Mik az újdonságok a legújabb Chrome verzióban (69) ?

A Chrome 69-es verzió egy igen komoly release-nek tűnik, mivel ez a frissítés fogja jelképezni a Google Chrome böngésző 10 éves évfordulóját. Furcsa belegondolni, hogy már 10 éve használhatjuk a Chrome-ot és érdemes lehet visszatekinteni arra is, hogy eleinte milyen volt és most milyen a böngésző.

A legszembetűnőbb változtatás a Chrome új témája lesz, azonban olyan dolgokra is lehetőségünk lehet, mint az új lapok hátterének testreszabása és shortcut-ok beszúrása.
 
A frissítés után a Chrome témája nagymértékben meg fog újulni. Az eddig megszokott dolgok nagy része ugyanúgy fog működni, habár a menüsávban egy új profilkép ikon lesz elérhető. Erre kattintva több információt megtudhatunk arról a Google fiókról, mellyel éppen használjuk a böngészőt, továbbá megnézhetünk mentett jelszavakat, valamint olyan információkat is, mint mentett bankkártya adatok, fizetési módok, stb.

Windows 10 operációs rendszer alatt a Chrome alapértelmezett szürke sávját kiszinesíthetjük, ha engedélyezzük a színezett szövegsávokat (cimsávokat). A legnagyobb attrakció azonban sokak szerint az egyedi hátterek lesznek, melyeket az új oldalaknak beállíthatunk. Ehhez régen egy bővítményre volt szükség, azonban az új verzión nem lesz szükség harmadik fél által készített programokra, hogy saját hátterünk legyen minden új oldalon.
Az új lapok jobb alsó sarkában megtalálható lesz a frissítés után egy fogaskerék ikon, melyre kattintva rá kell mennünk a ‘Chrome Backgrounds’ (Chrome Hátterek) opcióra vagy rá kell kattintanunk az ‘Upload Image’ (kép feltöltése) opcióra, hogy saját hátteret állítsunk be az új lapoknak.

Az új lapokon gyorselérési lehetőségeket is igénybe vehetünk (shortcuts). A Chrome-ban, ha új lapot nyitottunk, akkor a keresődoboz alatt volt egy olyan szekció, hogy ‘most visited’, avagy ‘leggyakrabban látogatott’. Ez eltűnt és helyette az új ablakoknál kiválaszthatjuk, hogy mely parancsikonok jelenjenek meg új lap nyitásakor az ablak közepén. Rákattinthatunk az ‘add shortcut’ (parancsikon hozzáadása) opcióra, hogy újabbakat tegyünk a kollekcióba. Olyan alkalmazások ikonjait tehetjük ide, mint például a GMail, Google Maps, Naptár, Google News, stb. Minden ikont átnevezhetünk vagy akár el is távolíthatjuk őket, ha rájuk húzzuk az egeret és a megjelenő opciók közül kiválasztjuk a megfelelőt.
 
Az új Chrome-ban bemutatkozik egy jelszógeneráló és egy feljavított automatikus adatkitöltő funkció is. A Chrome már régóta rendelkezett jelszókezelővel, azonban az új verzióban sokkal jobb lett ez a téma is. A Chrome az új verzió megjelenésével automatikusan tud majd jelszavakat generálni és elmenteni számunkra. Ha valahol meg kell adnunk egy használni kívánt jelszót, akkor jobb klikkel rákattinthatunk a mezőre és mondhatjuk a Chrome-nak, hogy ‘generate password’, avagy ‘jelszó generálása’, az pedig generál nekünk egy véletlenszerű jelszót. Ezzel együtt feljavult az ‘autofill’, avagy automatikus kitöltés funkció is, tehát a Chrome mostmár szinte mindig tudni fogja, hogy hova milyen jelszavakat és egyéb adatokat akarunk egyből beilleszteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .