Mit jelent a natív Apple Silicon támogatás?

Apple Silicon

2020 vége felé az Apple számos olyan számítógépet adott ki, melyek az új Apple Silicon processzor architektúrát használják. Fontos tudni ezzel kapcsolatban azt, hogy nem minden Apple szoftver támogatja teljes mértékben ezt az új rendszert natív módon. Az Apple természetesen ezzel is számolt és van megoldás a nem kompatibilis szoftverek futtatására is. Vannak viszont alkalmazások melyek már natív Apple Silicon támogatást élveznek. Mit jelent mindez? Derítsük ki!

A natív szoftver gyorsabb

Apple new mac

Az olyan szoftver, melyet a „natív” jelzővel illetünk, az tipikusan egy adott rendszerre lett tervezve, tehát optimálisan fog rajta futni. A natív jelzőnek a különböző processzor architektúráknál van jelentősége. Ha egy szoftver nem natív, akkor másfajta CPU architektúrás rendszerre lett írva, melyből kompatibilitási problémák keletkezhetnek. Alapesetben egy számítógép nem is tud futtatni nem natív programokat, viszont vannak speciális eszközök a célra, mint például virtuális gépek és bináris fordítók, melyek valós időben fordítják le a kódot a szükséges architektúrára.

A nem natív szoftvert ezáltal lehet más rendszeren is futtatni anélkül, hogy a felhasználónak szinte bármilyen előkészületet kelljen végeznie, bele kelljen nyúlnia a kódba, stb. A negatívuma az emulátoroknak, hogy extra terhelést helyeznek a gépre, ami sok programnál összeadódik. Az eredmény az, hogy a nem natív szoftver valamivel lassabban fog futni a legtöbb gépen. A gyengébb gépeken ez jobban érezhető.

Az új Apple gépek

Apple
 

A kompatibilitási probléma azért merült fel, mert az Apple el akart szakadni az Inteltől és az X86/x64 architektúráktól. Létre akarta hozni saját architektúráját és processzorait, hogy csökkentse a gyártási költségeket. Az új ARM alapú processzorral szerelt gépek máshogy működnek, mint a régi Intel hardverrel készült Mac-ek. Az olyan szoftverek, melyeket a régi Intel Mac-ekre írtak nem fognak működni az új ARM alapú Mac-eken valamilyen emulátor, fordító nélkül. Az Apple erre persze csinált egy megoldást, a Rosetta 2-t.

Amikor először próbálunk meg Intel Mac-re készült programot futtatni egy ARM Mac-en, a Rosetta 2 automatikusan feltelepül a gépre. A Rosetta 2 ezután lefordítja valós időben a nem kompatibilis kódot és elmenti azt, hogy később már gyorsan fusson az alkalmazás. A Rosetta 2 remekül működik, de mégsem optimális a legtöbb alkalmazás futása, mert egyszerűen nem arra a rendszerre lettek írva. A megoldás itt az idő lesz. A legtöbb fejlesztő már újraírta a szükséges alkalmazásokat ARM-re, de nem mindenhol történt ez még meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .