Program Files áthelyezése

Windows alapértelmezetten a programokat a Windows telepítési partícióján lévő Program Files mappába telepít.
Ha esetleg a Windows telepítésekor elméreteztük volna a partíciót, utólag áthelyezhetjük a Program Files mappát, így a Windows partíción helyet felszabadítva.
Elsőként másoljuk át a Program Files mappát oda, ahová szeretnénk tenni (pl. a D: meghajtóra).
Majd indítsuk el a Regisztrációs adatbázis-szerkesztőt.
Start menü futtatásba, vagy a Start menü gyorskeresőjébe írjuk be, hogy regedit.

Futtatás
Futtatás

Windows Vista és Windows 7 alatt rendszergazdaként kell indítani, ehhez kattintsunk a Start menüben a regeditre jobb egérgombbal, majd válasszuk a Futtatás rendszergazdaként opciót.
regedit futtatása rendszergazdaként
regedit futtatása rendszergazdaként

Keressük meg a következő kulcsot a bal oldali fa nézetben:

KEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion

Majd ebben a kulcsban jobb oldalt kell látnunk egy ProgramFilesDir, CommonFilesDir (64 bites rendszer esetén még egy ProgramFilesDir (x86), CommonFilesDir (x86), CommonW6432Dir, ProgramW6432Dir nevű) karakterláncot.

regedit, program files elérési útjával
regedit, program files elérési útjával

Ezeket kell megnyitnunk szerkesztésre (kettőt kattintsunk rá), és a gyárilag szereplő C:\Program Files elérést átírni arra, ahová korábban átmásoltuk a Program Files mappát (tehát ha a D: meghajtóra raktuk, akkor D:\Program Files értékre).
Miután megvagyunk az átírással, indítsuk újra a Windowst, hogy érvényesüljön a beállítás. Ezután már törölhetjük a régi Program Files mappát.

30 thoughts on “Program Files áthelyezése

 1. [re=3875]nemtomki[/re]: Ahol direktben mutat ár, azt bizony át kell írni. Ami nem direktbe, hanem változóval (%programfiles%) azok menni fognak.

 2. És mi van akkor, ha valamelyik program már nem a c:\program files mappába van telepítve, nem fog összekeveredni az egész?

 3. [re=4476]I-Man[/re]: Azt nem érinti akkor, mivel a program maga úgyis tudja, hova települt.

 4. [re=4481]charlie[/re]: Érinti, mert vannak olyan alkalmazások, amelyek valamilyen céllal elmentenek beállításként (a registrybe, saját beállításfájlba) teljes útvonalakat.
  Annyi maradt ki az írásból, hogy a registryben és az összes beállításfájlban ki kell cserélni a régi útvonalakat (minden felhasználó registry állományaiban, minden felhasználó személyes beállításai között, és természetesen a registry közös részeiben és a közös beállításfájlokban). Bináris beállításfájlok esetén ez külön öröm lehet. 🙂
  Tipp: közvetlenül a Windows telepítése után érdemes elvégezni a Program Files és más könyvtárak áthelyezését/átnevezését.

 5. Helló,
  és mi van akkor, ha csak egy programot akarok átrakni egy másik partícióra, ilyenkor is működik hacsak átírom a partíciót?
  pl. a HP-nál nem kérdezi meg hogy hova szeretném, csak betelepiti a program filesba.

 6. Ha személyes mappákat akarsz áthelyezni, akkor a
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\Current Version\ProfileList kulcsnál kell a megfelelő értékeket átállítani.
  (pl: %SystemDrive%\Users -ről D:\Users -re)

 7. 1) Személyes mappák másolásánál ez a hibaüzenet: ntuser.dat fájl nyitva van, zárja be és próbálja újra.
  2) Program Files törléséhez pedig engedélyt kér… nem taglalja, hogy milyet. 🙂
  Köszönöm a segítségetek.

 8. Nekem is az ezzel a problémám hogy nem engedi törölni a C\Program Files-t. Engedély szükséges hozzá, ráadásul csökkentett módban sem lehet.
  Ráadásul nem csak a D-re hanem a C-re is telepednek az új progik szÓval 2x anyi helyet foglal XD

 9. [re=6238]bolond[/re]: Heló! xp-n nem működik a művelet után az office. A szolgáltatásoknál a forrásprogram(ose.exe) útvonalát nem engedi átírni a registry, illetve engedi átírni, de ha visszanézem, újra a régi érték jelenik meg. Idézőjelben van az útvonal. Ez mit jelent? Kösz a válaszokat.

 10. [re=17924]Vikk[/re]: Az idézőjelek általában szóközt tartalmazó elérési útvonalak kezdetének és végének behatárolására használatosak, pontosabban a szóköz mint alapvető elválasztójel felülbírálására valók.
  A főbb kérdésben nem igen tudok segíteni, mert nem találkoztam kellőképp hasonló jelenséggel, így kismillió lehetőséget kellene végigvenni, ami bonyolult is lehet. De azért próbáljuk meg. Nézd meg, mi írja vissza az útvonalat! Ezt pl. a Process Monitor (PM) programmal teheted meg, úgy, hogy elindítod a PM-t, átírod a registryben az útvonalat ahogy korábban csináltad, majd a PM-ben rákeresel pl. az ose.exe kifejezésre. Ott lesz a listában, hogy átírtad a registry bejegyzést, és ott lesz az is, hogy melyik folyamat módosította azután. Az is lehet, hogy valami más lesz ott, de valami lesz. Írd meg, mit látsz, vagy mentsd el a releváns sorokat CSV vagy XML állományba! A CSV vagy XML tartalmát a Pastebin oldalon is megoszthatod, vagy ha nem akarod, ide is bemásolhatod. (Körültekintően járj el, hogy ne kerüljenek bele érzékeny adatok.)

 11. [re=17925]bolond[/re]: Kösz, közben észrevettem, amit korábban nem, hogy a services többféle control set-et tartalmaz. Hasonló tartalmuk miatt hittem azt, hogy nem írta át a registry. Most átírtam mindet, így már megjelent a szolgáltatásoknál is az új útvonal, de az office még mindig települni akar és mindig ki ír egy hibát. Azt hiszem a probléma gyökere valahol ott van, hogy miért is akar települni?

 12. [re=17926]Vikk[/re]: Talán azért, mert nem írtál át mindenhol mindent. Ellenőrizted, hogy mindenütt mindent átírtál? Ezt úgy teheted meg a legegyszerűbben, ha a regedit.exe-vel a teljes registryt átkutatod a c:\progr szövegre keresve (már ha a c:\program files volt az eredeti könyvtár). Az nem elég, ha pl. kiexportálod a registry tartalmát szöveges állományba és úgy fésülöd át, mert bizonyos szövegek „kódolva” kerülnek bele.
  Nem tudom, a telepítő a registryn kívül hová írt még, és honnan akar olvasni. Az is lehet, hogy tárolva van egy hash a telepítési útvonalról, és ha máshonnan indítod az Officet, akkor azt feltételezi, hibás a telepítés, vagy van valami hasonló ellenőrzés az útvonalakkal bizonyos összefüggésben (pl. ha nem létezik egy adott helyen egy állomány, ami telepítéskor ugye felkerült, akkor elvileg működhetne az Office, de bizonyos szempontból biztonságosabb lenne, ha a telepítő pótolná a hiányt). Legegyszerűbb az lenne, ha újratelepítenéd az Officet. Amúgy azt kellene megnézni, hogy az Office (és a telepítő) milyen állományokhoz és registry-bejegyzésekhez fér hozzá az indítás utáni időszakban (vagy amikor a telepítéssel zaklat). Milyen hibát ír ki? Azért lenne jobb újratelepíteni az Officet, mert ha ezt a mostani dolgot meg is oldod, később előbukkanhat valami kaki, pont a lehető legrosszabb időpontban. Szerintem szerencsésnek nevezhetnéd magad, ha a változtatások után még el tudnád távolítani az Officet bármiféle trükközés nélkül, aztán pedig újra fel tudnád telepíteni. Persze ezt csak azért mondom, mert nem ismerem az Officet és a Windows Installert, és jobb dolgok is vannak az életben mint ezek mélyebb megismerése. 🙂

 13. [re=17927]bolond[/re]: Kösz a tippeket! Igen, vannak jobb dolgok… Nemrég „kevés a hely a c meghajtón” dumával zaklatott, pedig 10G van neki. Átraktam a Doc&Settingst, mindjárt lett helyem. Ezt a program files dolgot így utólag gondolva kihagyhattam volna. Most próbáltam visszrakni a c-re. De megint telepíteni akar. Már tudom futtatni a szolgáltatásoknál az ose.exe-t. Valamit itt keres még az installer mert ugyanezen az útvonalon nem találja az ose.exe-t(hiba1606), pedig már mindkét meghajtón ott van. Már kezd igazi kihívás lenni. Sikerülnie kell. A registryt a keresőjével használtam ose.exe keresőszóval. Megpróbálkozok belenézni az installer szálaiba…Monjuk a mui cache-ben a d meghajtón szerepel az ose.exe az azonosítónévben.

 14. [re=17927]bolond[/re]: Üdv, újra. Most derült ki, hogy csak az excel nem működött. Belenéztem az eseménynaplóba és ott azt írta, hogy hiányzik az xlstart mappa a program files-ban. Megtaláltam ezt a tök üres mappát az appdatában. Átmásoltam és már működik!! Akkor miért az ose.exe miatt nyekergett?? És hogy a fenébe veszett el ez a mappa?? Kösz az eddigi segítséget.

 15. nemtomki mentsd át egy másik partícióra az ikonokat miután újra telepítetted a windows másold vissza az asztalra az összeset és módosítsd az eléri utat Pl:”C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe” ha a D Partíción van akkor írd át:
  „D:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe” ennyi remélem tudtam segíteni 😀

 16. Ez a cikk egy nagy-nagy átb@szás. Sokkal egyszerűbb, ha letölti a http://www.disk-partition.com/ oldalról a kedves user a magának megfelelőt, és hajrá.
  Ui.: én megcsináltam azt, amit a cikk szerzője ajánl, hát egy nagy szopóroller lett belőle. Innen üzenem, hogy inkább törölni kellene ezt az oldalt, mert mások is így járhatnak, mint én.

 17. [re=26353]Kopasz Mercis[/re]: Mit akartál elérni eredetileg, és hol siklott félre?

 18. A leírtak szerint menve és vakon követve az utasításokat, nos utána nem nyitotta meg az .exe fájlokat, majd mikor visszakoztam, minden okéy lett. Szerinted mennyire szidtam ezt a cikket kábé egy hétig?

 19. [re=26381]Kopasz Mercis[/re]: Feltelepítettem a Partition Assistant Professional 5.2-t, de nem találom benne a releváns funkciót. Te hogyan csináltad?

 20. [re=26402]bolond[/re]:
  „Partíciónövelő varázsló”, és gyakorlatilag csak ‘okézni’ kell az ablakokat. Be lehet állítani, hogy mennyire növelje meg a c:-t a másik rovására.

 21. [re=26404]Kopasz Mercis[/re]: A te megoldásod is átbaszás lehet, ha valakinek…
  … egy maximális méretű partíciója van az egy darab lemezén (általában ez a jellemző, leszámítva a recovery partíciót, ahonnan vissza lehet állítani a rendszert)
  … csak egy olyan lemezen van szabad helye, amelyik különbözik a Program Files könyvtárat tartalmazótól, és nem akar/tud valamilyen RAID-megoldást használni
  A cikk nem átbaszás, te meg szerencsés vagy, hogy találtál egy számodra megfelelő megoldást.

 22. Nézd, én követtem a cikkben leírtakat, és szoptam vele egy orbitálisan nagyon nagyot. Ezek után hadd ne dicsérjem a posztot, engedd meg kérlek. Három rendszergazdát kérdeztem meg az elmúlt 4 napban, és mindenki kissé hüledezve nézet ezen megoldás tálalásakor.
  Amúgy olvasd már el a többi hozzászólásokat is, nem csak én kétkedek a leírtak nagyszerűségében!

 23. Ez egy nemhivatalos és tudtommal hivatalosan nem ajánlott módszer. Nem a next-next-finish felhasználóknak való. Azoknak való, akik tudják mit csinálnak, és/vagy hajlandóak és képesek megoldani a felmerülő problémákat.
  Nem a cikk hibája, hogy megtetted ami le van benne írva. Ha elolvastad a hozzászólásokat és láttad, hogy mások szopnak vele, miért csináltad meg? Érted, ugye? Nekem évekig sikerült áthelyezett és átnevezett PF könyvtárral használni a rendszert, és tudom, hogy másoknak is sikerült, vagyis nem kell dicsérned a posztot, de butaságokat sem kellene írnod, főleg, hogy magad mutatsz rá, hogy a hozzászólásokban leírt buktatók ellenére megpróbáltad.
  Egy épeszű rendszergazda persze hogy hüledezik, hiszen tudja jól mekkora szopófaktor van a leírtakban, különösen egy átlagfelhasználó számára.
  Először rossz eszközt választottál a célod eléréséhez, később megtaláltad a megfelelőt. Mindenki számára más lehet jó megoldás.

 24. [re=26427]bolond[/re]:
  A cikk elolvasása után nagyon balga és elítélendő módon nem olvastam el az összes hozzászólást, ezúton is szégyellem magam. Ha ez megtettem volna, soha a büdös életben nem követtem volna a leírtakat.
  Én jó értelemben szeretem az egyszerű dolgokat, sőt ha az egyben célszerű is, akkor az az én asztalom. Úgy látszik a kötekedés pedig a tied.
  Bocs, de szerintem Te sem magasztalnál az egekbe egy olyan módszert, mely után a géped nem tudja megnyitni az .exe fájlokat, és utána nem kevés fáradságot és időt pazarolsz arra, hogy visszaállítsd az eredeti helyzetbe a rendszert.
  Egyszóval, én semmi mást nem állítottam, mint hogy a cikkben leírtak nem minden esetben működben úgy, ahogyan azt a szerző elképzeli, de mindenki megnyugtatására ajánlottam egy alternatív megoldást, ami nálam tökéletesen működik.
  Csupán ennyit szerettem volna közölni a hozzászólásommal.

 25. [re=26455]Kopasz Mercis[/re]: Imádok kötekedni, ha van miért. Most például azért kötekedtem, mert nagyképűen jöttél, és előadtad, hogy kérem ez itt kaki, majd te tálalod a sült galambot. Lehet, hogy azt akartad mondani, hogy „a cikkben leírtak nem minden esetben működben úgy, ahogyan azt a szerző elképzeli”, de azt mondtad „a cikk egy nagy-nagy átb@szás”, „inkább törölni kellene ezt az oldalt, mert mások is így járhatnak, mint én.” Jobb lett volna, ha azt írod, hogy „én a partíció méretének növelésével oldottam meg a kevés hely problémáját az xy programmal”, mert ebben benne lett volna, hogy mit és mivel csináltál, vagyis segítettél volna az embereknek, nem pedig az idegeiket tépted volna az átbaszásos belépővel.

 26. [re=26479]bolond[/re]:
  A cikk címe: A „Program files áthelyezése”, ami azt mondatja velem, hogy egy tökéletes megoldása egy adott problémára. Ez nem fedi a valóságot, mert mint az én esetem sugallja, sok-sok kívánni valót hagy maga után a leírt metódus, sőt a hozzászólások is azt támasztják alá, hogy ez a módszer messze nem kifogástalan.
  Az első hozzászólásom a indulatát talán meg lehet érteni, mivel fél napomat elvette – az amúgy munkaeszközömként használt számítógépem – kiindulási állapotának visszaállítása.
  Mindezek mellett, én egy sokkal egyszerűbb, kezelhetőbb és akár szélesebb spektrumon is használható ingyenesen letölthető programot ajánlottam, ami nekem tökéletesen bevált.
  Végezetül a sommás véleményem immár cizelláltabban: sokkal előrébb lenne a világ, ha ez a cikk soha nem született volna meg.

 27. én is ki próbáltam, és szerintem jól müködik
  az exe. azért nem müködött mert nem volt át másolva a progi amit el akartál inditani a D meghajtóra,
  mikor ki cserélted (pld. ProgramFilesDir (x86)) C-röl D-re automatikusan minden progit a D meghajtón keresett. Vissza állitani meg nem telik az egész 10 másodpercbe csak azt csinálod amit a cikk ír, csak annyi a külömbség hogy át állitod a ( ProgramFilesDir (x86) D-ről C-re) és ujra inditod a gépedet nem kell zseninek legyél

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .