Mik azok az NFT-k (1. rész)

NFT

A kriptovaluta és a blockchain világában az NFT jelenleg az új forró téma. Minden NFT-re úgy kell tekinteni, mint egy digitális gyűjtői dolog. Teljesen egyedi digitális objektumról, tartalomról van szó, melyek népszerűsége rendkívüli mértékben megemelkedett az elmúlt években. Gondolhatunk rá úgy, hogy van egy veterán amerikai autónk a 30-as évekből. Nincs belőle sok, értéke pedig hatalmas. Nos, az NFT-k is ilyenek jelenleg a digitális világban.

Mi az az NFT?

Bitcoin es NFT

Az NFT egy akronim, mely a „non-fungible token” kifejezés rövidítése. A „non-fungible” magyarul azt takarja, hogy „nem helyettesíthető”, „nem pótolható”. Az NFT maga egy token, avagy digitális zseton a blockchain-ekben, és a kriptovalutával ellentétben nem helyettesíthető. A blockchain, avagy blokklánc egy olyan adatbázis, mely nyilvántartja azt, hogy kinek milye van. Úgy találták ki, hogy kizárja a hamisítás és a módosítás lehetőségét.

Amikor azt mondjuk a pénzügyi világban valamire, hogy helyettesíthető (fungible), akkor azt jelenti, hogy van belőle másik. Nincs például különbség egy USA dollár és egy másik USA dollár között, tehát az USA dollár helyettesíthető. Egy cég részvényei szintén így működnek, tehát az egy cégtől származó részvények mind azonos értéket képviselnek. Egy részvény annyit ér, mint egy másik részvény. Amikor kriptovalutákkal foglalkozunk, akkor a helyzet hasonló. Egy Bitcoin ugyanannyit ér, mint egy másik Bitcoin.

NF T
 

Amikor valami nem helyettesíthető (non-fungible), akkor abból nem létezik még egy, ami pontosan ugyanazt az értéket képviseli. A Mona Lisa például nem helyettesíthető, hiszen csak egy létezik belőle. Az NFT-k is ilyesmi elven működnek. Teljesen egyedi dolgok, melyekből csak egy létezik a világon. Ez több problémához is vezet, ugyanis nehéz jól beszabályozni értéküket.

Hogyan működnek az NFT-k?

A CryptoKitties, avagy kriptocicák voltak az első igazán népszerű NFT-k. Minden kriptocica egy digitális érték volt, melyet egy blokkláncon tároltak. Nyilván volt tartva, hogy kié, pont úgy, mint a Bitcoin, Ether és egyik kriptovaluták esetében. Birtokolni egy kriptocicát ugyanúgy működik, mint birtokolni egy Bitcoin-t vagy bármilyen egyéb kriptovalutát. A tiéd, mert az iparilag elismert blokklánc azt mondja, hogy a tiéd.

N Ft

A kriptovaluta birtoklása is így működik és egy privát kulccsal lehet hozzájuk férni. A kulcs tulajdonában átruházhatod a kriptovalutát másra, aki ezt szolgáltatással/valódi valutával kompenzálhatja. A kriptocica „eladása” is így működik. Átruházod a tulajdonjogát másra, majd meghatározol érte árat/kompenzációt. Tulajdonképpen úgy kell elképzelni, mint az értéktárgyakkal való kereskedelmet, csak teljesen digitális értékekkel.

A következő részben megnézünk még pár tényleges NFT-t és hatásukat a piacra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .