Minden amit tudnod kell Xbox Series X vagy S vásárlás előtt (1. rész)

Xbox

Szóval elhatároztad, hogy megleped magad a legújabb next-gen konzollal és az Xbox platform mellett döntenél. De melyik lenne a jobb? Az Xbox Series X vagy a Series S? Miket érdemes megfontolni a vásárlás előtt? Hogyan futnak rajta a régi játékok? Megéri az árat? Most mindent kideríthetsz.

Mi a különbség X és S között?

Xbox Series X

Az új generációs Xbox kétfajta kivitelben vásárolható meg. Kapható a drágább Xbox Series X, mely 500 dolcsi körül mozog, de van az olcsóbb verzió is, az Xbox Series S, mely 300 dolcsiba kerül. A két kiszerelés között a fő különbség a grafikus teljesítmény. A processzor mindkettőben nagyon hasonló, de a Series S körülbelül harmadakkora grafikus teljesítményre képes, mint az X. Ennek akkor van jelentősége, ha nagy felbontásban akarunk játszani.

A Series X-et úgy konfigurálták, hogy 4K-ban stabilan hozza a 60 FPS-t minden játéknál. A Series S esetében a 60FPS-t csak 1440p-nél húzták meg, ami nagyobb tévén látszódni fog. A kisebb monitorokon és tévéken a különbség annyira nem szembetűnő. A modern játékok természetesen úh grafikus technológiát is használnak, és a Series S-en néhányról le kell majd mondani. Az Assasin’s Creed: Valhalla például kikapcsolja a „ray tracing” funkciót a gyengébb konzolon.

Series X
 

A két kiszerelés különbözik tárhelyben is. A Series X 1B tárhelyet kap, míg az S csupán 512GB-ot. Ami még érdekes, hogy a Series S teljes mértékben digitális konzol, így fizikai lemezeket nem használhatunk benne. Ez csak amiatt lehet szomorú, mert az Xbox amolyan médialejátszó is manapság, tehát lehet rajta filmeket is nézni, de ezúttal fizikai formátumról csak a drágább konzol tud filmet lejátszani.

Visszafelé kompatibilitás

Game Pass

Mivel az új konzolok jócskán lekörözik a régieket grafikus teljesítmény terén, a régi játékok jobban kéne, hogy fussanak az újakon. A Just Cause 3 például csúnyán elkezdett szaggatni, ha sok minden történt a pályán és akár 20 FPS-ig is zuhanhat Xbox One-on. A Series X-en viszont fix 30 FPS-t hoz. Néhány régebbi de ma is releváns játékot a Microsoft utólag patchel, hogy jobban optimalizálva legyen az új konzolokra. Ezeknél a Microsoft Store-ban lesz egy „Optimized for Series X/S” felirat.

Ilyen játékok például a Forza Horizon 4, mely 60FPS-en fut 4K-ban és a Gears 5, ami 120FPS-t is támogat többjátékos módban. Látjuk tehát, hogy régi játékaink jobban fognak futni az új konzolokon, az már biztos. Az Xbox új széria azonban ennyinél nem áll meg. Csekkold a következő részt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .