Oprendszer leszámolás: Linux vs Windows!

Mint jól tudjuk, a legújabb Windows már kint van egy ideje a piacon. Több száz millió felhasználóval rendelkezik és rendkívül népszerű a Windows 8 kudarca után. Most összevetünk két rendkívül népszerű operációs rendszert, a Linux-ot és a Windows-t, hogy kiderítsük, mely nyeri az oprendszerek leszámolását.
Természetesen a valóságban ez olyan, mintha almákat hasonlítanánk narancsokhoz. Az egyik egy nyílt forráskódú program, amely tulajdonképpen bármilyen hardveren elfuttatható, ha nagyon akarjuk, míg a másik egy szabadalmaztatott termék, amely egy jól ismert grafikus interfésszel rendelkezik és nem sokkal ezelőttig csak X86 (64 bit) alapú számítógépeken futott.

 
A Microsoft új operációs rendszere kétség kívül rengeteg változást hozott az éterbe. Nem csak a világot változtatta meg, hanem maga az operációs rendszer is sokat változott a legújabb kiadás óta. A legnagyobb hír talán az, hogy a Windows 10 az utolsó inkarnációja lesz a Windows operációs rendszer szériának. Ez természetesen nem a Windows végét jelenti, hanem inkább egy új kezdetet, mint egy kész szolgáltatás. A frissítések akkor lesznek elküldve a felhasználóknak, amikor a Microsoft jónak látja, míg a vállalkozások számára elérhető a Current és a Long Term opció, amely azt jelenti, hogy a frissítéseket később is beiktathatják, mint az átlag felhasználók, tesztelve ezzel a Windows 10 integritását saját rendszerükkel együtt. Azon magánszemélyek, akik megvásároltak egy Windows 10 példányt megkapják a támogatást egészen az adott eszköz élettartamának végéig, amelyikre vásárolták.
 
A Windows azonban nem tökéletes és vannak olyan felhasználók, akik szívesebben dolgoznának egy kicsit más környezetben. Ide tartoznak a szoftverfejlesztők, szerverüzemeltetők és egyéb hasonló foglalkozások. Számukra a Linux tökéletes választás.

Linux

Amikor az emberek elgondolkoznak azon, hogy Linux-ra váltanak, akkor az első kérdéses szempont, ami felmerül az a hardver kompatibilitás. A helyzet folyamatosan fejlődik, azonban van egy-két megoldatlan szituáció, főleg a régebbi eszközök terén. Néhány laptopban használatos grafikus chipet módosítanak az OEM-ek, ezáltal pedig előfordulhat, hogy egyes driverek nem fogják azokat felismerni. Ezen kívül egyes perifériák, mint például tévé kártyák és távirányítók még nem nagyon integrálták a Linux támogatást, de ez is úton van.
 
A Linux legnagyobb előnye talán az, hogy nem csak 1 van belőle. Rengeteg különböző disztró létezik, amelyek mind mást és mást kínálnak a felhasználó számára. Az Ubuntu-t mindenki jól ismeri, hiszen ez az, amely a legjobban hasonlít a Windows-ra és a legbarátságosabb választás az újoncoknak, azonban léteznek olyan disztrók is, amelyek teljesen egy bizonyos igényre lettek kifejlesztve. Vannak szoftverfejlesztésre optimalizált disztrók, speciális tűzfalakkal rendelkezők és még sok más, amely lehetővé teszi, hogy egyedi rendszerrel dolgozhassunk.

Szó szót követ, a végleges döntést nehéz megmondani. A Microsoft sok helyen kétségbevonható politikákat alkalmaz, azonban termékük sikeres és a támogatás is biztosított. A Linux disztróknál ez már nem mindig van így. A támogatás sok esetben a közösségre hárul, ami hátrány lehet a kezdőbbek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .