Milyen gyors lesz az 5G? (2. rész)

Mi az az 5G

Az előző részben megnéztük, hogy az 5G komoly előrelépés lesz a jelenlegi adatátviteli sebességek terén a mobilinternet szektorában, továbbá azt is, hogy a maximális késleltetés is az ötödére fog esni az új szabvánnyal. Az 5G egyértelműen annak érdekében jön létre, hogy gyors hozzáférésünk legyen az internethez kocsikban, okos otthonokban és természetesen bárhol egy telefon, tablet vagy egyéb eszköz segítségével. De mégis hogyan képes az 5G ezt elérni? Hogyan működik?5G
Az 5G létrejöttében sok technológia játszik szerepet. Nincs egyetlen újdonság, mely lehetővé teszi az áttörést. Az 5G a rádióhullámok spektrumának egy teljesen új részét fogja kihasználni az elődhöz, a 4G-hez képest. Mindemellett az 5G kihasználja az úgynevezett milliméter hullámokat is, melyek 30 és 300 GHz között foglalnak helyet. Ehhez képest a 4G eddig 6 GHz alatti hullámhosszokat használt. A most következő frekvenciasávokon eddig csak műholdak és radarrendszerek kommunikáltak. Az új frekvenciasávok lehetővé teszik a nagyobb sebesség elérését, azonban annak az árán, hogy ezek a miniatűr hullámok nem jutnak nagyon át tömör objektumokon. Az 5G rendszer létrejöttéhez ezért a lakott területeken körülbelül 250 méterenként el kell szórni kisebb cellákat az optimális lefedettség érdekében épületekben is.
Ezek az 5G központok masszív MIMO technológiát használnak. A MIMO egy rövidítés a következőre: multiple inputs, multiple outputs, tehát több bemenet és több kimenet. Sok vezeték nélküli router már használja ezt a technológiát. Annyit tesz a sztori, hogy egy MIMO eszköz több antennával van felszerelve és egy időben több eszközzel is képes kommunikálni ahelyett, hogy gyorsan váltogatna köztük. Az 5G központok full duplex rendszerek lesznek, tehát egyszerre tudnak majd adatot küldeni és fogadni is, ezzel jócskán meggyorsítva az adatforgalmat.Biztonsagos 5G
Az első lépések az 5G hálózatok kialakítására már elkezdődtek világszerte 2019-ben. a T-Mobile, a Verizon, az AT&T és egyéb szolgáltatók is azon vannak, hogy megalapozzák az infrastruktúrát a nagyobb városokban. Az 5G rövid hullámhosszának limitációi miatt jó lefedettségre egyelőre a nagyobb városokban lehet számítani, de a szabvány kihasználásához természetesen olyan készülék is kell, mely 5G hardverrel rendelkezik, ez pedig még nem sztenderd minden gyártónál. Érdemes még várni egy kicsit, hogy az 5G talaja elrendeződjön a biztos és zavartalan használathoz. Mindenesetre remekül néz ki azok számára, akik a maximumot szeretnék kihozni a mobilinternetből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .