Milyen ’idegen’ applikációkat tudunk ténylegesen futtatni Linux-on? (1. rész)

Egy olyan világban, ahol a Chromebook már Linux alkalmazásokat is tud futtatni, valamint szinte bármilyen Linux disztrót feltelepíthetünk asztali gépünkre, érdemes fordítva is megnézni a helyzetet és megvizsgálni, hogy magán a Linux-on melyek azok a népszerű alkalmazások, melyek elfutnak.

Webböngészők (Mostmár Netflix-el is!)
A legtöbb Linux disztrón Mozilla Firefox van alapértelmezett böngészőnek beállítva, de a Google is biztosít egy hivatalos Chrome-ot Linux-ra. Ha ezzel nem elégszünk meg, akkor ott van a nyílt forráskódú Chromium nevű csoda, mely a Chrome-hoz hasonló, csak a Google nem nyúlt bele. Magukon a böngészőkön belül minden másnak úgyan úgy működnie kell, mint bármely más operációs rendszeren, tehát Netflix-ezhetünk Linux-on is Mozillán vagy Chrome-on keresztül, köszönhetően a kiterjesztett DRM támogatásnak. Az Adobe Flash is használható, habár nem túl gyakori már.
Az elmúlt években egyértelműen az volt a tendencia, hogy az asztali PC-k világa egyre inkább az online munkamenetek és a webes alapú szoftverek felé sodródik, ezáltal pedig a Linux használata is egyszerűbbé vált. Ha egy applikációnak van webes verziója, akkor Linux-on is használható.

Nyílt forráskódú asztali applikációk
Habár a legtöbb applikáció, amit Mac-en és Windows-on használunk nem biztos, hogy Linux-ra is elérhető, remek nyílt forráskódú alternatívák vannak, melyeket a Linux közösség készített. A Microsoft például nem bocsátott ki kifejezetten Linux-ra kompatibilis Office programokat, azonban ott van helyettük a LibreOffice. Az Adobe nem adta ki a Photoshop-ot sem Linux-ra, azonban ott van az ingyenes GIMP, mellyel azért el lehet szórakozni. A Legtöbb disztró ezen felül szokott tartalmazni egyszerű média szerkesztő programokat, mint a Shotwell fotómenedzser és a PiTiVi videószerkesztő.
Ha médialejátszót keresünk, akkor az egyik legjobb, a VLC viszont elérhető Linux-ra, így a filmnézés sem akadály!

Sztenderd infrastruktúra
A legtöbb Linux disztró egy előre meghatározott szoftverkollekcióval érkezik, mely alapvetően szükséges a rendszer működtetéséhez. Ilyen a fájlkezelő, PDF olvasó, szövegszerkesztő, videólejátszó és archiváló program. A Linux ezen felül azonban parancssor alapú lehetőségeket is biztosít. A mindenki által ismert Bash Shell rengeteg lehetőséget rejt magában fejlesztők számára. A Bash egyébként olyan jó, hogy a Microsoft a Windows-hoz is hozzáadta!
Az elérhető applikációk száma tehát nem alacsony és szinte minden Windows-os vagy Mac-es unikumra van valami Linux alternatíva!

1 thought on “Milyen ’idegen’ applikációkat tudunk ténylegesen futtatni Linux-on? (1. rész)

  1. a linuxos programok rendkivül gyenge szinvonaluak. egy windowsos programokhoz szokott felhasználo számára gyakorlatilag használhatatlanok. szinte semmi olyan sincs amit a windosban megszoktunk, megszerettünk.
    média lejátszo, azaz film lejátszo van. vlc player. de zene lejátszo az már nincs. legalább is ami megütné a wmp 9 szintjét. az audacious valamennyire használhato de csak nagyon sok kompromisszummal. a többi nulla. total kommander nincs. van helyette double commander de az nagyon gagyi. hát az office az egy külön világ. a libre office ugy szar ahogy van. az rtf fájlokat egyik sem kezeli. semmilyen használhato audio vagy video szerkesztö átkonvertálo program sincs. legalább is amit használni is lehetne. még szerencse hogy a rokának van linuxos változata mert különben a linuxot semmire sem lehetne használni. igy legalább internetezésre jo, minden másra meg ott a windows.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .