Reális tippek a számítógép gyorsítás kapcsán

számítógép gyorsítás

Örök és mindig aktuális témának számít, hogy miként lehetne egy kicsit felpiszkálni a csigalassú PC teljesítményét. Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy ne kergessünk hiú ábrándokat a számítógép gyorsítás témakörét illetően. Ha egy számítógép felett már eljárt az idő, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogyha olyasmire használjuk, amire valóban megfelel a reális teljesítménye.

Számítógép gyorsítás az operációs rendszer finomhangolásával

Ha valódi teljesítménynövekedést szeretnénk elérni, akkor az az asztali számítógépek esetében nem kell más tennünk, mint lecserélni a régi hardvert valami újabbra, korszerűbbre. De tegyük fel, hogy egy laptoppal van dolgunk, amiben nem olyan egyszerű cserélgetni bizonyos alkatrészeket.

Hogyha már az is egy örökkévalóságnak tűnik, amíg betölt a rendszer, akkor érdemes megvizsgálni, hogy a számítógép gyorsítása Windows 10 alatt miként lehetséges. Elvégre jelenleg ez most az egyik legnépszerűbb Windows verzió.

A számítógép gyorsítás mindig tisztogatással kezdődik

 

A nagyon ritkán, vagy az egyáltalán nem használt programok is lassítják a gépet, kiváltképp akkor, hogyha valamilyen komponensük a bekapcsolástól kezdődően folyamatosan fut a háttérben. Tehát érdemes kezdetnek egy mélyreható lomtalanítást végezni.

számítógép gyorsítása windows 10

Egy kis kutatómunkával bőven található olyan számítógép gyorsító program, ami akár ingyenesen is letölthető. Viszont legyünk körültekintőek. Mielőtt bármit letöltenénk a gépre, győződjünk meg róla, hogy fut-e a vírusírtó a háttérben.

Törekedjünk arra, hogy mindig megbízható forrásból szerezzük be a szoftvereket. Mert egy kártevő is alaposan lelassíthatja az egyébként kiváló teljesítményű gépünket. Talán ez a variáció a legidegesítőbb, amikor minden a rendelkezésünkre áll a hardvert illetően, a gép mégis lomhán mozog. Joggal gyanakodhatunk arra, hogy valamilyen vírus rejtőzik a rendszerfájlok között.

A nem kívánatos programok, kártevők és felesleges fájlok eltávolítása után ellenőrizzük, hogy melyek azok a programok, amik a rendszerrel együtt indulnak. Ezekből szintén kikapcsolhatóak azok, amikről úgy gondoljuk, hogy nincs rájuk szükség, rögtön az indítást követően. Ezek is jelentősen csökkenhetik a rendszer betöltését indításkor, tehát fontos tényezőnek számít a számítógép gyorsítás kapcsán.

Számítógép gyorsítás driver frissítéssel

Szintén hiába a bivaly hardver, hogyha nem kap megfelelő szoftveres támogatást. Az elavult driverek szintén visszahúzhatják a számítógép teljesítményét. Gondot jelenthetnek bizonyos szoftverek futtatása során.

Sőt, olyan program is akad, ami nem hajlandó elindulni csak egy bizonyos driver verzió frissítését követően. A Windows gyorsítás egyik kulcsfontosságú lépésének számít az illesztőprogramok aktualizálása.

Windows 10 gyorsítás frissítéssel

A fejlesztők nem hiába dobnak ki újabb és újabb frissítéseket egy már meglévő rendszerhez. Ezek is tulajdonképpen olyan finomhangolások, amik a rendszer stabilitását, biztonságos használatát, hivatottak növelni.

Bár már több millió gépen fut a redmondi vállalat Windows 11-es verziója a Windows 10-ről még rengetegen nem álltak át. Ez természetesen nem probléma, hiszen a hírek szerint a jó öreg 10-es Windows egészen 2025 októberéig támogatva lesz.

Kapcsoljuk ki a hanyagolható funkciókat

Tény, hogy az animációk és a különféle látványos effektusok növelik a felhasználói élményt, de azt is be kell látnunk, hogy ezek igénybe veszik a rendelkezésükre álló erőforrást. Ebből viszont felszabadítható valamennyi, hogyha kikapcsoljuk például az átlátszósági effektust.

Számítógép gyorsítás és az energiatakarékos mód

Hasznos funkció a laptopok esetén, hiszen az a mód visszavesz a teljesítményből, így növelve az akkumulátor üzemidejét. De, ha ez folyamatosan be van kapcsolva, akkor is, amikor a laptop csatlakozik a hálózathoz, továbbra is visszaveszi a teljesítményt, ezért nem fog semmi a maximumon pörögni, amikor arra lenne szükség.

windows gyorsítás

Természetesen az energiatakarékos mód beállításai lehetővé teszik, hogy csak egy bizonyos töltöttségi érték alatt lépjen életbe, nem korlátozva ezzel a teljesítményt.

Számítógép gyorsítás töredezettségmentesítéssel

A fájlok a merevlemezen a rendszeres törlés és másolás következtében szétszórva, töredékekre bontva helyezkednek el. Természetesen ez teljesen másképp jelenik meg előttünk a monitoron. Viszont amíg a rendszer minden darabkát elér és felhasznál, az plusz időbe telik. Ezért érezhetjük azt, hogy bizonyos programok és fájlok megnyitása elég lassú.

A töredezettségmentesítés a Windows 10 lemezkarbantartójával is kivitelezhető, de ehhez külső szoftvert is használhatunk. Ha a Windows sajátja mellett döntünk, akkor akár azt is beállíthatjuk, hogy milyen időközönként végezzen automatikus töredezettségmentesítést a gép.

Látványos eredmény SSD-vel

Amennyiben a gépünkben lecserélhetjük a régi recsegő, ropogó merevlemezünket egy SSD-re akkor azt ne habozzunk megtenni minél előbb. Egy SSD-re telepített rendszerrel szemmel látható az eredmény a gyorsaságot illetően. Ha nem vagyunk jártasok ezen a téren a kompatibilitást illetően, akkor mindenképp kérdezzünk meg egy hozzáértőt a cserével kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .