Milyen ’idegen’ applikációkat tudunk ténylegesen futtatni Linux-on? (2. rész)

Az előző részben megtudtuk, hogy a legtöbb Windows és Mac exkluzív alkalmazásnak létezik valamilyen nyílt forráskódú kópiája Linux rendszereken. Azt is megtudtuk, hogy a legnépszerűbb szoftverek egy bizonyos része, mint például a VLC médialejátszó, már Linux-ra is elérhetők. Nézzünk tehát 1-2 specifikusabb példát olyan szoftverekre, melyek szintén használhatók Linux rendszer alatt!

Minecraft, Dropbox, Spotify és mások
Sok olyan program, melyet más operációs rendszereken használunk elérhetők Linux-ra is. Ez azért van, mert ezek szabadalmaztatott szoftverek. Ezek a szoftverek zárt forráskódúak, tehát a közösség nem tudja őket alakítgatni, viszont főleg web alapú programokról van szó, melyek bármely Linux-kompatibilis böngészővel használhatók. Ilyen a Spotify, Skype és a Slack is, melyek mind mobilisnak számító programok, hiszen egy böngészőben megnyithatók.
Olyan népszerű kliensek is telepíthetők már Linux-ra, mint a Minecraft, Discord és a Telegram. Utóbbi kettő rendkívül népszerű kommunikációs, chat-elős alkalmazások. A Discord például rendkívül népszerű a gamer-ek körében.
Linux-ra elérhető már a Dropbox is, ami jó hír, hiszen a Google Drive és a Microsoft OneDrive nem rendelkezik kompatibilis Linux klienssel.

Steam
Mindenki kedvenc játékplatformja, a Steam is elérhető Linux-ra, ráadásul az első nagy platform volt, mely kiterjesztette a kompatibilitást Linux-ra. Örömódákat azért ne zengjünk még, hiszen, míg maga a Steam platform teljes mértékben kompatibilis a Linux-al, addig maguk a játékok nem minden esetben! (A Valve által fejlesztett játékok nagy része igen, hiszen a Steam-et is ők csinálják) Ha kifejezetten Linux-on is játszható játékokat keresünk, akkor a Steam-nek van egy Steam OS + Linux kategóriája, melyben megtaláljuk a kompatibilis játékokat. Minden játék, mely fut Steam OS-en Linux-on is futni fog, hiszen a Steam OS maga is Linux alapú. Sajnos a legnagyobb játéknevek nagy része sem Linux-ra, sem Mac-re nem elérhetők, azonban sok szórakoztató indie játék közül lehet választani cserébe.

Virtuális gépek
Számos virtuális gép alkalmazás érhető el Linux-ra is. Az Oracle által fejlesztett VirtualBox is ilyen, ami az egyik legnépszerűbb virtual machine a piacon, de ott van a Linux-specifikus Gnome Boxes eszköz is, mely a Linux kernelbe integrált KVM virtuális számítógép támogatást használja. Ezek a virtuális gépek lehetővé teszik, hogy például Windows vagy Mac-specifikus programokat is futtassunk Linux-on!

1 thought on “Milyen ’idegen’ applikációkat tudunk ténylegesen futtatni Linux-on? (2. rész)

  1. „Az előző részben megtudtuk, hogy a legtöbb Windows és Mac exkluzív alkalmazásnak létezik valamilyen nyílt forráskódú kópiája Linux rendszereken.”

    hát ez pont nem igaz. semmi sincs! vagy ha mégi van, az valami über gagyi. csak az használhato amit a készitö kiad linuxra is. pl roka. van egy nagyon szépen felépitett és bekonfigurált debian rendszerem, de internetezésen kivül semmire sem tudom használni mert azok a programok amiket használok nincsenek megirva linuxra. de még csak használhato linuxos alternativák sem léteznek. létezik a wine de az valahogy nem akar müködni. igy felejtös. amig nem lesznek használhato, a windowsosokhoz hasonlo szinvonalu programok addig nemigen várhato a linux elterjedése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .