Milyen ’idegen’ applikációkat tudunk ténylegesen futtatni Linux-on? (2. rész)

Az előző részben megtudtuk, hogy a legtöbb Windows és Mac exkluzív alkalmazásnak létezik valamilyen nyílt forráskódú kópiája Linux rendszereken. Azt is megtudtuk, hogy a legnépszerűbb szoftverek egy bizonyos része, mint például a VLC médialejátszó, már Linux-ra is elérhetők. Nézzünk tehát 1-2 specifikusabb példát olyan szoftverekre, melyek szintén használhatók Linux rendszer alatt!

Minecraft, Dropbox, Spotify és mások
Sok olyan program, melyet más operációs rendszereken használunk elérhetők Linux-ra is. Ez azért van, mert ezek szabadalmaztatott szoftverek. Ezek a szoftverek zárt forráskódúak, tehát a közösség nem tudja őket alakítgatni, viszont főleg web alapú programokról van szó, melyek bármely Linux-kompatibilis böngészővel használhatók. Ilyen a Spotify, Skype és a Slack is, melyek mind mobilisnak számító programok, hiszen egy böngészőben megnyithatók.
Olyan népszerű kliensek is telepíthetők már Linux-ra, mint a Minecraft, Discord és a Telegram. Utóbbi kettő rendkívül népszerű kommunikációs, chat-elős alkalmazások. A Discord például rendkívül népszerű a gamer-ek körében.
Linux-ra elérhető már a Dropbox is, ami jó hír, hiszen a Google Drive és a Microsoft OneDrive nem rendelkezik kompatibilis Linux klienssel.

Steam
Mindenki kedvenc játékplatformja, a Steam is elérhető Linux-ra, ráadásul az első nagy platform volt, mely kiterjesztette a kompatibilitást Linux-ra. Örömódákat azért ne zengjünk még, hiszen, míg maga a Steam platform teljes mértékben kompatibilis a Linux-al, addig maguk a játékok nem minden esetben! (A Valve által fejlesztett játékok nagy része igen, hiszen a Steam-et is ők csinálják) Ha kifejezetten Linux-on is játszható játékokat keresünk, akkor a Steam-nek van egy Steam OS + Linux kategóriája, melyben megtaláljuk a kompatibilis játékokat. Minden játék, mely fut Steam OS-en Linux-on is futni fog, hiszen a Steam OS maga is Linux alapú. Sajnos a legnagyobb játéknevek nagy része sem Linux-ra, sem Mac-re nem elérhetők, azonban sok szórakoztató indie játék közül lehet választani cserébe.

Virtuális gépek
Számos virtuális gép alkalmazás érhető el Linux-ra is. Az Oracle által fejlesztett VirtualBox is ilyen, ami az egyik legnépszerűbb virtual machine a piacon, de ott van a Linux-specifikus Gnome Boxes eszköz is, mely a Linux kernelbe integrált KVM virtuális számítógép támogatást használja. Ezek a virtuális gépek lehetővé teszik, hogy például Windows vagy Mac-specifikus programokat is futtassunk Linux-on!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .