Mit érdemes tudni a Windows 10-ről?

A Windows 10 megjelenése várva várt esemény volt, amely egyidejűleg olyan dolgok elhozatalát ígérte, amelyre már rég szükség lett volna az előző verziókban. Az új operációs rendszer magába foglal fejlesztéseket a felhasználói felületben, a biztonsági területeken, beleértve a személyes adatok védelmét is, valamint egy olyan egységes forráskód alapot és API-kat, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy olyan alkalmazásokat hozzanak létre, amelyek mobilokon is jól fognak futni.

Ezek az elemek mind várva várt dolgok voltak, tekintve, hogy sok cég és felhasználó nehézkesen vagy egyáltalán nem váltott Windows 8-ra, ami a Microsoft számára nagy kudarc volt.
’’A biztonság és a jó kezelhetőség mindig fontos szempontok és a Start menü visszatérése, valamint az élesebb kontraszt az asztali és a tablet módok között végre megszűntette az ellenszenvet, amely a nagyobb cégek részéről érkezett a Windows 8 és 8.1 felé ’’, mondta el szakértő, David Johnson.
 
A Windows 10 a Microsoft legnagyobb szabású terve arra, hogy a Windows-t a következő szintre emeljék. Az ambícióval teli, ám nem kicsit elhibázott Windows 8 operációs rendszer 2012-es megjelenése óta a Microsoft csak azzal foglalkozott, hogy kordában tartsa ezen nem éppen sikeres műve által okozott ellenszenvet. A cél az volt, hogy a Windows-t alkalmasabbá tegyék az érintőképernyős készülékeken való használatra is, azonban a felhasználói felület össze lett csapva és a Microsoft csak csalódott vásárlók millióit látta eredményül.

A CIO-k különösen rossznak találták a Windows 8-at és annak radikálisan új, érintőképernyőre optimalizált felhasználói felületét, valamint az alternatív, tradicionális asztali interfészt is, amely azért került bele a Windows 8-ba, hogy a jól megszokott alkalmazásokat futtatni tudja. Az interfész azonban nem tartalmazta a Start gombot és a Start menüt sem, ami a legfőbb ellenszenvet váltotta ki.
Számszerű értékeket megnézve, 2014 végére több, mint 730 millió eszközön volt telepítve a Windows operációs rendszer. Ebből több, mint 440 millió Windows 7 volt, 157 millió Windows XP és 28 millió Windows Vista. A lista vége felé pedig ott kullog a Windows 8 (az akkor legújabb) operációs rendszer, amely mindössze 35 millió eszközön futott.

A Microsoft tehát igen nagy pácban volt, mivel szinte senki nem használta a legújabb operációs rendszerét. A Windows 10 ezt a problémát volt hivatott megoldani. Az új operációs rendszerben a Microsoft sok energiát fektetett a felhasználói felület helyrehozására, amellyel ezúttal sikerrel jártak. A mindenki által jól megszokott asztali felhasználói felület ezúttal sokkal jobban hasonlít a Windows 7-re és az érintőképernyő optimalizált felhasználói felület is sokkal jobban el lett találva. A kettő közötti váltás is sokkal jobban meg lett oldva.
A Windows 10 jól alkalmazkodik, ami alatt az értendő, hogy képes felismerni, hogy éppen mely eszköz van használatban (asztali gép, laptop, tablet, okostelefon, okostévé, stb) és ennek megfelelően változtatja a beállításokat, ami igen előnyös.
Szó szót követi, a Windows 10 kijavította a Windows 8 hibáit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .