Mit fog jelenteni az 5G az iPhone 12-nek (2. rész)

Phone-12

Az előző részben megnéztük, hogy a legújabb iPhone 12 modellek teljes mértékben támogatni fogják az 5G-t, ami logikus, hiszen a legtöbb nagyvárosban már széles körben elérhető a gyorsabb mobilinternet szolgáltatás.

Láttuk, hogy vannak egészen extrém milliméter hullámos 5G rendszerek, melyek akár 4Gb/s sebességre is képesek, de ezek rövid hatótávúak, így nem fognak még elterjedni.

iPhone 12 és az 5G

5 G sebesseg

Jogos lehet a kérdés, hogy az iPhone 11-es modellek miért nem támogatták az 5G szabványt. A legvalószínűbb válasz az, hogy az akkumulátor kicsit kevésnek bizonyult volna a megnövekedett igénybevételnek.

 

Mindenesetre amikor az iPhone 11 megjelent, akkor az 5G lefedettség még nem volt a legjobb a fejlett országokban sem, így az Apple jó eséllyel nem is akarta drágítani készülékeit több hardverrel.

Az iPhone 12 megjelenésére az 5G viszont egy teljesen hétköznapi dolog lesz, és ezt a vetélytársak is tudják. Az Apple viszont direkt úgy tervezte az új telefonokat, hogy automatikusan váltogassanak 5G és 4G LTE között annak érdekében, hogy az akkumulátor kevésbé merüljön.

5G Ultra Wideband

Ha nincs szükség az 5G által biztosított sebességre, akkor a telefonok 4G LTE-t fognak használni. Ezt úgy hívjuk, hogy „Smart Data Mode”, avagy okos adatmód és segít az akksi merülését és a felesleges adatforgalmat is minimalizálni. Az Apple valószínűleg kivárta, hogy kiforrjon az 5G hardver a telefonokban, így biztosra mehetnek.

Mennyire fontos az 5G?

Sok kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy megéri-e érte extrát fizetni. A konkrét 5G sebességért külön nem kell majd fizetnünk, mivel a szolgáltatók a mobilinternet előfizetésekhez csatolják.

A bökkenő csak az lehet, ha nincs olyan telefonunk, mely kompatibilis a gyorsabb sztenderddel. Ha tehát a gyors mobilinternet szempont, akkor érdemes újabb okostelefont venni, ez pedig extra költség.

4.0-gbps

Az 5G viszont egy fontos frissítés lehet, ugyanis jobb sebességet biztosít a kevésbé lefedett helyeken az extra középfrekvencia sávoknak köszönhetően. Az iPhone 12-es modellek például a milliméter hullám technológiát is támogatják, melyet kihasználhatjuk bizonyos városok bizonyos szektoraiban, ahol vannak ilyen jeladók. Netflix Stream 4K-ban a kávézóból? Jó eséllyel nem lesz gond, ha megtaláljuk a megfelelő helyet.

Az 5G technológiának kell egy kis idő, mire előnye teljes mértékben realizálódnak. Pár év és az okostelefon piacon a legtöbb telefon már 5G kompatibilis lesz, a lefedettség pedig javulni fog. Érdemes viszont már most felszállni a vonatra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .