Mik lesznek az újdonságok a 2021 telén érkező Windows 10 21H2 frissítésében (1. rész)

Windows

A Microsoft 21H2 frissítése a Windows 10 számára 2021 második felében, valószínűleg az év vége felé fog érkezni. Egy nagyobb, részletesebb frissítésről van szó, mely a kiegészítése lesz az ősszel érkező 21H1 verziónak. A 21H1 főleg a külső megjelenés finomításával és a stabilitás növelésével foglalkozik, míg a 21H2 javít a biztonságos és egyszerűbbé biztonsági konfigurációk kezelését is.

Szokás szerint a Microsoft nem nagyon mond konkrétumokat, hogy mikor várhatók a frissítések, és, hogy az egyes új funkciók mikor lesznek ténylegesen aktiválva. A most várható újdonságok lehet, hogy idő közben módosulnak vagy bele se kerülnek a végleges verzióba.

Időjárás és hírek a tálcán

Windows10

A Microsoft hozzá fog adni egy „hírek és érdekességek” (News and Interests) szekciót a tálca jobb alsó felébe, ahol megnézhetjük a helyi időjárást, a fő híreket, sport eseményeket és eredményeket, piaci híreket, stb. Tulajdonképpen egy ömlesztett, tömör megjelenése lesz minden nap a legfontosabb újdonságoknak.

 

A Microsoft elmondása szerint erre egy dinamikus tartalmi hírfolyamként kell gondolni a nap során, de a látni kívánt tartalom jellegét testreszabhatjuk. Beállíthatjuk azt, hogy milyen témakör érdekel minket és megadhatjuk kedvenc híroldalainkat is, mint preferált hírforrás. Ha nem akarjuk ezt az elemet látni a tálcán, akkor jobb klikkel rákattintva el is rejthetjük majd.

DNS és HTTPS

Windows 10

A Windows 10-ben eddig volt egy olyan opció, hogy „DNS over HTTPS” (DoH), avagy DNS szerver HTTPS-en keresztül. Ennek lényege az, hogy titkosítja a DNS adatkérelmeket, ezáltal kicsit jobbá teszi az adatvédelmet és a biztonságos internetezés közben. A Windows 10 jelenlegi verziójában csak néhány böngésző, a Google Chrome, Microsoft Edge és a Mozilla Firefox támogatja ezt a funkciót, azonban a 21H2-vel ez változni fog.

Az új frissítés képes lesz a „DNS over HTTPS” funkciót kiterjeszteni az egész rendszerre és minden Windows alkalmazás képes lesz használni, nem csak az említett 3 böngésző. Nem lesz szükség semmi módosításra ahhoz, hogy az alkalmazások kihasználhassák a DOH előnyeit.

Egyszerűbb DNS konfiguráció

Windows 10 21H2

A Windows 10 Gépház lehetővé teszi, hogy konfiguráljuk a DNS szerverrel kapcsolatos beállításokat és a jelenlegi DOH funkciókat is. Régen ezt a vezérlőpultban kellett megtenni. A DNS eléréséhez az alábbi útvonalat lehet követni: Gépház>Hálózat és Internet>Állapot. Ezután kattintsunk a “Kapcsolat tulajdonságainak módosítása” opcióra, majd keressük meg az IP beállításoknál a “szerkesztés” gombot. Itt aktiválhatjuk a titkosított DNS-t, avagy DOH-t is.

A következő részben folytatjuk!

1 thought on “Mik lesznek az újdonságok a 2021 telén érkező Windows 10 21H2 frissítésében (1. rész)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .