Mit jelent, amikor a Microsoft már nem támogatja a Windows verziónkat? (2. rész)

Az előző részben megnéztük mi a helyzet szoftverek és biztonsági frissítések terén, ha a Microsoft visszavonja a támogatást jelenlegi Windows verziónkról. Ezúttal hardverbéli és egyéb aspektusokat is megtekintünk, melyekre fel kell készülni, ha valaki olyan Windows-t használ, melyre megszűnt a támogatás, és nem érkeznek biztonsági frissítések, valamint a nagy szoftvergyártók sem foglalkoznak már ezekkel a platformokkal.

Mit értünk manapság támogatás alatt operációs rendszereknél? A fogyasztói verziói a Windows 10-nek, tehát a Windows 10 Home és a Windows 10 Pro 6 hónaponta kapnak feature update-eket, melyek aztán támogatva vannak 18 hónapig, mely idő során biztonsági frissítéseket kapnak. Ez alapján ki lehet kalkulálni, hogy az egyes feature update-ek meddig lesznek támogatva. Az emberek nagy részénél ez nem gond, mivel a Windows automatikusan frissít a következő nagy feature update-re, viszont akik manuálisan másikat használnak, azok gondban lehetnek. A Windows 10’s Creators Update például 2017. április 5-én jelent meg és 2018. október 18 óta nem támogatott (18 hónap).
Ha operációs rendszer verziónk átminősül nem támogatott státuszba, akkor jó eséllyel az újonnan gyártott hardver, mint például monitorok, egerek, billentyűzetek (tehát bármilyen periféria) nem fog rajta működni, mivel ezeknek driver-ekre van szüksége, hogy működjenek az operációs rendszerek alatt, a gyártók viszont nem fognak nem támogatott rendszerekre driver-eket legyártani. A legfrissebb Intel processzorplatformok például már nem is támogatják a Windows 7-et és a 8.1-et, habár ezek hivatalosan még ’extended support’, avagy kibővített támogatás státuszban állnak. A Microsoft tehát hivatalosan még támogatja ezeket a platformokat, egyéb hardvergyártó cégek viszont már nem!

Használhatjuk természetesen jelenlegi rendszerünket jelenlegi szoftverrel és hardverrel, azonban a kompatibilitás felfelé nem lesz garantált és jelentős mértékben csökkenni fog, ahogy telik az idő. Érdemes tehát frissíteni! A Microsoft egyébként mindig jó előre bejelenti a támogatottság megszűnését az egyes verziókra (lifecycle sheet), tehát ez senkit nem kéne, hogy meglepetésként érjen. Mindenképp jobban csinálja, mint az Apple, mely akkor állítja le a támogatást az egyes verziókra, amikor jól esik.

A lejárt támogatású Windows verziók használata nem biztonságos. Mindenkinek ajánlott tehát, hogy frissítsen idő előtt szoftvert és igény esetén hardvert is. A kockázat nem éri meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .