Mik lesznek az újdonságok a 2021 telén érkező Windows 10 21H2 frissítésében (3. rész)

Windows

Az előző részekben láttuk, hogy számos hasznos addíció érkezik a biztonság, mindennapi érdekességek és az átlagos mindennapi használat terén is a Windows 10-hez a 21H2 frissítés jóvoltából. Az utolsó részben nézzük milyen lehetőségek bővülnek Linux szempontból Windows alatt, továbbá ismerjünk meg még pár hasznos extrát az új frissítésből!

Linux GPU Compute és további WSL fejlesztések

Windows 10 21H2

Jó hírekkel szolgál a 21H2 frissítés azon fejlesztők számára, akik Windows 10 alatt futtatnak Linux programokat is. Ezt manapság már könnyen meg lehet tenni a „Windows subsystem for Linux” (WSL) segítségével, mely effektíve egy mindig használatra kész virtuális Linux környezet Windows 10-en belül. A fejlesztők jó ideje kérték már a „GPU compute” kompatibilitás hozzáadását, a Microsoft pedig meghallgatta a kérelmeket.

Mostantól a WSL támogatja mind az NVIDIA CUDA és a DirectML szabványt is (NVIDIA CUDA van az NVidia hardver esetében és DirectML az AMD, Intel és NVIDIA videókártyák esetében). Erre azért van szükség, mert sok fejlesztő munkamenete során a munkamenetben felhasználásra kerülnek a videókártyák processzorai is számítások elvégzésére. Ez eddig Linux alkalmazások esetében nem volt lehetséges, most azonban a „GPU compute” támogatásával az lesz.

Windows10
 

A Microsoft a WSL telepítését is egyszerűbbé teszi. Elegendő az alábbi kódot beírni a parancssorba és már települ is:

„wsl.exe –install”

A Microsoft-nak még arra is volt kapacitása, hogy a Linux fájlokat megjelenítse a fájlkezelőben. Ha WSL-t használunk, akkor bármely megnyitott Windows ablak bal oldali navigációs menüjében lesz egy Linux opció egy pingvin ikonnal párosítva. Rákattintva hozzáférünk az adott rendszeren tárolt Linux fájlokhoz.

Jobb grafikus beállítások fűzött videókártyáknál

Windows 10

A Microsoft is tudja, hogy a Windows jelenleg a legnépszerűbb gaming platform. A Gépházban sokkal több lehetőségünk lesz konfigurálni egy olyan rendszert, ahol több videókártya is dolgozik együtt. Megadhatjuk például, hogy egy specifikus videókártya csak bizonyos feladatokat lásson el, továbbá megadhatunk egy főnököt is, mely a legintenzívebb feladatoknál mindig átveszi az irányítást.

Mindezt a Gépház>Rendszer>Kijelző>Grafikai beállítások>Játékok>Grafikai beállítások útvonalon tehetjük majd meg.

A 21H2 frissítésben rengeteg további extra is van még, mint például x64 emuláció ARM gépekhez, jobb hangbeállítások, automatikus időzónák és egy halom rendszeradminisztrációs változtatás is. A lista most túl hosszú, hogy mindenről beszéljünk, de szerintünk ezek voltak a legérdekesebbek. A 21H2 frissítés 2021 telére várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .