Milyen előnyökkel jár, ha szőnyegtisztítóba viszem a szőnyeget?

szőnyegtisztítás

Ennek a cikknek akár az is lehetne a címe, hogy: Szőnyegtisztító vs. otthoni tisztítás. Ugyanis a szőnyegtisztítás lesz porondon, mégpedig az otthoni szőnyegtisztítást hasonlítjuk össze a professzionális gépsorral végzett tisztítással. Átnézzük, hogy milyen lehetőségeink vannak ha a sajátkezű utat választjuk és kivesézzük az ipari szőnyegtisztítást is. Vágjunk is bele!

Miért fontos a szőnyegtisztítás?

A szőnyegtisztítás fontosságát több oldalról is meg lehet közelíteni. Az egyik és talán a legfontosabb az egészségünk védelme. Nem akarunk riogatni senkit, de ha nem tisztítjuk rendszeresen a szőnyegeinket, akkor az allergiás reakcióktól egészen a komolyabb légúti megbetegedésekkel is számolnunk kell.

Rengeteg por, szőr, haj és egyéb szennyeződés gyűlik össze rajtuk, mivel a padlón vízszintesen helyezkednek el. A poratkákról és az ő általuk okozott galibákról már nem is beszélve! Pici gyermekek esetében ez különösen számottevő, mivel ők négykézláb garázdálkodnak a szőnyegen, így közvetlenül érintkeznek a bacikkal.

 

Ráadásul a kezüket a szájukba is veszik közvetlenül a földön mászás után. A másik megközelítése a fontosságnak, az esztétika. Tehát, hogy milyen lesz a közérzetünk a szőnyeg láttán? Ha láthatóan koszos egy szőnyeg, akkor az negatívan befolyásolja a közérzetet, így akár tudattalanul is kényelmetlenebbül érzi magát az ember.

Egy szép tiszta, puha szőnyeg megdobogtatja az ember szívét, míg egy olyan textilburkolat ami koszos, inkább csak cipőstül lépnénk rá. A harmadik oldal pedig a szőnyeg élettartama. Ha nem tisztítjuk, tisztítatjuk megfelelően a szennyeződés mértékéhez elegendő rendszerességgel, akkor bizony sokkal hamarabb tönkre fog menni.

Milyen rendeszességgel kell tisztítani a szőnyegeket?

A szőnyegtisztítás legsűrűbben végrehajtott formája a porszívózás. Heti, de akár napi rendszerességgel is szokás végezni otthonokban is és irodákban is. Régebben az emberek a hétvégi takarítások alkalmával lehordták az udvaron található porolóállványhoz és ott alaposan kicsapkodták belőlük a port és egyéb nem tapadó szennyeződéseket. Mára ez már egy elfeledett technika.

A szőnyeg porolása már egy alaposabb tisztítási eljárás, de még mindig nem ér fel a nedves tisztítással. Természetesen ha nedves tisztítás alá vetjük a szőnyegünket, akkor is kötelező alaposan kiporolni, kiporszívózni! Azt, hogy milyen nedves tisztítást kell alkalmazni, azt a szőnyeg típusa is befolyásolja.

Mivel az egy oldalt használható, műszálas szőnyegeket más eljárással tisztítjuk, mint a két oldalt használatos rongy szőnyegeket. A nedves szőnyegtisztítás ciklusát továbbá a rajta történő forgalom is meghatározza. Ugyanis nem ugyanolyan sűrűn kell elvégezni a procedúrát egy szálloda folyosóján található szőnyegen, amin napi több száz ember megy át cipőstül vagy egy hálószobában lévőt, ahol egy-két személy jár mezítláb.

Tehát erre a kérdésre csak a tulajdonságok tisztázása után lehet pontos választ adni. Egy átlagos otthonban a nagytakarítások alkalmával elegendő elvégezni a szőnyeg mélytisztítását, amit évente tavasszal és ősszel, évente kétszer hajt végre az emberek zöme.

Otthoni szőnyegtisztítás esetén milyen eszközöket tudunk használni?

Ha úgy döntünk, hogy sajátkezűleg végezzük el a szőnyegtisztítást, akkor kissé korlátozottabbak a lehetőségeink, mintha profikra bízzuk vagy szőnyegtisztítóba visszük. A permet-extrakciós gépet már nem kell több százezer forintért megvenni, mert a takarítógép kölcsönzőkből egyszerűen ki is tudjuk bérelni, kb. 5-8000Ft / nap bérleti díj ellenében.

A tisztítószereket árusító üzletekben a gépbe való tisztítószert is be tudjuk szerezni, így már csak el kell végezni a feladatot. Ha nem értesz hozzá, akkor hasznos írásokat a permet-extrakciós szőnyegtisztításról vagy a gép használatáról a Takarító Kommandó blogjában találsz, így már nem állhat előtted akadály!

Ez esetben a hátrány a tapasztalat hiánya, a gép alacsonyabb hatásfoka és az esetlegesen rosszul kiválasztott tisztítószer lehet! A tapasztalat és szaktudás hiányát nem is ecsetelnénk, az mindenki számára egyértelmű, hogy aki ezt tanulta és minden nap ezt csinálja sokkal jobban ért a dologhoz, mint aki csak először próbálja vagy évente csak egyszer-kétszer hajtja végre.

A gép hatékonysága viszont már nem átugorható probléma, mivel se hengerkefés szőnyegporszívót, se hengerkefés fejegységet a szőnyegtisztító géphez nem tudunk kibérelni, így nem is lesz olyan hatásos a tisztítás.

Természetesen ha nem túl nagy igénybevételnek van a tisztítandó szőnyeg kitéve, akkor elegendő lehet a házilag elvégzett permet-extrakciós tisztítás is, koszosabb szőnyegek esetében sajnos azonban már nem nyújt megoldást. Otthon a portalanítást, mint korábban már említettük, ajánlott porolóállványon poroló használatával végezni és ezután jöhet a nedves eljárás.

Milyen gépekből áll egy nagyüzemi szőnyegtisztító gépsor?

Az ipari gépsorral történő szőnyegtisztítás az már egészen más tészta! Itt egy bivalyerős porológép nyitja a sort, amiben egy hatalmas hengerkefe forogva kefézi ki a szőnyegből a szennyeződéseket a szálak közül, majd a gép belsejében található nagy fordulatszámon forgó fém csöves szerkezet üti a szőnyeg felületét, miközben egy erős szívó berendezés áramló levegője egy zsákba gyűjti a kipergett koszt.

Ez a portalanítás sem porszívózással, sem pedig kézi porolással vagy kirázással nem közelíthető meg. Ezután a szőnyeg egy tisztítószeres oldattal teli kádba kerül, ahol a behatási idő leteltéig, ami 5 – 10 perc, ázik.

Utána jön a kefés súrolás, amit érzékenyebb vagy szennyezettebb szőnyegek esetében egytárcsás súrológéppel, átlagosabb esetben pedig szőnyegtisztító automatával végezzük el. Mindkét esetben tányér, illetve hengerkefés súrolás is éri a szőnyeget a szennyeződések leghatékonyabb eltávolítása érdekében.

Az öblítést magasnyomású vízsugárral és kinyomó lapátok segítségével hajtjuk végre. Az utolsó lépés pedig a centrifugázás majd a száradás, melyet ventillátorokkal és szárítógépekkel lehet megtámogatni. Az nagy teljesítményű szőnyegcentrifuga felelős a nedvesség és a feloldott szennyeződés kivonásáért a szőnyeg szálai közül, amit 1400-as fordulatszámon tökéletesen végre is hajt. Így néz ki a legalaposabb szőnyegtisztítás, ami a Szőnyegtisztító Központban már háztól-házig szállítással elérhető!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .