Mit tegyünk a boot hibákkal Linux-on?

Előbb utóbb mindenki valamilyen problémába fog ütközni, ha Linux-ot használ. Ezek lehetnek apró kellemetlenségek, viszont komolyabb dolgok is. A legfontosabb dolog manapság mindenki számára azonban az, hogy milyen gyorsan tudjuk a felmerült problémát megoldani. A nyílt forráskódú számítógépes közösség legnagyobb előnye, hogy rengeteg tudás és segítség érhető el online a különböző weboldalak, blogok és fórumok által.

Ezek kétségkívül nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy megértsük a problémákat és azt is remek látni, hogy a közösség mennyire segítőkész a kevésbé tapasztaltabbak felé.
Sok szempontból a számítógépek, azok is, amelyek Linux operációs rendszert futtatnak, úgy is elképzelhetők, mint egy ingadozó torony. Ez az ingadozó torony bármikor ledőlhet a legkisebb hibától is. Az egyik ilyen hiba a bootolási hiba, amely sokakat érinthet Linux-on, különösen ha régebbi vagy kevésbé stabil disztrókat használnak.
Az egyik legismertebb boot hiba az úgynevezett ’’Stalled boot’’ (befagyott bootolás). Előjön a splash kezdőképernyő, aztán a gép csak áll és nem csinál semmit. Mit tehetünk tehát ilyenkor?

Az első, hogy legyünk türelmesek. Lehet, hogy gépünk még éppen inicializál egy hardvert vagy a hálózatra kíván csatlakozni, mielőtt az még elérhetővé válik. Ezek pár perc múlva időtúllépés miatt megszakadnak, ami vagy a boot folyamat folytatódását jelenti vagy egy szép hibaüzenetet. Mindkét esetben van mivel dolgoznunk. A splash képernyő ezt általában a modern disztrókon már eltakarja, mivel rengeteg szöveg között található meg. A splash képernyő deaktiválásával hozzáférhetünk a szöveghez és így a hibaüzenethez is, amelyre rákereshetünk interneten. Ha hardveres gond van, akkor alapvetően jó ötlet lecsatlakoztatni bármilyen felesleges hardvert, mint például nyomtatókat, szkennereket vagy USB eszközöket a bootolás során.
Boot hibaüzenetekből igen sokféle van.
A következő például egy újonnan vásárolt alaplap esetében merült fel, amely Windows-al tökéletesen működött:

Pci Express Device Error. Severity NN. Uncorrected non Fatal. Pci Bus Error
Type:N Transaction Layer. Flow Control Protocol N:First.
Receiver 1

Az, hogy valami megfelelően működik Windows-on az még nem azt jelenti, hogy minden hibától mentes. Ha bármikor az alaplappal van baj, akkor először mindig a BIOS-ban keresendő a megoldás. Pontosabban, hogy van e frissítés a BIOS-hoz. A BIOS sokszor elavultan érkezik meg a vásárlás után és a ’’flashelése’’ is sok problémát megoldhat.

Ez utóbbit pár paranccsal meg is tehetjük. A ’’Grub boot’’ menüben ESC gombbal nyissuk meg a normál boot menüt, majd az E gombbal kezdjük meg a szerkesztést! A kernel-el kezdődő sort fogjuk szerkeszteni és a következő parancsokat érdemes beütni szóközzel elválasztva. ’’noapic’’, ’’noapictimer’’, ’’acpi=off’’.
További parancsok is elérhetők, amelyek megváltoztatják kicsit a kernel üzemelését. Ezeket is hozzá lehet adni. Ha megvan az ideális kombó, akkor F10-el bootolhatunk is és reményeink szerint jópár probléma megoldódik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .