Rar és 7zip tömörítés és kibontás Ubuntun, egyszerűen

A rar egy elég elterjedt archívum féle az interneten. Sok oldalról csak így lehet adatokat letölteni. A 7zip is kezd ezen a téren fölzárkózni. Az Ubuntu alapból nem ismeri a .7z és .rar csomagokat, az archívumkezelője viszont bővíthető, így ez egyszerűen és gyorsan orvosolható. Két csomagot kell feltelepíteni, hogy zökkenőmentesen és egyszerűen tudjuk kezelni az ilyen archívumokat.

A bővítés

Nyissuk meg az Ubuntu Szoftverközpontot (Alkalmazások=>Ubuntu Szoftverközpont), vagy Ubuntu 9.10 előtti verziókban a Hozzáadás/Eltávolítás eszközt (Alkalmazások=>Hozzáadás/Eltávolítás). Írjuk be a hogy rar. Aki Ubuntu 9.10-et használ, a következő képet fogja látni:

A találatlista
A találatlista

A telepítéshez kattintsunk a kívánt csomagra, majd a jobb oldalt megjelenő nyílra. Egy információkat tartalmazó oldalra kerülünk, amelynek allján megtaláljuk a telepítés feliratú gombot. Nyomjuk meg, majd írjuk be a jelszavunk a a felugró adminisztrációs ablakba. A folyamat állását mutató részre fog ugrani a központ, ha a találatokhoz akarunk új keresés nélkül jutni, akkor kattintsunk a Szabad szoftverek letöltése feliratra (bal fölső sarok), majd a találati ablak fölött a Szabad szoftverek letöltése gombra. Válasszuk ki a másik csomagot is, nyomjunk a jobb oldalt megjelenő nyílra és válasszuk a telepítést.

Használat

Jelöld ki a csomagolni kívánt fájlokat/mappákat, majd kattints a jobb egérgombbal. A menüben válaszd a Tömörítés lehetőséget.

Tömörítés
Tömörítés

Meg fog jelenni egy ablak, ahol beállíthatod a tömörítés fajtáját és egyéb adatokat.
Tömörítés beállításai
Tömörítés beállításai

Itt megadhatod a leendő csomag nevét, hogy hova kerüljön, ha elkészült és a fajtáját. A listában immár szerepel a rar és a 7z is.

4 thoughts on “Rar és 7zip tömörítés és kibontás Ubuntun, egyszerűen

  1. Visszajelzés: Rar és 7zip tömörítés és kibontás Ubuntun, egyszerűen | newlinuxer.hogyan.org
  2. Visszajelzés: ittahelye.hu
  3. PeaZip RuLeZ. Annak tetszik a testreszabhatósága. Egész szépen fejlődik. Win és Linux alatt is élő project.

  4. Ha felrakom a rar-os plugint akkor megtudok nyitni windows alat winrar-ral lekodolt rar fajlt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .