Mit tud az új Ubuntu? Íme a 21.04es verzió, becenevén „Hirsute Hippo”! (1. rész)

ubuntu21

Április 22-én megjelent a legújabb hivatalos Linux verzió, a 21.04. Ismét egy állatról kapta a nevét: ezúttal a „Hirsute Hippo” becenév jutott, ahol a Hippo = víziló. Ez a Linux verzió nem egy nagy váltás, csak egy köztes verziónak számít két nagy release között, ezért a Canonical-tól csak 9 hónap hivatalos támogatást fog kapni. Nézzük, hogy megéri-e kipróbálni a legújabb vízilovas Ubuntu-t.

Az Ubuntu verziókról röviden

ubuntu hirsute hippopo

A Canonical hat havonta ad ki új Ubuntu verziót, melyek általában áprilisban és októberben jelennek meg. Két évente megjelenik egy LTS verzió, amely hosszú távúnak számít, míg a kétéves perióduson belül csak átmeneti verziók jelennek meg, melyek 9 havi hivatalos támogatást és fejlesztést kapnak. Az LTS verziók ezzel szemben 5 éves támogatást kapnak és a Canonical is sokkal jobban odafigyel az elkészítésükre. Az átmeneti Ubuntu verziók, mint amilyen a Hirsute Hippo is, azon felhasználóknak vannak, akik szeretnék mindig a legújabb Ubuntu-t használni és ki szeretnék próbálni a legújabb funkciókat.

A Canonical által készített átmeneti Ubuntu verziók viszonylag stabilnak mondhatók, de nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő bennük hibák, mint egy két évente megjelenő LTS verzió esetében. A hibákat a fejlesztőcsapat és a közösség hamar kijavítja, mivel az egész Linux nyílt forráskódú. Az átmeneti Ubuntu verziókban szokta a Canonical az újdonságokat tesztelni, melyek végül tökéletes formában kerülnek bele a ritkábban megjelenő LTS-ekbe.

hirsute vizilo
 

A Hirsute Hippo-val kapcsolatban a közösségnek nagy reményei voltak. Számítottak arra, hogy az új GNOME 40 asztali környezet és a GTK fejlesztői eszköztár is belekerül, de ez nem történt meg. A fejlesztő csapat még nem fejezte be a GNOME 40 tökéletesítését, ezért az új Ubuntu verzióban marad a GNOME 3.38 és a GTK 3. Ez nem egy rossz dolog, mert az átmeneti Ubuntu verziókat is sokan fogják használni, és egy erősen instabil rendszerre nincs szükség.

Linux kernel 5.11

ubuntu desctop

Még Valentin napon jelentette be Linus Torvalds, hogy a Linux új kernel verziót fog kapni és számos olyan technológia fog támogatottságot kapni, amire eddig is volt igény. Az új kernel egyébként annyi újdonságot nem fog tartogatni, inkább a színfalak mögött történő fejlesztések az érdekesek. Az új kernel támogatja a Software Guard bővítményeket, jobb optimalizációt kap AMD processzorokra, hatékonyabb Syscall User Dispatch rendszer debütál, továbbá Constant Action bittérképek is használhatók lesznek. A következő részben ezekről lesz szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .