Mit érdemes tudni a Windows 10-ről?

A Windows 10 megjelenése várva várt esemény volt, amely egyidejűleg olyan dolgok elhozatalát ígérte, amelyre már rég szükség lett volna az előző verziókban. Az új operációs rendszer magába foglal fejlesztéseket a felhasználói felületben, a biztonsági területeken, beleértve a személyes adatok védelmét is, valamint egy olyan egységes forráskód alapot és API-kat, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy olyan alkalmazásokat hozzanak létre, amelyek mobilokon is jól fognak futni.
hatterkep-windows10.2
Ezek az elemek mind várva várt dolgok voltak, tekintve, hogy sok cég és felhasználó nehézkesen vagy egyáltalán nem váltott Windows 8-ra, ami a Microsoft számára nagy kudarc volt.
’’A biztonság és a jó kezelhetőség mindig fontos szempontok és a Start menü visszatérése, valamint az élesebb kontraszt az asztali és a tablet módok között végre megszüntette az ellenszenvet, amely a nagyobb cégek részéről érkezett a Windows 8 és 8.1 felé ’’, mondta el szakértő, David Johnson.
A Windows 10 a Microsoft legnagyobb szabású terve arra, hogy a Windows-t a következő szintre emeljék. Az ambícióval teli, ám nem kicsit elhibázott Windows 8 operációs rendszer 2012-es megjelenése óta a Microsoft csak azzal foglalkozott, hogy kordában tartsa ezen nem éppen sikeres műve által okozott ellenszenvet. A cél az volt, hogy a Windows-t alkalmasabbá tegyék az érintőképernyős készülékeken való használatra is, azonban a felhasználói felület össze lett csapva és a Microsoft csak csalódott vásárlók millióit látta eredményül.

CIO-k különösen rossznak találták a Windows 8-at, és annak radikálisan új, érintőképernyőre optimalizált felhasználói felületét, valamint az alternatív, tradicionális asztali interfészt is, amely azért került bele a Windows 8-ba, hogy a jól megszokott alkalmazásokat futtatni tudja. Az interfész azonban nem tartalmazta a Start gombot és a Start menüt sem, ami a legfőbb ellenszenvet váltotta ki.
Számszerű értékeket megnézve, 2014 végére több, mint 730 millió eszközön volt telepítve a Windows operációs rendszer. Ebből több, mint 440 millió Windows 7 volt, 157 millió Windows XP és 28 millió Windows Vista. A lista vége felé pedig ott kullog a Windows 8 (az akkor legújabb) operációs rendszer, amely mindössze 35 millió eszközön futott.
A Microsoft tehát igen nagy pácban volt, mivel szinte senki nem használta a legújabb operációs rendszerét. A Windows 10 ezt a problémát volt hivatott megoldani. Az új operációs rendszerben a Microsoft sok energiát fektetett a felhasználói felület helyrehozására, amellyel ezúttal sikerrel jártak. A mindenki által jól megszokott asztali felhasználói felület ezúttal sokkal jobban hasonlít a Windows 7-re és az érintőképernyő optimalizált felhasználói felület is sokkal jobban el lett találva. A kettő közötti váltás is sokkal jobban meg lett oldva.
A Windows 10 jól alkalmazkodik, ami alatt az értendő, hogy képes felismerni, hogy éppen mely eszköz van használatban (asztali gép, laptop, tablet, okostelefon, okostévé, stb) és ennek megfelelően változtatja a beállításokat, ami igen előnyös.
Szó szót követ, de úgy néz ki a Windows 10 javította ki a Windows 8 hibáit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .