OpenAI fejlesztések, amik megváltoztatják a világot

openai

Most, hogy az OpenAI ChatGPT fejlesztése berobbant a köztudatba hirtelen rengeteg kérdés merült fel bennünk a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban.

Nem titok, hogy sokak tele vannak kételyekkel, illetve félelmekkel azzal kapcsolatban, hogy az ehhez hasonló innovációkkal vajon valóban jó irányba tart-e a világ. Mások viszont kifejezetten örülnek nekik, és az előnyeikre fókuszálnak, amikor a jövőt látják maguk előtt. 

Bárhogy is legyen, annyi biztos, hogy a mesterséges intelligencia (MI) alapú technológiák már a jelenünk részévé váltak, köztük a ChatGTP-vel, ami az egyik legújabb fejlesztés az OpenAI berkein belül.   

Az OpenAI története 

 

Az OpenAI céget 2015-ben alapították, amikor is egy csoport neves techvállalat és milliárdos – köztük Elon Musk is – összefogott annak érdekében, hogy létrehozzanak egy AI kutatási és fejlesztési intézetet, ami nonprofit szervezetként működik.

Céljuk a mai napig változatlan: a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kiaknázása, az ezen alapuló technológiák létrehozása, illetve széles körben való terjesztése.

Hosszú távon arra törekszenek, hogy egy olyan fejlesztést hozzanak létre, ami számos különböző feladat elvégzésével olyan áttörést hoznak az MI területén, amire eddig nem volt még példa. Ennek egyik kezdeti verziója az ChatGPT. 

Az alapítótagok között Elon Musk mellett olyan híres személyek is szerepelnek, mint amilyen például Sam Altman, Peter Thiel és Greg Brockman. Musk, illetve Altman azóta már kiléptek az OpenAI-ból, és a cég üzleti modellje is megváltozott, ma már értékesítési célú kereskedelmi projekteken is dolgoznak.

Többek között a robotika, a videojátékok, egészségügyi alkalmazások fejlesztése, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem is a tevékenységi köreik közé tartozik.  

Az OpenAI vállalat egyik legjelentősebb eredménye a GPT (Generative Pre-trained Transformer) nyelvi modell sorozat, ami hatékonyabbá teszi az emberek, illetve gépek közötti kommunikációt.  

Milyen utat járt be a kezdetektől napjainkig az OpenAI ChatGPT? 

A legelső nyelvi modell a GPT-1 volt, amit 2018-ban fejlesztettek ki. Már ez is hatalmas előre lépésnek számított az automatikus nyelvfeldolgozás területén, de természetesen egyértelmű volt, hogy lesz tovább is.

Az igazi áttörést a 2019-ben kifejlesztett GPT-2 jelentette, ami már nem kevesebb, mint 1,5 milliárd paraméterrel rendelkezik. Ennek a hihetetlenül nagy adatbázisnak köszönhetően képes arra, hogy kreatív szövegeket generáljon. Az OpenAI azóta számos finomhangolást végzett el a GPT-2-n, hogy jobban, hatékonyabban működjön. 

open ai

Nem sokkal később, 2020-ban már létezett a GPT-3 is, ami még az előzőnél is nagyobb, összesen 175 milliárd paraméterrel rendelkező adatbázist használ a szövegalkotáshoz. Erre a modellre épül a ChatGPT is, ami már képes a bonyolultabb nyelvi feladatokra, fordításra, szövegalkotásra, párbeszédgenerálásra, de nem titok, hogy az OpenAI-nak célja a további fejlesztés, illetve finomhangolás.

A tulajdonosok arra törekszenek, hogy a nyelvi modell még jobban megértse az emberek által megfogalmazott kérdéseket, kéréseket, és a rendelkezésére bocsátott adatbázis felhasználásával jobb válaszokat, ajánlásokat generáljanak számukra. 

Mi az az DALL-E? 

A DALL-E OpenAI a cég által kifejlesztett, nyílt forráskódú algoritmus, ami jelentős áttörést hozott a képfeldolgozás területén, ugyanis képes arra, hogy teljesen új, kreatív képeket generáljon. Lényegében olyan, mint egy mesterséges művész.

A nevét Salvador Dalíról, illetve a Pixar robotkarakteréről kapta, a két név kombinációjából született a DALL-E. Az algoritmus a betáplált szöveges tartalmak alapján működik, megadhatjuk neki például, hogy mi szerepeljen a képen, és hogy milyen stílusjegyeket hordozzon magán. 

Az első verzió a DALL-E 1 volt az OpenAI történetében, amiben még jócskán voltak hibák, illetve hiányosságok, így nem is volt kérdés, hogy szükség lesz a fejlesztésére. Ennek nyomán született meg a DALL-E 2, ami számos javítást és új funkciókat is tartalmaz. A 2-es verzió jobban megérti a szöveges leírásokat, és képes javítani a generált képek minőségén is. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .