Mire jók a funkció billentyűk Google Chrome-ban?

Ismerősen hangzik, amikor azt említjük, hogy funkcióbillentyűk? F1, F3, F4, F11, stb? Így van, a funkcióbillentyűk sokunk klaviatúráján csak porosodnak, manapság ugyanis az Alt+F4-en kívül nem sokat használ belőle a legtöbb ember. Ez egyébként érdekes, mivel igen hasznosak tudnak lenni néhány programban, azonban fő szerepüket általában az egér teljes mértékben beárnyékolja, így feledésbe merülnek.Google Chrome
A Google Chrome egy olyan nagylelkű alkalmazás, hogy biztosít egy kis szerepet ezeknek az elfeledett billentyűknek (legalábbis néhányuknak). A legtöbb billentyű egyszeri megnyomásának egy alaperedménye szokott lenni, melyet angolosan ’basic effect’néven illetünk. Lehet azonban néhány billentyűnek egy módosító hatása, avagy ’modifier effect’-je is, mely billentyűkombinációk hatására alkalmazható (például Alt+F4) Nézzük tehát, hogy mit csinálnak:Developer Tools
F1 – Megnyitja a Google súgóját egy új ablakban.
F2 – Ahhoz, hogy ez a funkcióbillentyű bármit is csináljon, meg kell nyitnunk a Fejlesztői Eszközöket (Chrome Developer Tools), majd át kell navigálni az Elements panelre. Ehhez az F12 billentyűt kell alkalmazni vagy az Eszközök>Fejlesztői eszközök (Tools > Developer Tools) elérési útvonalat követni. Ha itt vagyunk, akkor az F2 billentyű megnyomásával HTML környezetben szerkeszthetünk weboldalakat.
F3 – Megnyitja a keresőt, mellyel rákereshetünk szavakra, szövegrészekre az adott weblap szöveges webállományában. A klasszikus Ctrl+F ugyanezt csinálja.
F4 – Ennek nincs alaperedménye, azonban módosító eredménye az Alt+F4 és Ctrl+F4 kombókkal érhető el, ahol előbbi az alkalmazást zárja be, utóbbi pedig az éppen megnyitott weboldalt.
F5 – Frissíti az éppen megnyitott weblapot. Érdekesség, hogy a Ctrl+F5 is frissíti az oldalt, azonban a cache-elt adatokat figyelmen kívül hagyva.
F6 – Váltogatja a kiemelést a címsor, a weboldal és a könyvjelzők között.
F7 – Ennek a gombnak nincs funkciója.
F8 – Ez főleg fejlesztők számára van, a scriptek végrehajtását lehet szüneteltetni vele a Fejlesztői Eszközökön belül a Sources (források) Panel-ben (Developer Tools).
F9 – Ennek a gombnak nincs funkciója.
F10 – Szintén fejlesztőknek van, a Források Panelben a következő funkcionális lépésre tér át. Az F10-nek van módosító effektje is, felhozza a kontextus menüt a Shift+F10 paranccsal, mely egyenértékű egy jobb egérgomb kattintással.
F11 – Váltogatni lehet vele teljes képernyős és ablakos mód között.
F12 – Megnyitja a fejlesztői nézetet.Developer Tools
Hasznos kis gombok ezek, habár szinte minden funkciójukat az egér is el tudja látni. A munkamenetet azonban valamennyire meggyorsíthatják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .