Mítoszok az okos otthonokkal kapcsolatban

Az okos otthonok technológiája rengeteget fejlődött az elmúlt években, azonban továbbra sem való mindenkinek. Meg kell azonban jegyezni, hogy rengeteg mítosz, amit az emberek használnak érvként az okos eszközök elkerülésére, egyszerűen nem igaz.

Az első mítosz az, hogy az okos otthon rendkívül drága. Ez részben igaz, hiszen egy teljesen személyre szabott okos otthon valóban drága lehet, azonban nem minden okos otthon ilyen drága. Már úgy is okosíthatunk otthonunkon, hogy csak apró részeket cserélünk le és kis lépésekben haladunk. Ilyenek például a LED izzók, szenzorok, termoszok, okos lámpa kapcsolók, melyekkel egyszerre több lámpát is lehet vezérelni.
Talán a legijesztőbb mítosz az, hogy az okos eszközök megfigyelnek minket otthonunkban. Habár igaz, hogy az olyan asszisztensek, mint az Alexa és a Google Home mindig figyelnek parancsainkra -ébresztőparancsok, mint ’Alexa’, vagy ’Hey, Google’ – ténylegesen nem figyelnek MEG minket. Amíg az ébresztőparancsot nem hallják az eszközök, addig semmilyen adatot nem küldenek sehova. Ha nem így lenne, akkor nagymennyiségű adatforgalmat lehetne a routerekben megfigyelni, így az eszközök hamar lebuknának.

Egy másik mítosz az, hogy az okos otthonokat könnyű meghackelni. Részben igaz, hogy mindegyik eszköz, mely az internetre csatlakozik valamilyen módon potenciális belépő lehet a hackerek számára, azonban a gyenge pontok nem az okos aljzatok és egyebek lesznek, hanem a wifi router. Minden lehetséges rés a pajzson az okos eszközöknél vagy fizikai hozzáférést igényel, vagy hozzáférést a router-en keresztül. Az okos eszközök ebben az esetben tehát nem a probléma fő forrásai. Adataink biztonságához biztonságos wifi hálózatra és jól titkosított, jelszóvédett wifi kapcsolatra van szükség.
Az utolsó nagy mítosz, hogy az okos otthonok kivitelezése nehézkes. Amikor a technológia még gyerekcipőben járt, akkor ez valamennyire igaz is volt, azonban azóta sokat fejlődött a világ. Az okos eszközök beüzemelése igazából manapság már szinte semmivel sem nehezebb egy ekvivalens ’nem okos’ verzió beüzemelésénél. Ilyenek tehát az égők, zárak, aljzatok, termoszok, stb. A hangalapú asszisztenst konkrétan csak le kell tenni valahova. Az eszközök nagy része tehát gyorsan és egyszerűen konfigurálható és rengeteg lehetőséget rejt semmiféle veszély nélkül. Érdemes apró lépésekben kipróbálni 1-2 okos eszközt otthonunkban. Meglepően praktikusa lehetnek!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .