Milyen gyors lesz az 5G?

Mi az az 5G

Az 5G hype-vonat már 2018 óta tart, amikor egy CES konferencián először bejelentették az új szabvány érkezését. A Samsung is nagy reményeket fűz ehhez a szabványhoz, és állítólag ultra alacsony késleltetés lesz a fő jellemzője az új mobilinternetnek. Ami ráadásul érdekes, hogy sokan azt tartják, hogy gyorsabb lesz, mint az otthoni vezetékes internetkapcsolat. Mindez vezeték nélkül!5G
Az 5G lesz hamarosan az új ipari sztenderd a mobilinternet terén, mely az új készülékekben le fogja cserélni a jelenleg elérhető 4G LTE szabványt, pont, mint anno a 4G tette ugyanezt a 3G-vel. Az 5G annyit jelent, hogy „fifth generation”, avagy ötödik generáció és elvileg sokkal gyorsabb lesz, mint a jelenlegi 4G. Viszont nem csak a sebességről szól a sztori, hanem arról is, hogy gyorsabb vezetékmentes internet legyen kocsikban, okos otthonokban és minden hasonló helyen, amely vezetékmentes internetet igényel. Na de mégis mennyire lesz gyors?
A 4G elméleti határa 100 megabit/másodperc volt, mely körülbelül 10 megabájt/másodperc adatforgalomnak felel meg. Elég nagyot fogunk ugrani, ugyanis az 5G elméleti határa 10 Gigabit/másodperc lesz, ez pedig majd 100-szorosa a 4G elméleti határának. A Consumer Technology Association például megjegyezte, hogy egy 2 órás HD filmet konkrétan 3.6 másodperc alatt tudnánk letölteni, ha teljes mértékben kihasználnánk az 5G-t. Ez természetesen késleltetések és egyéb faktorok miatt nem valószínű, de mégis figyelemre méltó. A 4G maximális kapacitása mellett ez 6 perc lenne, 3G-n pedig több, mint 1 nap. Sokat fejlődött a mobilinternet, azt azért meg kell hagyni.5G fejlesztes
A sebesség persze nem csak az adatátviteli sebességben nyilvánul meg, hanem a késleltetésben is. Az 5G komoly fejlesztésnek fog bizonyulni e téren is. Gyorsabb beöltések és reszponzívabb kezelési élmény várhat minket, amikor 5G-vel szörföljük a netet. Az 5G szabvány elméletileg maximum 4 ms-ot fog késni (a másodperc 4/1000 része) a 20 ms-es 4G-hez képest, tehát ötödére fog esni a késleltetés. Ha megnézzük ezeket az adatátviteli értékeket és késleltetést, akkor az 5G jelenleg megelőzi az otthoni kábeles kapcsolatokat is. Mindez szép, jó és költői, azonban az átlag fogyasztónak nem igazán lesz hozzáférése a legszaftosabb dolgokhoz, ugyanis a szolgáltatók mindent korlátozni fognak, különösen az adatátvitel sebességét és az adathasználatot. Ha például 2 GB a havi mobilinternet limit, akkor azt kemény 2 másodperc alatt el tudnánk használni. Nem túl szerencsés! Több az 5G-ről a következő részben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .