Mik az újdonságok a legújabb Chrome verzióban (69)? (2. rész)

Az előző részben megismerkedhettünk pár érkező újítással a legújabb Google Chrome verzióhoz. A Chrome a következő frissítéssel lesz 10 éves és ennek örömére a fejlesztők olyan újításokat hoznak el, mint a szerkeszthető témák, jelszógenerátor, javított autofill és egyedi hátterek az új ablakoknak. Ebben a részben megnézzük, hogy mire számíthatunk még ezeken a klassz dolgokon kívül a Chrome 69-ben.

A Google Chrome címsora és egyben keresője (address bar), amit a Google ‘Omnibox’-nak nevez, a frissítés után sokkal több mindenre lesz képes. Amikor beírunk valamit a keresőbe, sok találat egyből legördülő opcióként fog megjelenni a kereső alatt, így azonnal rákattinthatunk valamire, ha pont arra kerestünk volna rá. Beírhatjuk például azt, hogy ‘időjárás’, és nem kell enter-t nyomni, valamint megvárni, hogy a Chrome kilistázza az oldalakat, melyek megmondják az időjárást, hanem egyből láthatjuk annak a helynek az idejét a legördülő listában, ahol éppen vagyunk.
 
Az Omnibox-ban olyan dolgok is legördülhetnek gyors megtalálásra, mint idegen szavak fordítása, sportesemények részletei (focimeccsek eredményei például), és infók celebekről is.
Az Omnibox-ba beírhatjuk majd azt is például, hogy GMail, és a legördülő opciókban a GMail-re kattintva egyből fiókunkba navigálhatunk ahelyett, hogy új ablakot kéne nyitni.

A dolgokra való rákeresés prakticizálása a mobil platformokra is elérkezik a 69-es frissítéssel, ugyanis az Android-ra és az iOS-ra készült Chrome verziók is új témákat és felületet, elrendezéseket kapnak. A navigációs sáv ezentúl a kijelző alján fog megjelenni, ami egyszerűbbé teszi az egyre növekvő telefonok egykezes használatát is a továbbiakban, ha Chrome böngészőt használunk.

És akkor jöjjön mindenki kedvence: a Chrome legnagyobb ‘easter egg’-je, nevezetesen a dínós arcade játék (ami akkor használható, ha nincs internetkapcsolatunk) is kap egy vizuális frissítést. A játékot egyébként úgy lehet aktiválni, hogy nyitunk egy új lapot, amin ott van a dínó ikon, és megnyomjuk a space gombot. A dínó ekkor ugrik egyet és kezdődhet is az ügyességi játék! 2018 Szeptemberében a dínó számára torták is elérhetők lesznek, melyet megehet futás közben, a háttérben pedig szülinapi lufik fognak lebegni. Ez a kis rejtett dolog jelzi majd a Chrome 10. születésnapját.
 
A Google Chrome az elmúlt években az egyik leggyorsabb és leghasználtabb böngészővé vált a világon, cserébe azonban az egyik legmemóriaigényesebbé is. Kíváncsiak leszünk, hogy az újítások hogyan hatnak majd az ‘átlagos’ gépekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .