Mit fog jelenteni az 5G az iPhone 12-nek (1. rész)

5G Ultra Wideband

Az iPhone 12 készülékek bejelentésre kerültek és megtudtuk azt is, hogy mindegyik támogatni fogja az 5G-t. Ez egyben az első alkalom, hogy az Apple olyan telefonokat ad ki, melyek teljes mértékben támogatják az ultragyors mobilinternetet.

Az Android néhány készüléke már kompatibilis, de jelenleg még nagyobb kihívás a lefedettség biztosítása a szolgáltatók által. Mindenesetre nézzük meg, hogy mit fog jelenteni az 5G az iPhone 12 számára.

Sebesség

iPhone 12

Az összes új iPhone 12-es modell támogatni fogja az 5G szabványt. Ide tartozik az iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, és az iPhone 12 Max. A későbbi készülékek jó eséllyel mind támogatni fogják az 5G-t, azonban régi iPhone-okat nem lehet kompatibilissé tenni, mivel nincs meg bennük a szükséges hardver.

 

Az iPhone 11, iPhone XS, iPhone XR, és az iPhone X tehát kiesett a képből a tekintetben. Kár, mert az 5G komoly sebességbéli növekedést fog biztosítani annak, aki hajlandó megfizetni egy izmos internetcsomagot.

Az új szabvány úgynevezett milliméter hullám, avagy “millimeter wave” (mmWave) technológiát használ, ami azt jelenti, hogy ideális körülmények között akár 4Gb/s sebességet is lehet biztosítani. Egy csak a bökkenő: a milliméter hullám technológia csak rövid hatótávon működik.

4.0-gbps

Ez azzal jár, hogy ez a hipergyors adatátvitel csak népesebb településeken éri meg a szolgáltatóknak, hiszen elég adót kell telepíteni a lefedettség biztosításához, ez pedig igen drága.

Jobb élmény, de nem mindenhol

A milliméter hullám technológia az 5G teteje. Nem minden 5G szolgáltató fogja alkalmazni, mivel elég drága. A kisebb városokban valószínűleg a „sub-6” típusú 5G fog dominálni, mely hasonló sebességet biztosít a 4G LTE-hez.

Az 5G-re váltás viszont ilyen helyeken jót tesz, mivel további középfrekvenciás sávokat biztosít és így gyorsabb sebességet tud biztosítani, mint az alacsonyabb frekvenciasávos 4G LTE. Az 5G alapvető fejlesztésnek fog számítani, ugyanis a jelenlegi sebességeket képes lesz kiterjeszteni a kevésbé népes helyekre is.

5 G sebesseg

A nagyvárosokban az 5G sebesség adott lesz, ugyanis a sok előfizető miatt megéri sok 5G adót telepíteni még a lassabb típusúból is. A milliméter hullám technológiás 5G elterjedése még messze lesz és főleg csak nagyobb városokra fog korlátozódni.

Aki tehát lépést szeretne tartani a korral, annak érdemes az új iPhone 12-t választani, ugyanis teljes 5G támogatást kapunk, így felkészülve a nagyobb elérhető sebességre. A következő részben megnézzük, hogy hogyan hat az 5G az akksi élettartamára és a teljesítményre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .