Ubuntu: PulseAudio Javítás & Rendszer Equalizer Támogatás

A PulseAudio egy haladó hang szerver, ami be van építve az Ubuntuba (azaz az eredeti GNOME verzióba) a Hardy Heron (8.04) óta. Sajnálatos módon, a Hardy nem teljesen optimális konfigurációban szállította a PulseAudio-t, ami a felhasználói tapasztalatokból adódóan számos problémát okozott, szórványos ütközést a Firefox hangrendszerében. A PulseAudio-nak az Intrepidben alapértelmezetten működnie kellene, de lehetséges, hogy a beállításod nem optimális. További információkért olvasd el az alább található GyIK-ot.

Áttekintés:
Megjegyzés 1: Jaunty felhasználóknak: Ha Hardy-ról frissítettél, akkor ajánlatos követned ezt a leírást, hogy eltávolítsd az elavult beállítást. Ha friss telepítésed van csak akkor kövesd a leírást, ha problémákat tapasztalsz.
Megjegyzés 2. Intrepid felhasználóknak: egy, az ALSA library-kben lévő hiba miatt a PCM mixer elnémulhat, vagy visszaállhat 0%-os hangerőre. Ha nem hallasz hangot ? vagy halk recsegést ? ajánlom a C rész 3. lépését.
Megjegyzés 3: OSSv4 felhasználóknak: PulseAudio nem támogatja az OSSv4-et, ez a leírás nem lesz segítségére. Nem ajánlom a felhasználóknak az OSSv4 telepítését a kompatibilitás és a támogatás miatt.
Megjegyzés 4: Kubuntu felhasználóknak: Ne kövesd ezt a leírást a PulseAudio nincs használatban a disztribúciódban.
Ha készen állsz a leírás követéséhez, ez minden amit tudnod kell:
Hardy felhasználók: A & B Részt kövessék.
Intrepid felhasználók: A & C Részt kövessék.
Továbbá:

 • A Melléklet általános megoldási tippek ? ha problémád van, itt kezd.
 • B Melléklet hasznos tanácsokkal szolgál haladó/technikai kiegészítések a PulseAudio-hoz.
 • C Melléklet információkkal szolgál, hogyan konfigurálhatóak a specifikus alkalmazások, amivel a PulseAudio alapértelmezetten nem működik, beleértve (de a teljesség igénye nélkül): WINE, Skype és az összes OSS alkalmazás
 • D Melléklet megmutatja, hogyan engedélyezd az audio equalizert az „összes” alkalmazásodra rendszereden ? ez különösen hasznos a szegényes belső hang minőséggel rendelkező laptop tulajdonosoknak.

Gyakran Ismételt Kérdések
A legáltalánosabb kérdések vannak itt megválaszolva.
K. Mi is pontosan a PulseAudio?
V. A homepage-ről:

A PulseAudio egy hang szerver POSIX és Win32 rendszerről. A hang szerver alapvetően egy proxy a hang applikációkhoz. Ez lehetővé teszi a haladó műveleteket a hang adataiddal a hangkezelő alkalmazásaid és a hardvered között. Olyan dolgokat tesz lehetővé, mint a hang transzferálása másik gépre, megváltoztatva az eredeti formátumot.

 

Egyszerűsítve: A PulseAudio a felelős a lejátszásért és a hang keverésért a rendszereden. Ez nem sound driver ? tény, hogy az Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) fölött fut. Amellett, hogy frankó effekteket generál a PulseAudio, ez szolgáltatja az ALSA virtuális hangkeverő eszközét (DmixPlugin,vagy „dmix”) ? eképpen engedélyezve egyszerre több alkalmazásnak hozzáférést a hangkártyádhoz.
K. PulseAudio? Ahh! Nem akarom a rendszeremen.
V. Nos… szívás! A PulseAudio már telepítve van a rendszereden és aktív a Hardy-n és az Intrepiden alapértelmezetten; ez helyettesíti a ESD-t (ESound Daemon) a rendszer hangok számára, és a legtöbb Ubuntu alkalmazás már használja is (Totem, Rhythmbox, és sok más alkalmazás, amelyik használja a GStreamer frameworköt). Bár néhány magas szintű alkalmazás támogatja a PulseAudio-t natívan (mint a VLC és mplayer), a legtöbb alkalmazás simán használja az ALSA vagy OSS kimentet, és nincs natív PulseAudio támogatásuk.
K. Ha a PulseAudio már telepítve van, akkor miért van szükségem erre a leírásra?
V. Amíg a PulseAudio már alapértelmezetten telepítve van a Hardy Heron (8.04) óta, mi visszadobtuk a labdát ahonnan jött a konfigurációs részre. Egy idézet a fő PulseAudio fejlesztőtől, Lennart Pötteringtől:

Néhány disztribútor jobb munkát végzett a PulseAudio adoptálásával, mint mások. A jó munkát végzettek között meg kell említeni a Mandrivát, a Debiant és a Fedorát. Másrészről az Ubuntu nem igazán végzett jó munkát, nem csinálták meg a házi feladatukat. A PA alkalmazása egy disztribúcióban tisztességes munka, interfészt ad a különböző dolgoknak sok különböző helyen. A más rendszerekkel való integráció létfontosságú. Minden információ elérhető volt, kommunikáltunk a wikin, a levelező listákon és a PA IRC csatornán is. De ha csatlakozol és csak lebzselsz, akkor sem kapod meg a jegyzetet. Meglepetésemre, amikor az Ubuntu adoptálta a PulseAudio-t beletették az ‘LTS’-ükbe. Amit, ha nem tévedek nyersnek hívnak ? a háttérben én a Red Hatnek dolgoztam és a PulseAudio nem része a RHEL-nek a mai napig. Sok támadást kapok az Ubuntu felhasználóktól és teljesen biztos vagyok, hogy rengeteg ebből méltatlan és nem az én hibám.

Amikor a PulseAudio fut, kizárólagos hozzáférésre van szüksége a te hangkártyádhoz, hogy megfelelően működjön, ahogy a keverő applikációk ezt megkövetelik, beleértve az ALSA „dmix” eszközét. Ha egy ?általános? alkalmazást futtatsz, aminek nincs kimondottan PulseAudio támogatása, az jobban szeretné használni a ?Dmx? eszközt ? és ez megfosztja a PulseAudio-t a hangkártya kezelésétől. A felhasználó szemszögéből annyi látszik, hogy az alkalmazás összeomlott.
A PulseAudio ALSA beépülő modulokat tartalmaz (a ?libasound2-plugins? csomagban), amelyek lehetővé teszik az ALSA-alkalmazások számára a PulseAudio-ra való átkapcsolást (ezzel pedig megelőzik a fentebb vázolt problémákat). Sajnos a Hardy Heron alapértelmezetten ezen pluginok nélkül lett kiadva (vagy éppen telepítve), ami sok-sok audio kiadást okozott a felhasználóknak. A probléma összetett, ezek a PulseAudio ALSA pluginok verziói a Hardy repozitoriban nem funkcionált rendesen, tehát tovább fejlesztett verzió szükséges a PulseAudio helyes használatához.
Ezt a leírást követve konfigurálhatod a rendszered, hogy ezeket a PulseAudio ALSA pluginokat használja a Hardy felhasználók számára (és a tovább fejlesztett verzió szükséges csomagjai telepítve lesz a saját PPA-mből). Egyébként az Intrepiden telepítve vannak ezek a pluginok alapértelmezetten, de érdemes tovább követni ezt a leírást mert a) ez biztosítja, hogy a legtisztább PulseAudio konfiguráció legyen beállítva és b) remélhetőleg jobban megérted ezen keresztül a PulseAudio működését.
K. Örömmel hallom, hogy ezek a hibák javítva vannak az Intrepidben, de hogy a pokolba nem javították ezt még a Hardyban?
V. A válasz egyszerű a kérdésre: bonyolult. A Hardy LTS (Long Term Support ? Hosszú Távon Támogatott) kiadás és nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a frissítésekre (SRU; még a legtriviálisabb hibajavítások is kódellenőrzésen esnek át). Ahhoz, hogy javítsák a Hardy-t, sok összetevő frissítése szükséges beleértve de nem korlátozva: libflashsupport, ia32-libs, pulseaudio, libasound2, libasound2-plugins, flashplugin-nonfree, nspluginwrapper…
Egészen a Hardy fejlesztési ciklusának utolsó pillanatáig, a PulseAudio ALSA-ba épülő moduljai nem működtek helyesen, és a Flash 9 teljesen nem dolgozna a ?gonosz? libflashsupport library nélkül („gonosz”-ságot mondok, mert ez gyakori véletlen összeomlásokat okozott Firefoxban) ? és hát nem volt lehetőség a végső kibocsátás előtt életbe léptetni a szükséges változásokat. Ez most lehetséges, de hatalmas erőfeszítést követelne meg, hogy átnézzék és alkalmazzák ezeket a változásokat.
K. Követtem a leírást és a PulseAudio még mindig nem működik!
V. Nézd meg az A Mellékletet a szükséges információkért.
K. Nem tudom elérni, hogy a Skype/WINE/egy OSS alkalmazás/XYZ rendesen működjön a PulseAudio-val, mit tehetek?
V. Néhány alkalmazásnak szüksége van pár extra konfigurációra, és pár alkalmazás nem működik a PulseAudio-val ? olvasd el a C Mellékletet több információért a speciális alkalmazásokhoz..
K. Hol találom a kérdésre vonatkozó megfelelő hibabejelentést?
V. Ha a lépésre kattintasz, akkor eljutsz a megfelelő hibabejelentésre, ha az létezik.

A Rész: Általános instrukciók (Hardy, Intrepid & Jaunty)

Az összes felhasználónak követnie kell a következő lépéseket, hogy tökéletesen működjön a PulseAudio.

 1. Visszaállítani (majd törölni) az előző konfigurációs fájlokat:
  $ mkdir ~/pulse-backup && cp -r ~/.pulse ~/.asound* /etc/asound.conf /etc/pulse -t ~/pulse-backup/
  $ sudo rm -r ~/.pulse ~/.asound* /etc/asound.conf

  Megjegyzés: Ne aggódj, ha néhány fájl nem létezik a rendszereden.

 2. Ez biztosítja, hogy az Adobe Flash & a szükséges PulseAudio libraryk és konfigurációs állományok telepítve legyenek:
  $ sudo apt-get install libasound2-plugins padevchooser libao-pulse libsdl1.2debian-pulseaudio flashplugin-nonfree
 3. Biztosítja, hogy a gonosz „libflashsupport” library ne legyen telepítve:
  $ sudo apt-get remove --purge libflashsupport flashplugin-nonfree-extrasound
 4. Nyisd meg a Rendszer/Beállítások/Hangokat. Az Eszközök részben ellenőrizd, hogy a ?Hang lejátszása? opció az Automatikusra legyen állítva. Állítsd a ?Hang felvétel?-t a ?PulseAudio?-ra. Zárd be az alkalmazást, ha végeztél.
 5. Nyisd meg a PulseAudio Hang Szabályozás alkalmazást („pavucontrol”, vagy tudod futtatni innen is: „Alkalmazások/Hang és Videó/PulseAudio Eszköz Választó” és válaszd ki a Hang Szabályozást a menüből). A kimenő eszközök között látni fogod a listát a lehetséges lejátszó eszközeidről. Jobb egérgombbal kattints ahol eldöntheted az alapértelmezett lejátszó eszközt a rendszereden és engedélyezd az ?Alapértelmezett? jelölőnégyzetet. Egyszerűen navigálj a Bemeneti Eszközökre és jobb egérgombbal kattints az eszközre, amit szeretnél alapértelmezett beviteli eszköznek (mikrofon) és ellenőrizd az ?Alapértelmezett?-nek be van-e jelölve. Zárd be az alkalmazást amikor végeztél.Megjegyzés: Ha a következő hibával találkozol „Connection failed: Connection refused”, manuálisan futtasd a PulseAudio-t mielőtt megnyitod a PulseAudio Volume Control-t:
  $ pulseaudio & pavucontrol
 6. Folytasd a B Résszel ha Hardy Heront (8.04) futtatsz, vagy a C Résszel ha Intrepid Ibex (8.10) fut a gépeden. Ha Jaunty Jackalope-ot (9.04) használsz, akkor végeztél is lépj ki, majd vissza, hogy a változások életbe lépjenek.

B Rész: Hardy Heron (8.04)

Akkor kövesd a következő részt, ha a Hardy Heron kiadást használod.
Disclaimer: My PPA contains the necessary packages backported from Intrepid for: PulseAudio, ALSA, Flash 10 and nspluginwrapper. If you upgrade to a newer distribution, or Hardy receives official updates for any of these packages, you will not experience any issues.

0. Csak 64-bit-es rendszert használóknak: Telepítsd a „getlibs”-et és pár extra 32-bites lib szükséges a Flash 10 és a Skype megfelelő funkcióihoz:

$ wget http://www.boundlesssupremacy.com/Cappy/getlibs/getlibs-all.deb && sudo dpkg -i getlibs-all.deb && rm getlibs-all.deb
$ sudo getlibs -p libnss3-1d libnspr4-0d libcurl3 libasound2-plugins

1. Nyisd meg szerkesztésre a /etc/apt/sources.list fájlt:

$ gksudo gedit /etc/apt/sources.list

Ha még nem létezik, akkor add a fájl végéhez a következő sorokat és mentsd el:

# PulseAudio Fixes - http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=789578
deb http://ppa.launchpad.net/psyke83/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/psyke83/ubuntu hardy main

2. Frissítsd a tárolókat és a csomagokat:

$ sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Megjegyzés: Lehet, hogy kapsz egy figyelmeztetést, hogy néhány csomag nincs hitelesítve ? ez normális. Egyszerűen csak nyomj egy ?y?-t, hogy jóváhagyd az aláíratlan csomagok telepítését.
3. A PulseAudio ALSA plugin engedélyezése:

$ asoundconf set-pulseaudio

Megjegyzés: Kérlek várj, amíg a friss csomagok települnek az előző parancs után, mielőtt kiadod ezt. A saját csomagjaim tartalmaznak egy patch-et a „asoundconf”-hoz ami engedélyezi a PulseAudio pluginok helyes futását.
4. Jelentkezz ki majd vissza, hogy a változások életbe lépjenek!

C Rész: Intrepid Ibex (8.10)

Akkor kövesd a következő részt, ha az Intrepid Ibex kiadást használod.
Disclaimer: Currently there are no updated packages for Intrepid in my PPA (except for an updated nspluginwrapper package for i386 users). I have decided to keep this step in the guide in case I upload any important updates that will not make it into the official repositories. I will never upload any „risky” packages (i.e. highly untested backports), only upgrades that seem compelling and relatively stable.

1. Nyisd meg szerkesztésre a /etc/apt/sources.list fájlt:

$ gksudo gedit /etc/apt/sources.list

Ha még nem létezik, akkor add a fájl végéhez a következő sorokat és mentsd el:

# PulseAudio Fixes - http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=789578
deb http://ppa.launchpad.net/psyke83/ubuntu intrepid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/psyke83/ubuntu intrepid main

2. Frissítsd a tárolókat és a csomagokat:

$ sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Megjegyzés: Lehet, hogy kapsz egy figyelmeztetést, hogy néhány csomag nincs hitelesítve ? ez normális. Egyszerűen csak nyomj egy ?y?-t, hogy jóváhagyd az aláíratlan csomagok telepítését.
3. Bizonyosodj meg arról, hogy a hangkártyád PCM mixere nincs lenémítva vagy nincs 0%-ra állítva a hangerő (ez a hiba az Intrepidben fordul elő):

$ alsamixer -Dhw

Megjegyzés: Amikor a PulseAudio ALSA pluginjai aktívak, világosan meg kell határoznod a hardver eszközöd az alsamixerben (kékkel jelölve fent), különben a PulseAudio mixert fogja megnyitni.
4. Jelentkezz ki majd vissza, hogy a változások életbe lépjenek!

A Melléklet: Általános Hibaelhárítás

Ez a rész néhány általános hibaelhárítási lépést tartalmaz:

 1. Zárj be minden alkalmazást, ami használja a hangkártyádat.
 2. Nyisd meg a „PulseAudio Device Chooser”-t az Alkalmazások/Hang és Videó-ból. Kattints a alkalmazás ikonjára és kattints a ?Hangerő Szabályozásra…?. Kattints a lejátszás fülre.
 3. Futtasd az alkalmazást amelyiket tesztelni szeretnéd és hagyd hogy lejátssza a hangot.
 4. Válaszd ki a PulseAudio Hangerő Szabályzó Lejátszás fület és ha úgy látod az alkalmazás megjelenít bejegyzést, amíg az alkalmazás lejátszik (vagy nem) egy hangot.

Itt van néhány lehetséges eredmény a PulseAudio Hangerő Szabályozó Lejátszási fülről:
A) Az alkalmazás lejátsza a hangot és van bejegyzési listája a Lejátszási fülön;
az alkalmazás megfelelően használja a PulseAudio-t.
B) Az alkalmazás lejátsza a hangot, de nincs bejegyzési listája a Lejátszási fülön;
bármelyik alkalmazás amelyik hozzáfér a hangkártyádhoz, vagy hangot játszik le az ALSA dmx eszközzel. Ez megakadályozza, hogy a PulseAudio helyesen működjön és hangkeverési hibát okoz
C) Az alkalmazás nem játssza le a hangot, de van bejegyzési listája a Lejátszási fülön;
az alkalmazás a PulseAudio-t használja, de van egy hiba:, például: hiba a PulseAudioban, egy hiba az ALSA kernel modullal, vagy lib-ekkel, vagy a PCM/Master hangerő némítva van.
D) Az alkalmazás nem játssza le a hangot, és nincs bejegyzési listája a Lejátszási fülön;
az alkalmazás megpróbál közvetlenül hozzáférni a hangkártyádhoz, vagy az ALSA dmix eszközén keresztül, de a hangkártya már használatban van.
E) A PulseAudio Hangerő Szabályozó alkalmazás a következő hibaüzenetet jeleníti meg: „Connection failed: Connection refused”;
a PulseAudio daemon nem fut.
F) Egyéb
Megjegyzés: Hacsak nem derül ki, hogy azt az alkalmazást, amit tesztelsz, a PulseAudióval összeférhetetlen, azt kellene vélned mindig, hogy ?A? az eredmény egy megfelelően beállított rendszeren.
Ha szükséged van segítségre egy különleges alkalmazáshoz ? vagy egyszerűen nem tudod működésre bírni a PulseAudiod ? javaslom a következő információk követését:
1. A disztribúció verziód és architektúrád (e.g. Hardy Heron i386, Intrepid Ibex amd64, etc.).
2. Listázd ki a hangkezelő eszközöket:

$ aplay -l

3. A részletes kimenetet a pulseaudio-ról a rendszereden:

$ pkill pulseaudio; sleep 2; pulseaudio -vv

4. Ha hibát kapsz egy specifikus program esetében, határozd meg az alkalmazás nevét és az eredményt a fent található instrukciók alapján (A-F).

B Melléklet: Haladó PulseAudio Beállítás

Ez a melléklet pár haladóbb beállítási lehetőséget ismertet PulseAudio-hoz.
K. Hol található a PulseAudio beállítási lehetőségei?
V. Feltételezve, hogy eddig követted a leírást, hozzáférést kapsz hozzá a következőt futtatva: „Alkalmazások/Hang és Videó/PulseAudio Device Chooser”. Az applet ikon a notification tray-en található ? kattints bal egérgombbal hogy lásd a lehetőségeket.
A fő alkalmazás amit ellenőrizni akarsz a Manager (hogy lásd a jelenlegi szerver állapotot) és a Hangerő Szabályozó (hogy változtathasd a hangerőt és az adatfolyam beállításokat).
Megjegyzés: Ne nyúlj bele semmilyen beállításba, amíg nem stabilizáltál egy működő konfigurációt ? különben egy rémálom lesz izolálni a problémád.
K. Honnan tudom, hogy egy alkalmazás megfelelően használj a PulseAudiot?
V. Az alkalmazás az ?A? eredményt adja vissza az A Melléklet hibaelhárítási lépéseit követve.
K. Hogyan tudom megváltoztatni az alapértelmezett lejátszót és/vagy felvenni egy eszközt a rendszeremre?
A. A Rész, 5. lépés.
K. Lehetséges megváltoztatni egy másik lejátszóra és/vagy felvenni egy eszközt egy egyedi alkalmazáshoz?
V. Igen. . Futtasd a kiválasztott alkalmazást és játssz le pár hangot (vagy vegyél fel), és nyisd meg a PulseAudio Hangvezérlő-t. Kattints a Lejátszó, vagy a Felvevő fülre (attól függ, hogy mit szeretnél változtatni) és jobb egér kattintással válaszd ki. Válaszd az opciók közül a ?Move Stream…?-et és a megfelelő eszközt.
Megjegyzés: A hangerő, sink (lejátszásnál) és source (felvételnél) beállítás automatikusan el lesz mentve minden alkalmazásnál ami fut, tehát a PulseAudio emlékezni fog a beállításaidra. Ha szeretnéd megnézni, vagy törölni a beállításokat, akkor itt találod: „~/.pulse/volume-restore.table”.
K. Ha bedugom az USB/Bluetooth headset-em, akkor a külső hangfalak nem működnek tovább!
V. Ez a normális működés, amit a PulseAudio támogat ?hotplugging? audió eszközök esetén. Ha behelyezel egy új eszközt a PulseAudio ezt választja alap kimentenek. Nézd meg az A Rész 5. lépését.
K. A PulseAudio megfelelően működik, de egy kis dadogást érzékeltem a gépem felől Van valami, amivel megolhatom?
V. Nyisd meg szerkesztésre ezt a fájlt: /etc/pulse/daemon.conf:

$ gksudo gedit /etc/pulse/daemon.conf

Keresd meg a következő sorokat (általában a fájl végén vannak):

default-fragments =8
default-fragment-size-msec = 10

Próbálkozz tapasztalati úton az egyik vagy mindkettő értékkel. Nem tudom megmondani, hogy milyen eredmény a megfelelő a te rendszereden, minden hangkártyának más a buffer mérete és a karakterisztikája. Az alapértelmezett értékek a PulseAudio installálása utána a 4 és 25.
Megjegyzés 1: újra kell indítanod a pulseaudio-t minden változtatás után, hogy működésbe lépjen.
Megjegyzés 2: Ha a rendszered Hardyt megelőző Ubuntu verzióiban is dadogott, azután fel tudtál szenvedni egy ALSA kernel kiadást ? akkor ezek az utasítások valószínűleg nem fognak segíteni.

K. Nem tetszik a hangminőség / a PulseAudio CPU használata. Hogy változtathatom meg?
V. Felvételhez a PulseAudio egy jobb minőségű audió lejátszót fog ajánlani, mint az ALSA alapértelmezetten, mint ahogy a PulseAudio magasabb minőségű audió saplert használ. Ez azonban azt fogja jelenteni, hogy a PulseAudio több CPU-t fog használni, mint az ALSA, sajnos. Ha szeretnéd megváltoztatni a resamplert:
Nyisd meg szerkesztésre /etc/pulse/daemon.conf:

$ gksudo gedit /etc/pulse/daemon.conf

Keresd meg a következő sort:

resample-method =speex-float-1

Meg tudod változtatni a resamplert a következő képpen, csökkenő sorrendbenfelsorolva a magasabb minőségtől az alacsonyabb minőségig (és ennek a megfelelően a CPU használat):

src-sinc-best-quality, src-sinc-medium-quality, src-sinc-fastest, speex-float-{10-0}, speex-fixed-{10-0}, ffmpeg, src-zero-order-hold, src-linear, trivial

C Melléklet: Alkalmazások Kompatibilitási Leírása

Ez a melléklet elmagyarázza, hogyan lehet beállítani speciális alkalmazások konfigurációit, hogy a PulseAudio megfelelően működjön.
OSS alkalmazások: El kell indítanod az alkalmazást a „padsp” parancsot használva. Több információért nézd meg ezt: „man padsp”.
Skype: Nyisd meg a Skype Beállításait, és keresd meg a Hang Beállításokat. Be kell állítanod a ?Sound Out? és ?Ringing?-et a ?pulse? eszközre, és beállítani a ?Sound In?-t a hardver defininíció szerinti eszközre. Például az én laptopom mikrofonjának definiálása: „plughw:I82801DBICH4,0”.
WINE: Nyisd meg a WINE konfigurációs alkalmazást („winecfg”). A Hang fülön válaszd az ALSA drivert és hagyj minden mást az eredeti beállításon. Ha a hang dadog, válaszd az OSS drivert és használd a „padsp” kapcsolót a wine futtatásánál (terminál esetén, vagy szerkeszt meg az indítási ikont)
Audacity (frissítve 11/12): PerfectSetup oldalról:
Audacityhez már van csomagolva megfelelő „alsa: pulse” eszköz, a ppa-ban Intrepidhez. Nézd meg https://launchpad.net/~diwic/+archive
Minden más: látogasd meg a Third Party Applications részt a PerfectSetup wiki oldalon.
Note: Many of the instructions on the PerfectSetup page are either outdated, too distro-agnostic to work on Ubuntu, or have been obsoleted by the fixes in this guide. You should ignore the advice for: ALSA applications, Flash, ESOUND, GNOME, GStreamer Applications, SDL, and Skype.

D Melléklet: Rendszer szintű Equalizer

Ebben a fejezetben beállítjuk a PulseAudio-t equalize kimenethez, ami különösen hasznos lehet a laptop hangszórók szerény teljesítményéhez.
Figyelmeztetés 1: Ne állítsd be az equalizert amíg nem csináltad meg az eddig leírt PulseAudio beállításokat.
Figyelmeztetés 2: Az equalizer nem működik 64-bites rendszeren, 32-bites extra lib-ek szükségesek hozzá. The equalizer may not work on 64 bit systems, as extra 32-bit libraries could be required. Ha nem működik egyszerűen állítsd vissza a módosításokat, amiket csináltál.

1. Telepítsd a szükséges LADSPA pluginokat és toolokat:

$ sudo apt-get install swh-plugins ladspa-sdk

2. Nyisd meg szerkesztésre ~/.asoundrc:

$ gedit ~/.asoundrc

Illeszd a következő szöveget a fájl végére és mentsd el:

pcm.equalized {
type plug
slave.pcm "equalizer";
}
pcm.equalizer {
type ladspa
# The output from the EQ can either go direct to a hardware device
# (if you have a hardware mixer, e.g. SBLive/Audigy) or it can go
# to the software mixer shown here.
slave.pcm "plughw"
#slave.pcm "plug:dmix"
# Sometimes you may need to specify the path to the plugins,
# especially if you've just installed them. Once you've logged
# out/restarted this shouldn't be necessary, but if you get errors
# about being unable to find plugins, try uncommenting this.
path "/usr/lib/ladspa"
plugins [
{
label mbeq
id 1197
input {
#this setting is here by example, edit to your own taste
#bands: 50hz, 100hz, 156hz, 220hz, 311hz, 440hz, 622hz, 880hz,
#    1250hz, 1750hz, 25000hz, 50000hz, 10000hz, 20000hz
#range: -70 to 30
controls [ -1 -1 -1 -1 -5 -10 -20 -17 -12 -7 -6 -5 -5 0 0 ]
}
}
]
}

Megjegyzés 1: Ha Intrepid-et használsz, akkor ez a fájl nem létezik ? ez így van rendben. Egyszerűen készítsd el az új fájlt és mentsd el.
Megjegyzés 2: If you have multiple sound cards, the section of this text marked in blue may need to be modified slightly. If you have problems, ask in the thread.

3. Nyisd meg szerkesztésre /etc/pulse/default.pa:

$ gksudo gedit /etc/pulse/default.pa

Keresd meg a következő kékkel jelzett sort:
### Load audio drivers statically (it’s probably better to not load
### these drivers manually, but instead use module-hal-detect —
### see below — for doing this automatically)
#load-module module-alsa-sink
#load-module module-alsa-source device=hw:1,0
#load-module module-oss device=”/dev/dsp” sink_name=output source_name=input
Változtasd meg a kék színnel jelölt sort a következőre és mentsd el:

load-module module-alsa-sink device=equalized

Megjegyzés: Bizonyosodj meg róla, hogy a komment jelet (#) eltávolítottad a sor elejéről.
4. Lépj ki, majd vissza, hogy a változtatások életbe lépjenek!
Ez minden srácok!

Changelog
Any notable changes to the guide will be mentioned here.
v4.0 – 13/11/08 – Complete re-write. Completely reorganized; Hardy & Intrepid guides merged. Yes, I know it’s ridiculously long
v4.1 – 16/11/08 – Corrected some errors in the equalizer section, re-arranged guide to avoid problems with enabling ALSA plugins. Hardy users who followed the earlier revision of this guide: please run „asoundconf set-pulseaudio” to resolve any issues.
v4.2 – 23/11/08 – Added a step in Part C; due to a bug in Intrepid, users should verify their PCM volume is not muted.
v4.3 – 11/12/08 – Added a small note for OSSv4 users & information regarding PulseAudio-compatible Audacity packages available for testing.
v4.4 – 06/01/09 – Fixed typo in Skype configuration section.

Az eredeti leírás az ubuntuforums.org-on olvasható angol nyelven.
Köszönet sh4d0w-nak a fordításban és a lektorálásban nyújtott segítségért.

12 thoughts on “Ubuntu: PulseAudio Javítás & Rendszer Equalizer Támogatás

 1. Jaunty-n nem kell szórakozni. Ott már javítva van, sikerült nekik rendesen portolni. Olvastam, illetve tapasztalat, már 9.04-et használok, eddig minden rendben ment vele, beleértve a hangot is.
  Azt nem tudom, hogy lesz-e javító csomag Hardy-ra és Intrepid-re.

 2. Talán ha kijön a Jaunty, backportsba berakják, esetleg valaki külsős megcsinálja.

 3. Nekem a Skype-val voltak gondjaim, nem működött rendesen. Engem nem hallott a partner illetve a test call-nál sem hallottam magam.
  Ezért az alábbiakat csináltam végig, Debian (testing) és Ubuntu 8.10 -en teszteltem és működött.
  1. Terminál megnyit aztán:
  sudo su
  2. Ha már root vagy akkor:
  cat /proc/asound/card*/codec\#*|grep -i code
  ezzel tulajdonképpen a hangkárty típusát állapítjuk meg
  3. megvan a kártya típusa utána
  cd /usr/share/alsa/cards
  4. a különböző hangkártya konfig fájlok közül kiválasztjuk a
  sajátunkat vagy ha az nincs a leginkább hasonlót
  xxx = kártya típusa
  cp xxx.conf /ect/asound.conf
  5. terminálba:
  alsamixer
  itt felhúzni a mic-et (fel-le nyilakkal illetve tabbal lehet
  váltani a lejátszás és felvétel között)
  természetesen nem kell az alsamixer ha egyéb grafikus felületen
  is van lehetőség a módosításra pl. Gnome, KDE mixerek
  6. ha van hangrögzítőnk ott ki lehet próbálni, hogy megy-e a
  felvétel a mikrofonról
  7. ha oké akkor Skype elindít Options-ben beállítani, hogy ne a
  default eszköz hanem a nevén nevezett hardver legyen a használ-
  ni kívánt eszköz.

 4. Az a helyzet, hogy én végigcsináltam egy jaunty-val a leírtakat, és behalt a pulseaudio. Nem akarta a semmit, mert valami connection refused, vagy mit adott. lényeg az hogy rájöttem mi a baja: amikor az equalizert állítottam be, akkor ugye ki kellett venni a #-et az egyik sor elől, meg hozzáírni egy kicsit. na ez tette be a kulcsot, és mikor konzolban néztem mi a baja azt írta javítás előtt hogy hiányzik neki a module-alsa-sink. Mikor ezt kikommenteztem, azonnal megjavult. Nem tom igazából ez mennyire gond, de ezt ugye akkor kikommenteztem, meg az is baj, hogy a rendszerszintű equalizetr sem találom, noha nem is tudom hol keressem. Ezekben kérek tanácsokat… köszönöm

 5. current88: Jaunty-n nem is kell piszkálni az a fájlt. Ha figyelmesen olvasod, akkor észreveheted, hogy az A Rész: Általános instrukciók (Hardy & Intrepid) rész végén van egy ilyen mondat: Ha Jaunty Jackalope-ot (9.04) használsz, akkor végeztél is lépj ki, majd vissza, hogy a változások életbe lépjenek. Szóval elméletileg csak annyit kell csinálni Jaunty esetén, ami abban a részben van.
  A pulseaudiot pedig eléred, ha a B Mellékletet elolvasod.
  Remélem tudtam segíteni.

 6. Sziasztok,
  Végigcsináltam az egész procedúrát és látszólag minden megy, de ennek ellenére sem a beépített mikrofon, sem a hangkártya mikrofon bemenete nem megy! Ha tesztelem, csak sípolás hangzik. Egyébként lejátszás van és a hangerőszabályzó lejátszás és felvétel fülén is megjelennek a megfelelő hangeszközök. A gépem egy ACER ASPIRE 5720Z, a hangkártya Codec: Realtek ALC268, a Codec: Conexant ID 2c06.
  Mi lehet a gond?

 7. Nekem a Skype nem akart hangot közvetíteni a másik fél felé. Én ki tudtam magam hangosítani, de semmi több. Ez megoldotta egycsapásra:

  killall pulseaudio
  sudo apt-get remove pulseaudio
  sudo apt-get install esound
  sudo rm /etc/X11/Xsession.d/70pulseaudio

  Köszönet érte Earth-nek!!! (http://ubuntu.hu/node/8156)

 8. Krisz
  lehet, hogy csak a Skype automatikus hangerőbeállítását kellett volna kikapcsolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .