Partíció átméretezése Windows Vista alatt

Néha szükségessé válhat, hogy Windows Vista rendszerünk alatt egy-egy partíciót átméretezzünk. Például gyárilag egybe van particionálva az egész merevlemez, azonban mi szeretnénk létrehozni egy külön helyet fontos adatainknak, vagy egy új operációs rendszert (Linuxot, Windowst) szeretnénk a meglévő Windows Vistánk mellé telepíteni.
Windows Vista esetén ez egyszerűen, a beépített megoldásokat használva is megoldható.
Figyelem! Minden lemezzel való művelet megkezdése előtt készítsünk biztonsági mentést fontos adatainkról!
Kattintsunk a Start menüre, majd itt jobb egérgombbal a Számítógépre és a helyi menüből válasszuk a Kezelés menüpontot.

Start menü
Start menü

Mivel a művelethez rendszergazdai jogok kellenek, ezért a Windows a beleegyezésünket kéri a folytatáshoz.
UAC
UAC

A Számítógép-kezelés ablakában kattintsunk a bal oldali listában a Lemezkezelésre. Itt láthatjuk, hogy milyen meghajtók, adathordozók vannak a számítógéphez csatlakoztatva és azokról információkat is láthatunk.
Lemezkezelés
Lemezkezelés

Kattintsunk az átméretezendő partíción jobb egérgombbal (akár a listában, akár az ablak alsó felében látható csíkokban), majd a helyi menüből válasszuk ki, hogy kicsinyíteni (Kötet zsugorítása) vagy megnagyobbítani (Kötet kiterjesztése) szeretnénk. Amennyiben az adott partíció az egész lemezt elfoglalja, csak kicsinyíteni tudunk rajta (de csak akkora méretre, amekkora üres hely van a partíción).
Lemezkezelés: Helyi menü a partíción
Lemezkezelés: Helyi menü a partíción

Kötet zsugorítása (csökkentése)

A Zsugorítás ablakban láthatjuk, hogy mekkora a partíció mostani mérete, mennyi üres hely található rajta és mekkora lesz a mérete a kicsinyítés után.
Itt adhatjuk meg, hogy mennyivel (MiBájtban megadva) szeretnénk csökkenteni a partíció méretét. Pl. ha van egy 100 GiBájtos partíciónk, és szeretnénk mellé felrakni az Ubuntut, amihez 10 GiBájt terület ajánlott, akkor a zsugorítandó lemezterület méretéhez 10240 értéket írjuk be.

Zsugorítás
Zsugorítás

Majd a folytatáshoz kattintsunk az Zsugorítás gombra. Ekkor a Windows elkezdi átméretezni a partíciót. Ez a művelet a csökkentendő lemezterület függvényében akár sokáig is eltarthat. Ha kész az átméretezés, akkor láthatjuk az új üres helyet.
A felszabadult hely
A felszabadult hely

Kötet kiterjesztése (növelése)

Ha a Kötet kiterjesztését választottuk, akkor egy varázsló fog elindulni. A varázsló második lépésében azt adhatjuk meg, hogy melyik lemezre és mekkora méretben növelhetjük meg a partíciót (itt kötet néven szerepel). Ajánlott, hogy csak arra a lemezre növeljük meg a méretét, ahol a partíció található, ugyanis ha több lemezre szétnyújtjuk, akkor az egyik lemez meghibásodása esetén az egész partíciót (és a benne lévő adatok is) elveszik.
A Válassza ki a területet.. mezőben adhatjuk meg, hogy mennyit szeretnénk a mostani partícióhoz hozzáadni.

Partíció nagyobbítása
Partíció nagyobbítása

Majd látunk egy összesítést a műveletről, és a Befejezés gombra kattintva elkezdi a Windows megnövelni a partíciót. Ez a művelet hamar végrehajtódik.

26 thoughts on “Partíció átméretezése Windows Vista alatt

 1. Szervusztok!
  Érdeklődni szeretnék, hogy mivel a c meghajtóm nem vista-nak lett eredetileg particionálva is minden cuccal együtt jelenleg 2 gb szabad helyem van. Viszont a másik partíción meg van 100GB üres helyem, akkor windowsos partíció esetén is használhatom ezt? Csak azért kérdezem mert nincs időm újra rakni a rendszert 🙂
  Köszi a leírást!

 2. Üdv!
  van egy 74 G-ás merevlemez, amin rajta van a Vista. Elvileg van rajta ~30 G üres hely. Ha a fenti megoldással szeretném a C kötetet zsugorítani, akkor csak 2 G mennyiséget enged.
  Próbáltam mással partícionálni, de akkor azt írta, hogy hiba van a lemezen.
  futtattam töredezettség mentesítést, leszedtem a vírusírtót.
  elfogyott az ötlet!
  Előre is köszi!

  1. Egy lemezellenőrzést végezz el. Jobb egérgomb a Számítógépben a meghajtóra, majd Tulajdonságok, Eszközök fül, Hibaellenőrzés. És pipáld be, hogy az egész lemezt átnézze.

 3. megtörtént!
  le is futott az ellenőrzés.
  sajnos a végén nem voltam itt, úgyhogy a vista felülete fogadott.
  (van valami txt állomány esetleg az eredményről?)
  egyébként pedig a zsugoritásnál a helyzet változatlan maradt!

  1. Rendszervisszaállítás, hibernálás, stb nincs engedélyezve? Lehet, hogy csak azért ennyit enged, mert a többit fenntartja ezeknek a szolgáltatásoknak.
   Ha más nem, akkor próbáld ki az EASEUS particionáló programot.

 4. kikapcsoltam ezeket és akkor sem ment…
  az easeussal korábban próbálkoztam. Mindent meg tudtam adni, és el is indult a folyamat, de elég gyorsan megállt a a 9-es hibaüzenettel, mely szerint hiba van a merevlemezen.
  ott ugye két lépés van, először lecsökkenti a régit a köv lépés meg az új létrehozása.
  nos már az elsőnél kijön a hibaüzenet.
  más
  azért akarok particiót létrehozni, hogy fel tudjam rakni a w7-et.
  a kérdésem az, hogy az új particióra „tisztán” felrakott w7 sokkal másabb mint a vista frissítése w7-re.
  úgy értem, hogy a vista ugye azért nem jó mert sokszor felesleges erőforrásokat használ. ha azt frissítem, ezek a „hibák” maradhatnak?

  1. Ha frissítesz az gyakorlatilag annyiból áll, hogy elmenti a programokat, beállításokat, letörli a vistát, és feltelepíti az 7-et. Viszont frissítés csak akkor megy, ha azonos nyelvi verziókról frissítesz.
   Milyen Windows Vista verziód van?
   A merevlemezed típusa? Lehet, hogy tényleg azzal van baj.

 5. Szia!
  windows vista home premium 32 bites.
  merevlemez:
  [ TOSHIBA MK8034GSX ATA Device ]
  Eszköz tulajdonságai:
  Illesztőprogram leírása TOSHIBA MK8034GSX ATA Device
  Illesztőprogram dátuma 2006.06.21.
  Illesztőprogram verziója 6.0.6001.18000
  Illesztőprogram szolgáltatója Microsoft
  INF fájl disk.inf
  Lemezes eszköz fizikai információk:
  Gyártó Toshiba
  Merevlemez neve MK-8034GSX
  Fizikai formátum 2.5″
  Formázott kapacitás 80 GB
  Lemezek 2
  Adatrögzítő felületek 3
  Fizikai kiterjedés 100 x 69.85 x 9.5 mm
  Max. tömeg 101 g
  Átlagos forgási késleltetés 5.55 ms
  Forgási sebesség 5400 RPM
  Max. belső adatsebesség 466 Mbit/mp
  Átlagos fejpozicionálási idő 12 ms
  Sávváltási idő 2 ms
  Max. fejpozicionálási idő 22 ms
  Csatoló SATA
  Pufferelt adatsebesség 150 MB/mp
  Puffer mérete 8 MB
  Felpörgési idő 3.5 mp
  Eszköz gyártó:
  Cégnév Toshiba Corp., Storage Device Division
  Termék információ http://www.toshiba.com/taecdpd/products/hdd.shtml
  ennyi infom van!
  Köszi a segítséget!

 6. helo
  én leszedtem netröl a windows 7 teljes verzioját magyarositássa meg mindennel és lenne 1 nagy kérdésem ! hogy tudnám feltelepiteni?

 7. Sziasztok,
  nekem ugyanaz a problémám mint ballal-nak.
  nem sikerül zsugorítani.
  Kérlek segítsetek.

 8. Hali
  Win7 telepítésnél hogy kell úgy felpartícionálni a vinyót hogy ne csak 4 partíciót engedjen mert mikor az első partíciót megcsinálom egy szűz 500Gb-os vinyón létrehoz egy 100Mb-os partíciót és emiatt nem tudok a végén semmit kezdeni a maradék 140Gb-al mert addigra már megvan a 4 a 100Mb-os partícióval együtt.

 9. Üdv!
  Segítséget szeretnék kérni:)
  Ezzel a folyamattal meglehet azt csinálni h a win7-et úgy telepítem fel h a file-jaim megmaradnak és esetleg a vista is? Mert gondolom a Vistát utólag lehet törölni. Mert az lenne a lényeg h 20-25 gigányi zeném megmaradjom:D

 10. Sziasztok!
  Olyan problémám van, hogy win vista alatt szeretném a „C” lemezterületét növelni 20gb-ról 100gb-ra úgy, hogy a „D” csökkentem 230gb-ról 150gb-ra.De hiába bűvölöm a „C” mellé az üres partíciót nem engedi a „kötet kiterjesztés”t. Mi lehet a gond?
  (Win xp volt előtte, és mikor telepítettem a vistat már akkor sem tudtam átméretezni a partíciókat.)

 11. Üdv!
  Nekem van 1 Emachine E720-as laptopom…, avastot telepítettem rá, és az újraindítás után kékhalál…, csak csökkentett módban indul el a gépem…, próbálok új particiót létrehozni, hogy mentsem a menthetőt…, de a ~60 szabad G-ből csak közel 1 G-t enged!!!:(
  Miért?
  Segítségetek előre is köszönöm!

 12. Sziasztok!
  Én is próbálkozom a partíció felosztással, mert egybe van nekem 150 gigányi adatom három részre akarom felbontani, de maximum 8 gigát tudok egyszerre leválasztani :S Tudnátok segíteni hogyan növelhetném ezt a 8 gigát?

 13. Helló!
  Segítséget kérek! Gyárilag van win 7 alatt 4 db partícióm az 500 Gb lemezen.egy 420 Gb, és egy 29 Gb amikkel bajom van. Szeretném ha nagyjából egyformák lehetnének. Viszont amikor törlöm a partíciót, azt írja, hogy többet nem fogok hozzáférni., Ez mit jelent?

 14. Hello!
  most raktam fel a win7et csak kicsi lett a C meghajtón lévő hely, azonban hiába választok le egy másik partícióról, nem engedi azt hozzácsapni a C-hez. Mit lehet ez ügyben tenni?
  Előre is köszi!

 15. Jó reggelt. Nekem is ilyen problémám van mint az előző kollégának. Kicsi lett a win7 partició. Hozá lehet csapni a szabaddá tett lemezdarabot???

 16. Sziasztok!
  Nekem nem enegedi a C meghajtóra kiterjeszteni a 20 Gb adatot
  A c meghajtón van a Windows!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .