Mozgásérzékelés Linux-on

A mozgásérzékelős vezérlés fogalma igen sok lehetőséget rejt manapság és a technológia fejlődésének köszönhetően egyre több módszerünk is van az elképzelések megvalósítására. Kevesen tudják, de Linux rendszer alatt is meg lehet már valósítani mozgásérzékelést.
Egy ilyen rendszer összerakása és felállítása ráadásul nem is kifejezetten nehéz. Amire szükségünk lesz, az egy webkamera (vagy laptop), a ’’motion’’ szoftvercsomag és pár percnyi koncentráció, amíg elvégezzük a megfelelő műveleteket. A mozgásérzékelős rendszer kialakításának több oka is lehet. Otthoni megfigyelés, személyes biztonság növelése vagy egyszerűen csak a Linux határainak feszegetése. Fontos azonban megjegyezni, hogy az itt olvasottakat tilos felhasználni bármilyen illegális megfigyelő tevékenység folytatására.

Az első dolgunk a ’’motion’’ szoftvercsomag telepítése. Ha Ubuntu-t használunk, akkor csak annyi a dolgunk, hogy nyitunk egy terminált és beírjuk a következő parancsot:
’’sudo apt-get install motion’’
A motion-t ezután a ’’sudo motion’’ paranccsal el is indíthatjuk. Ez a művelet elindítja a mozgásérzékelést az alapértelmezett beállításokkal és a webkameránk elkezd képeket készíteni, valamint azokat eltárolni egy megadott helyen.
A motion konfigurálásához meg kell keresnünk és szerkesztenünk kell annak konfigurációs fájljait. Ezt gyorsan és praktikusan megtehetjük a ’’sudo nano /etc/motion/motion.conf ” paranccsal. A konfigurációs fájlban megadhatunk más fájlméretet a készített képeknek, mivel az alapértelmezett méret igen kicsi (320×240). A képkészítési aktivációs küszöböt is beállíthatjuk igényeink szerint. Ha azt szeretnénk, hogy a mozgásérzékelőnk érzékenyebb legyen a pixelváltozásokra, akkor ezt az értéket érdemes lejjebb vinnünk.

Ha a program túl sok képet készít és aggódunk a tárhely miatt, akkor beállthatunk más képkocka/másodperc értékeket is (framerate). Ha lejjebb visszük, akkor másodpercenként kevesebb képet fog készíteni. Ez a mozgásérzékelő hatékonyságán ront valamivel, azonban értékes tárhelyet takaríthatunk meg. Ha nagyon kevés tárhellyel dolgozunk, akkor érdemes azt a minimális értéket használni, amellyel a mozgásérzékelő még képes funkcionálni.
Tegyük fel, hogy a motiont el akarjuk indítani a rendszerrel együtt. Ezt könnyen megtehetjük úgy, hogy nyitunk egy fájlkezelő session-t adminisztrátorként, elnavigálunk az ’’/etc/default’’ elérési útra és megnyitjuk a ’’motion’’ nevű fájlt. Ezután a ’’daemon’’ nevű beállítást ’’no’’-ról ’’yes’’-re váltjuk és bezárjuk, mentjük a fájlt.
Ezzel kész is van a mozgásérzékelős rendszerünk konfigurálása Linux alatt.

Ubuntu

A motion használata során érdemes figyelemben tartani pár dolgot.
Ha nem megfelelően állítjuk be a felvett anyag minőségét, akkor túl sok képet/videó anyagot fog rögzíteni a program, amely gyorsan eláraszthatja a lokális és online szerver tárhelyeket is.
Ha a motion-t biztonsági célokra szeretnénk használni, akkor forrásként mindenképp valami jó webkamerát, vagy egy webkameránál jobb kamerát használjunk! Az olcsó webkamerák alacsony minősége sok indokolatlan aktiválást eredményez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .