frissítik a gyártók, hogy jobb teljesítményt biztosítsanak az új játékok megjelenésekor. Felmerülhetnek azonban érdekes esetek is.hardver driver
Ha kékhalált kaptunk, és a PC a hibaüzenetben egy hardverhez kapcsolódó driver-t említ, akkor az lesz a probléma forrása, és ebben az esetben lehet, hogy nagyon elavult driver van már csak egy bizonyos hardverhez a gépben. Ez azonban már összekapcsolt a Windows Update-el, tehát lehet, hogy a rendszer sem friss. A Microsoft a legtöbb szükséges driver-t már Windows Update-ekkel biztosítja. Ha nincs Windows Update, akkor a driver-eket a gyártó weboldaláról lehet beszerezni, és a probléma általában megoldódik.
A modern driver-ekkel ritkán van probléma, és ha van is, azt frissítik a gyártók elég hamar. Mivel a háttérben futnak, észre sem vesszük őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .