Mik azok az NFT-k (2. rész)

NFT

Az előző részben láttuk, hogy az NFT-k olyan digitális értéktárgyak, melyekkel úgy lehet kereskedni online, mint például régi egzotikus veterán autókkal a való életben. Kereskedésük úgy működik, mint a Bitcoin és egyéb kriptovaluták adásvétele, tehát van egy blokklánc, mely nyilvántartja minden egyes NFT tulajdonosát, a kereskedelem pedig a tulajdonjog átruházásával történik. Nézzük, hogy milyen tényleges NFT-k kerültek eladásra eddig.

Online gyűjtők és az NFT-k

Bitcoin es NFT

A legtöbb NFT az Ethereum blokkláncot használja, mivel ez egy olyan kriptovaluta, melynek blokklánca más adatot is tud tárolni, például NFT-ket. Ismétlésként, az NFT egy teljesen egyedi digitális érték, melynek tulajdonjoga be van jegyezve egy online adatbázisban, viszont nem számít valutának. Minden NFT teljesen egyedi és nincs belőle még egy ugyanolyan. Áruk éppen ezért nem meghatározott. Annyit érnek, amennyit az emberek hajlandók érte fizetni.

Bármiből lehet NFT-t csinálni. A Twitter vezérigazgatója, Jack Dorcey például NFT-ként akarja eladni élete első tweet üzenetét. A licitálás elérte a 2.5 millió dolláros összeget. Igen, valaki hajlandó lenne kifizetni ennyi pénzt azért, hogy valaki más tweet üzenetét „birtokolja”. Nem csak magánszemélyek, hanem cégek is ráharaptak az NFT-kre. Az NBA például partnerkapcsolatot létesített kriptovaluta gurukkal, és eladásra kínálja az NBA legjobb pillanatait a meccsekről. Egy Lebron James klipp például 200.000 dollárért kelt el.

Jó, jó, de nem lehet ezeket az NFT-ket lemásolni?

NF T
 

Egy üzenetet vagy videót bárki duplikálhat, mi ez a nagy felhajtás? Nos, természetesen de. Bárki készíthet egy képernyőfotót a 2.5 millió dolláros Twitter üzenetről pont úgy, ahogy a Mona Lisát is le lehet fotózni és megnézni az interneten. A Mona Lisa értéke ennek ellenére közel 1 milliárd dollár. Amiért valójában fizetnek a vevők az egy digitális bizonyítványa az autentikusságnak és a tulajdonjognak. Azért fizetsz, hogy te lehess a tulajdonosa „az eredetinek”. Ezért alkalmazzák a blokkláncot, mint adatbázist, ahol látszik, hogy tied az eredeti.

Olyan világban élünk, ahol az emberek hatalmas pénzeket hajlandók kifizetni az exkluzivitásért. Megveszik például azonnal a legújabb autómodelleket, és gyűjtik a nagyon ritka dolgokat. Minél ritkább valami, annál nagyobb az exkluzivitás a tárgy és a tulajdonos körül. Olyan, mintha híres lennél, azért pedig nagy pénzeket fizetnek.

N Ft

Az NFT-k tehát olyanok, mint a való életben bármilyen ritkaság egy gyűjteményben, csak kicsit újraértelmezték a koncepciót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .