Mit jelent az ambiens számítógépezés és milyen lehetőségeket takar?

ambiens szamitogepezes

Az ambiens számítógépezés és számítógép technológia az egyik legújabb szleng, mely kering Szilikonvölgyben és arról szól, hogy az emberek úgy számítógépeznek, hogy nem is tudnak róla.Ambient Computing in the Future
Az elmúlt évben sok IT cég komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy növeljék a számítógépes technológia és az ehhez kapcsolódó platformok integráltságát mindennapi életünkben. Egyik céljuk volt az is, hogy a számítógépeket beleolvasszuk környezetünkbe úgy, hogy észre se vegyük azokat. Az ambiens számítógépezés ezáltal azt takarja, hogy számítógépek elvégeznek műveleteket különösebb közvetlen utasítás nélkül. Az ilyen számítógépek környezetünkbe vannak integrálva és nem kell érintkeznünk velük ahhoz, hogy működjenek, ezáltal tehát különböznek az okosóráktól és okostelefonoktól.
A legtöbb felhasználói szintű számítógépes rendszer emberi input-ra van kitalálva. Ha például rá akarunk keresni egy filmre, akkor vagy bepötyögjük a telefonba, gépbe, laptopba, vagy hangalapú utasítással kerestetünk rá. Ha hidegebb szobát akarunk, akkor manuálisan lejjebb vagy feljebb vesszük a hőmérsékletet a termosztáton, légkondin, stb. Az ambiens számítógépezés lényege, hogy eltörölje a súrlódást a felhasználó és a számítógép között. Ahelyett, hogy gombokat nyomkodnánk, elég környezetünkkel kapcsolatba lépni és a számítógépeknek le is esik, hogy mire van szükség. Egy ambiens okos termosztát esetében például a szobában elhelyezett érzékelőeszközök mérik a szoba hőmérsékletét, továbbá a mi testhőmérsékletünket, mozdulatainkat és egyéb paramétereket is, így megpróbálják kideríteni, hogy jól érezzük-e magunkat vagy nem, és ez alapján korrigálják a szobát. Ha például látják, hogy felveszünk egy pulcsit, akkor lehet, hogy ideje felnyomni a fűtést.Ambient Computing in the Future
Most is léteznek már ambienshez hasonló technológiák. Ilyenek például a hangalapú asszisztensek, mint az Alexa vagy a Google Asszisztens, melyekkel nem úgy érintkezünk, mint hagyományos gépeinkkel. Az interakció mégis megvan, és nélküle az asszisztensek nem sok mindent csinálnak. Az út mindenesetre késznek látszik. Sok eszköz képes már arra, hogy szokásaink alapján megjegyzi, mikor szoktunk felkelni, ajánlatokat tesz bizonyos folyamatokra a korábbi input-ok alapján. A későbbiekben lehetőség lesz arra, hogy otthonunk nagyobb részét automatizáljuk, mint most. A jövő tehát kényelmesebbnek és praktikusabbnak ígérkezik az ambiens számítógépezésnek köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .