Mire jó a ’Lost Mode’ az iPhone, iPad és iMac eszközökön? (1. rész)

Ha bármikor elvesztjük iPhone, iPad vagy iMac eszközünket, akkor azonnal ’Lost Mode’-ba, tehát ’elvesztett’ állapotba kell tennünk az adott eszközt. Ezzel együtt az le is zárul, így védve személyes adatainkat. Egy külön alkalmazás segítségével a készüléket követni is lehet GPS-el a térképen, továbbá a képernyőjén is megjelenik egy előre megadott üzenet. Ezzel persze lehet okoskodni, ha eszközünket esetleg ellopták.

Az Apple által fejlesztett Find My iPhone és Find My Mac (találd meg az iPhone-t és iMac-et) alkalmazások lehetővé teszik, hogy távolról kövessük és igény esetén le is formázzuk az eltűnt készüléket. Ha otthon kevertük el valahova például a telefont, akkor az alkalmazás hangjelzést ad, így gyorsan meg is találjuk azt. A Find My iPhone segítségével leformázhatunk például egy iPhone-t, azonban ilyenkor a követés funkció elveszik, tehát ezt végső esetben érdemes csak használni.
A Lost Mode alapvetően abban az esetben jó, ha elvesztettük eszközünket, de mindenképp meg akarjuk találni. Amíg a készülék Lost Mode-ban van, addig zárolva van, és senki nem férhet hozzá semmi adathoz. Bárki, aki megtalálja látni fog egy üzenetet a képernyőn, jelezve, hogy az elvesztett módban van, és a tulajdonost értesíteni kellene. Általában kapcsolati információk is megjelennek ilyenkor a képernyőn, ha a tulajdonos ezt beállította. iPhone-ok és iPad-ek esetében az akkumulátor ilyenkor takarékos módba is kerül, így több időt adva a tulajdonosnak, hogy GPS-en keresztül megkeresse az eszközt.

A modern Apple eszközök egyik nagy találmánya a titkosított adattárolás, de az Apple Mac-ek is alapértelmezett módon használják már a ’FileVault encryption’ modellt. Egy tolvaj számára tehát szinte esélytelen, hogy bárhogy hozzáférjen adatainkhoz jelszavunk vagy titkos kódunk nélkül, hacsak nem rendelkezik komoly hacker felszereléssel. A Lost Mode előnye, hogy egy tolvaj semmit nem lát a telefonunkon, ami személyes adatot mutathatna. Értesítéseket sem.
Amikor az eszközt Lost Mode-ba tesszük, akkor egy iPhone vagy iPad készüléket csak titkos kóddal vagy PIN-el lehet feloldani. A Touch ID és Face ID nem működik. Ha nem állítottunk be külön titkos kódot, akkor azonnal meg kell adnunk egyet Mac esetében is. Ez egy külön kód és nem egyezhet például a Mac jelszavával. A tolvajnak tehát 2 jelszót kell kitalálnia. Sok sikert!

A következő részben megnézzük, hogy milyen lehetőségek állnak még előttünk, amikor Lost Mode-ba tesszük Apple készülékünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .