Mire jó egy kollázs készítő program?

kollázs készítő program

Manapság már nem kellenek különféle alapanyagok ahhoz, hogy valaki kiélhesse a művészi hajlamait, hiszen több kollázs készítő program létezik, melynek segítségével bárki kedvére alkothat.

A kollázs egy olyan művészeti forma, amelynek során a különböző anyagokat, például papírt, szövetet vagy egyéb, akár hulladéknak számító tárgyakat összeállításával készítenek egy új műalkotást. A technikát először a kubisták használták a 20. század elején, de azóta számos különböző művész alkalmazta.

A kollázst gyakran társítják a szürrealista mozgalommal és a dadaizmussal, de használták a Pop Artban és más modern művészeti mozgalmakban is. Az idő előrehaladtával azonban a technológia itt is átvette a hatalmat. 

Hogy készült a kollázs anno?

 

A kollázs készítése korábban sok időbe telt, hiszen fizikai alapanyagokból kellett összeállítani a művészetileg értékelhető alkotásokat. Ennek fényében először ki kellett találni a kollázs koncepcióját és összegyűjteni az ahhoz szükséges anyagokat.

Ezt követte a kompozíció összeállítása majd a jöhetett a ragasztás, kötözés vagy bármilyen más technika, amit a mű megkívánt. Ha szükséges, a kollázst tovább lehetett díszíteni festéssel, egyéb kiegészítőkkel.

Ez a fajta alkotási mód a kísérletezés és az ebből fakadó önkifejezés egyik eszköze, így nincsenek leírt, sem pedig hagyományos szabályai

Fotó kollázs készítő program segítségével virtuálisan alkothatunk

A számítógépes kollázs olyan digitális kép, amelyet több fénykép vagy más digitális elem, például illusztrációk vagy szöveg egyetlen képbe történő egyesítésével hoznak létre. Számos szoftver és alkalmazás használható számítógépes kollázsok létrehozására.

online kollázs készítő

A különböző képszerkesztő programok, mint például a Photoshop, a GIMP vagy az Inkscape, lehetővé teszik számunkra, hogy különböző képeket és formákat vágjunk, módosítsunk, illeszthessünk össze és színezzünk, hogy létrehozzunk egy egyedi és összetett kollázst.

Ha nincs lehetőségünk vagy elegendő tudásunk az ilyen programok használatához, online kollázs-generátorok segítségével könnyedén létrehozhatunk egy kollázst, anélkül, hogy szükségünk lenne képszerkesztő programokra.

A számítógépek kollázsok elkészítéséhez nyújtanak segítő kezet a képkeresők – mint például a Google Képek -, melyek lehetővé teszik számunkra, hogy keresünk a világhálón található képek között, és válogatunk közülük abból a célból, hogy létrehozzunk egy kollázst. Adatbázisokat is használhatunk, az itt található képek és szövegek segítségével is elkészíthető a mű. 

Hogyan készül ingyenes kollázs készítő program segítségével az alkotás?

A kollázsokat számos célra használhatjuk, például a művészeti alkotások, az üzleti prezentációk, a hirdetések és a weboldalak létrehozására vagy vizuális napló készítésére, scrapbookingra, grafikai tervezésre és még sok másra.

Sokan a szeretteik számára még karácsonyi ajándékot is ezzel a módszerrel készítenek, a család legmeghittebb képeit, vagy kedvenc nyaralós fotóit összerendezve egy szép kollázsban. Egy számítógépes kollázs létrehozásához általában először ki kell választania a használni kívánt képeket vagy elemeket.

Ezután a kollázs készítő program eszközeivel rendezhetők és rétegezhetők az elemeket, szükség szerint beállítva a méretet, a pozíciót és az átlátszatlanságot. Olyan eszközöket is használhatunk, mint a maszkok, ecsetek és szűrők, hogy az elemeket összekeverve, egységes képet hozzunk létre.

Melyik kollázs készítő program a legjobb?

A kollázs készítő program olyan szoftver, amelynek a segítségével összeállíthatunk különböző képekből és elemekből egy új képet vagy grafikát.

Ezek a programok lehetnek ingyenesek vagy fizetősek, és sokféle funkcióval rendelkezhetnek, például képszerkesztő eszközökkel, szöveg hozzáadásával, formázással és egyéb megoldásokkal. Az alábbiakban a kollázs készítő program legjavát mutatjuk be

Adobe Photoshop: A Photoshop egy profi szoftver, amely sokféle képszerkesztő eszközzel rendelkezik, így könnyen összeállíthatunk vele kollázsokat.

Canva: A Canva egy nagyon népszerű, ingyenes kollázs készítő program, amely könnyen használható, és sokféle sablonnal rendelkezik, amelyeket könnyen szerkeszthetünk.

FotoJet: A FotoJet egy ingyenes kollázs készítő program, amely sokféle szerkesztési lehetőséget kínál, például képszerkesztő eszközöket, szöveg hozzáadását és formázást.

Fotor: A Fotor egy ingyenes kollázs készítő program, amely sokféle sablont és szerkesztési lehetőséget kínál, így könnyen összeállíthatunk vele kollázsokat.

Piktochart: A Piktochart egy ingyenes kollázs készítő program, amely főként infografikák készítésére használható, de használhatjuk kollázsok készítésére is.

Mindegyik program más-más funkciókkal rendelkezik, így érdemes összehasonlítani őket, hogy megtaláljuk azt, amely a leginkább megfelel a szükségleteinknek. 

Így működik a kollázs készítő program

Először is, szükség lesz néhány képre vagy képfájlra, amelyeket szeretnénk a kollázsban használni. Ezeket a képek lehetnek saját fotók, melyeket a számítógépen tárolunk, vagy az internetet böngészve is letölthetünk kedvünkre való felvételeket.

kollázs készítés

Miután megvannak a szükséges képek, elkezdhetjük a kollázs készítését. Ehhez először is szükségünk lesz egy kollázs készítő programra, amely segít a munkában. Először is meg kell nyitni egy képet a szoftverben, majd átmásolni a többi képet az első kép fölé.

A képek átméretezéséhez használhatjuk az egérrel való húzást, és a Ctrl billentyűt az átméretezéshez. Ha össze szeretnénk rakni a képeket, akkor is használható az egérrel való húzás, így áthelyezhetjük a kívánt helyre a fotókat.

Ezt kínálják az egyszerűbb kollázs készítő programok. Ha valamivel összetettebb szerkesztési lehetőségekre van szükség, akkor például az Adobe Photoshop vagy a Canva sokkal több szerkesztési lehetőséget kínálnak, így például lehetőség nyílik különböző formákat és vonalakat rajzolni, szöveget hozzáadni a kollázshoz sok más dolog mellett.

Vigyázat! A kollázs készítés online igen addiktív, az embernek az fotók és egyéb dolgok összekombinálása közben mindig újabb ötlete támad, így igazán nehéz abbahagyni, ha belemerül az alkotó!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .