Mikor szükséges az iPhone akkumulátor cseréje?

Iphone akkumulátor cseréje

Bármilyen elvetemült Apple rajongók is vagyunk, azt mindannyian tudjuk, hogy az iPhone akkumulátor cseréje előbb-utóbb szükségessé válik. Ez természetesen nem a telefon hibája, hanem a telep természetes elhasználódásából adódik. Kikerülhetetlen dolog, épp ezért számolni kell vele.

Ma még nem tart ott a technológia, hogy 5-6 éven keresztül teljes kapacitással működő mobil aksikat készítsenek. Az almás telefonok energiaforrását a hivatalos gyártói adatok szerint minimum két évre tervezik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a 25. hónapban törvényszerűen tönkremegy az akku.

Ha szerencsénk van, még hosszú hónapokig gond nélkül használhatjuk szeretett telónkat. De abban biztosak lehetünk, hogy örökké nem tart ki az akkumulátor. A telefon típusától is függ, hogy mikor leszünk kénytelenek beadni a készüléket egy szervizbe.

 

Nézzünk egy példát: egy iPhone 6s akkumulátor cseréje valószínűleg előbb esedékes, mint az iPhone 11 akkumulátor cseréje. Hogy miért? Mert a technológia évről-évre fejlődik, és egy újabb modell általában már nagyobb kapacitással bír.

Mennyi egy átlagos akkumulátor élettartama?

Azt már tudjuk, hogy a gyártó nagyjából két évre tervezi az aksikat, de felmerül a kérdés: a gyakorlatban mennyit bírnak a telefonok? Ezt két dolog határozza meg. Egyrészt a telefon és az akkumulátor típusa, hiszen modellenként eltérő lehet a kapacitás.

Másrészt a felhasználás módja. Az utóbbi talán a legfontosabb tényező az élettartam tekintetében. Az iPhone készülékek lítium-polimer rendszerű akkumulátorokból nyerik az energiát.

iphone akkumulátor

Ez a típus megközelítőleg 500 teljes feltöltés-lemerülés ciklus után az eredeti kapacitása 80 százalékán üzemel. Semmiképpen ne tévesszük ezt össze a telefon kijelzőjén látható aktuális töltöttségi szinttel. Nem arról van szó, hogy telefonunkat ezentúl csak 80 százalékig tudjuk feltölteni.

Inkább azzal kell számolnunk, hogy az újonnan vásárolt készülékhez képest ennyit csökkent a telep hatékonysága. Amennyiben telefonunkat naponta csak néhány alkalommal vesszük kézbe, és akkor is főként hívást bonyolítunk rajta, értelemszerűen ritkábban kell töltenünk és az akkumulátor is tovább bírja.

Ez a használat főként az idősebb korosztályra jellemző. Ám amennyiben szinte egész nap a kijelzőn lógunk, e-mailezünk, filmeket nézünk, valamint féktelenül posztolunk és kommentelünk, úgy naponta akár több alkalommal is töltőre kell csatlakoztatni mobilunkat.

Ugye ismerős helyzet? Az olvasók túlnyomó része valószínűleg most is épp telefonon követi ezt a cikket. Az ilyen erőteljes használat mellett gyorsabban válik esedékessé az iPhone akkumulátor cseréje.

Egyszóval nagymértékben meghatározza az akku élettartamát, hogy hány alkalommal töltjük fel. Sőt, még az is sokat számít, hogy milyen gyakran felejtjük a töltőn és hányszor hagyjuk teljesen lemerülni.

Milyen akkumulátort érdemes választanunk?

Na, igen! A nagy kérdés, az örök probléma. A drága gyári vagy az olcsóbb utángyártott? Volt idő, amikor még nem merült fel ez a kérdés, hiszen nem volt lehetőség más gyártók termékeinek használatára.

Ám néhány éve az Apple engedélyezte a külső cégektől származó alkatrészek felhasználását, így ellepte a boltokat és szervizeket az utángyártott perifériák sokasága. Az alma logó nélküli eszközök kétségtelenül olcsóbban elérhetők, mint a hivatalos kiegészítők. De vajon megbízhatóak? Nehéz megmondani…

Iphone akkumulátor cseréje ár

Természetesen a forgalmazó ezekre az eszközökre is vállal garanciát. Van közöttük olyan, ami pontosan ugyanabban a távol-keleti üzemben készül, ahol az eredeti iPhone alkatrészek. De fontos tudnunk azt is, hogy a megbízható külsős termékek mellett nagy mennyiségben megjelentek a gyenge minőségű, sokszor kifejezetten veszélyes eszközök is.

Az olcsón elérhető akkumulátorokból és töltőkből gyakran kispórolták a töltésszabályozó rendszert és minden egyéb védelmi elektronikát. Ezeknél a termékeknél rosszabb esetben még az is előfordulhat, hogy lángra kapnak vagy felrobbannak. A rossz minőségű akkumulátorok könnyen túlmelegednek, felpúposodnak és így gyakorlatilag tönkre tehetik az egész készüléket.

Megbízható, ismert szervizt érdemes választani!

Általánosságban elmondható, hogy a kisebb szervizek, a „sarki” Alma boltok inkább az utángyártott alkatrészeket pakolják telefonunkba egy-egy készülék javítása vagy egy iPhone akkumulátor cseréje során.

A hivatalos Apple kereskedésekben és az ismert, megbízható szervizekben ugyanakkor biztosan eredeti alkatrész kerül a telefonokba. Az utóbbiak esetén értelemszerűen valamivel költségesebb lesz a javítás. Jó, jó, de még mindig nem kaptunk határozott választ a kérdésre. Mit tegyünk, ha egy régebbi készülékkel szervizbe mennénk?

Például egy iPhone 8 akkumulátor cseréje már szükségszerű, ám egy 5-6 éves modellre nem szeretnénk túl sokat költeni. Ugyanakkor természetesen megbízható alkatrészt keresünk. Honnan tudhatjuk, hogy egy kevésbé ismert szerviz milyen akkumulátort tesz a telefonba?

Iphone akkumulátor cseréje budapest

A válasz röviden, hogy nem tudhatjuk és nem is ellenőrizhetjük. Sajnos nincs rá lehetőség, hogy akár szoftveres, akár hardveres módon kiderítsük a minőséget. Ezért, ha biztosra akarunk menni, érdemes inkább több éves múlttal rendelkező, megbízható szervizt választanunk.

Mikor aktuális az akkumulátor cseréje?

A legtöbben azt gondoljuk, hogy csak akkor kell cserélni az akkut, ha a teljesítménye már érezhetően romlik. De valójában más oka is lehet. Meghibásodhat az akkumulátor, ha például leejtjük a telefonunkat, még ha a készülékházon nem is látszik komolyabb sérülés.

Érheti víz vagy pára is, ha a telefon vízállósága már nem a régi. Ilyen esetekben nem szabad megvárnunk, amíg besül vagy cellahibás lesz az aksi. A leggyakrabban azonban a természetes elhasználódás miatt válik esedékessé az iPhone akkumulátor cseréje. Vannak figyelmeztető jelek már akkor is, ha az üzemidőben még nem érzékelünk jelentős változást.

Erre utal, ha a készülék rendszeresen kikapcsol még feltöltött állapotban is. A legismertebb jelenség pedig természetesen az, ha a telefonunk a korábbiakhoz képest sokkal hamarabb lemerül. Ha bármelyik jelenséget tapasztaljuk, érdemes mielőbb meglátogatnunk egy szakszervizt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .