Mit csináljunk, ha nem kapcsol be a Mac?

Habár a modern Mac-ek rendkívül jól meg vannak építve, mégiscsak számítógépekről van szó, amelyekben bármikor felléphet egy hiba, ami ahhoz vezethet, hogy gépünk nem fog elindulni vagy boot-olni.

Apple Setup ND Photo 20100701


A Mac egyáltalán nem indul el
Ebben az esetben nagy valószínűséggel áramellátási gondok lesznek a hiba felelősei. Ellenőrizzük a tápkábel csatlakozását mindkét helyen, próbáljunk ki másik tápkábelt, elosztót, hosszabbítót. Ha nem segít, akkor húzzunk ki minden perifériát (egér, billentyűzet, nyomtató, USB Hub), mivel ritka esetekben előfordulhat, hogy ezek okoznak gondot.
 
A Mac boot-ol, de az operációs rendszer nem tölt be
Ez sok esetben sérült merevlemezre utalhat. Szerencsére ezt Recovery módban el lehet hárítani. Az első lépés a ’Disk Utility’ elindítása, amelyhez Recovery módba kell boot-olni a Mac indulásakor. A bekapcsolás után tartsuk lenyomva a ’Command+R’ billentyűkombinációt és ha minden jól megy, akkor Recovery módban fog indulni a Mac-ünk. Innen már hozzáférünk az OSX Utilities-hez, avagy a beállításokhoz. Kattintsunk a Disk Utility-re, majd keressük ki a merevlemezünket és kattintsunk a ’Verify Disk’ (merevlemez ellenőrzése) opcióra.
A Disk Utility ellenőrzi a merevlemezt és ha talál hibákat, akkor felajánlja azok kijavítását, melyet a ’Repair Disk’ (merevlemez javítása) opcióval nyugtázhatunk.
Recovery módban a következőket is megcsinálhatjuk: Time Machine biztonsági mentés visszaállítása, internetkapcsolat ellenőrzése, internetes segítség kérése Safari-val, OSX újratelepítése.

Safe Boot
Ritka, de néha egy problémákkal küzdő Mac-et helyre lehet tenni egy Safe Boot-al, avagy biztonsági boot-olással. Ilyenkor csak bizonyos funkciói fognak elindulni a Mac-nek és futtat egy diagnosztikát is a rendszeren. Indítsuk el a Mac-et, majd tartsuk lenyomva a ’Shift’ gombot! Ha szeretnénk látni, hogy a Safe Boot mit csinál, akkor a ’Shift’, ’Command’ és ’V’ gombokat tartsuk lenyomva! Ez aktiválja a ’Verbose’ módot, amely hasznos infókat mutat nekünk boot-olás közben.
 
PRAM / NVRAM kinullázása
A régi PowerPC-s időkben még a PRAM kinullázásáról volt szó, ma már azonban a modern Mac-ekben NVRAM-ról beszélünk. Ez az a memória, amely adatokat tárol a Mac kikapcsolása után is. Ilyenek a hangerőbeállítások, felbontás, stb. Tartsuk lenyomva a ’Command’, ’Option’, ’P’ és ’R’ gombokat, majd indítsuk el a Mac-et. Várjunk addig, amíg újraindul. Az NVRAM kinullázása néha megoldja a boot-olási problémákat, bár ez ritka.

SMC újraindítása, az utolsó mentsvár
Ha a Mac mindezek után sem akar életre kelni, akkor nagyobb lesz a probléma, azonban a System Management Controller újraindítása egy utolsó próbálkozásként még elvégezhető, mielőtt újratelepítenénk az operációs rendszert. Mac laptopon a ’Shift+Control+Option/Alt’ billentyűkombinációval végezhető ez el, míg asztali Mac-en 15 másodpercig ki kell húzni a tápkábelt, majd visszadugni és 5 másodperc után elindítani a gépet.
 
Az említett infókkal megpróbálhatjuk életre kelteni a Mac-et. Érdemes kb. havonta biztonsági mentéseket készíteni, hogy ne vesszen el minden adatunk abban az esetben, ha mégsem járnánk sikerrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .