Mit jelent, amikor a Microsoft már nem támogatja a Windows verziónkat? (1. rész)

A Microsoft a Windows minden egyes verzióját csak egy meghatározott ideig támogatja. A Windows 7 például jelenleg ’kiterjesztett támogatás’ állapotában áll, és hivatalosan 2020 január 14-ig lesz támogatva, ami után nem támogatott státuszba kerül. De mit is jelent az, amikor rendszerünk átlép ebbe az életszakaszba?

Amikor a Microsoft leállítja egy Windows verzió támogatását, az azt is jelenti, hogy a biztonsági frissítések is megszűnnek. A Windows Vista és a Windows XP esetében például már jó ideje megszűnt a támogatás, ami azt jelenti, hogy ezek a rendszerek akkor sem kapnak hivatalos biztonsági frissítéseket, ha jelentős biztonsági réseket fedeznek fel bennük. Ez 2020-tól a Windows 7-re is igaz lesz. Természetesen futtathatunk antivírus programokat és egyéb okosságokat, azonban ezek sosem tökéletesek, ráadásul maguk az antivírusokat gyártó cégek sem támogatják az összes operációs rendszer verziót örökké, tehát több fronton is gondban lehetnek a régi rendszerek felhasználói, ugyanis az új vírusok ellen a régi, nem támogatott rendszereken futó régi antivírus verziók nem biztos, hogy védenek.

Mindez azért működik így, mert maga a Microsoft is arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy váltsanak az új rendszerekre. A Windows XP és a Windows Vista és lassan már a Windows 7 is főleg a régi, gyengébb gépek számára van fenntartva, és a megszűnő támogatás egyben a tulajdonosokat is ösztönzi a hardver frissítésére és az új operációs rendszer beszerzésére, melyet már az új gép futtat.
Amikor a Microsoft megszűnteti a támogatást egy operációs rendszerre, az egyben a szoftvercégek oldaláról is azt szokta jelenteni, hogy beszűntetik a további frissítéseket és támogatást arra az adott rendszerre. Szerencsére ez általában nem azonnal történik. A Windows XP támogatása például 2014-ben következett be, de a Google Chrome csak 2016-ban szűntette meg az XP támogatását. A Mozilla Firefox ugyanezt csak 2018-ban lépte meg, míg a Steam 2019-ben tervezi.

Hasonló lesz a helyzet a Windows 7 esetében is a harmadik fél által gyártott szoftverek terén, így érdemesebb minél előbb elgondolkozni a Windows 10-re való váltáson, ha még nem tettünk meg. ha pedig ehhez gépcserére is van szükség, akkor ezt se hagyjuk ki. A Windows 10 hosszú távú befektetés és még jó darabig velünk lesz! A következő részben megvizsgáljuk még a támogatottság elvesztésének néhány egyéb aspektusát is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .