Rendszeróra szinkronizálása interneten keresztül

Ubuntun nagyon könnyen beállíthatjuk, hogy rendszerünk óráját (és dátumát) egy interneten lévő idő kiszolgálóval szinkronizálja.
Hogy ez miért jó nekünk? Mindig pontos lesz az óránk (mivel ezek az időkiszolgálók atomórákból veszik a pontos időt), így elkerülhetünk mindenféle idő, dátum beállítással kapcsolatos problémát.
A szolgáltatás az NTP (Network Time Protocol) protokoll segítségével kommunikál az interneten.

Ubuntu alatti bekapcsoláshoz kattintsunk a Rendszer menüre, majd itt a Adminisztráció és ezen belül az Idő és dátum menüpontot válasszuk.

Idő és dátum a Rendszer, Adminisztráció menüben
Idő és dátum a Rendszer, Adminisztráció menüben

Majd az Idő és dátum beállításai ablakban a Feloldás gombra kattintsunk.
Idő és dátum beállításai
Idő és dátum beállításai

Adjuk meg jelszavunkat, majd kattintsunk a Hitelesítés gombra.
Hitelesítés
Hitelesítés

Majd a Beállítások lenyíló listából a Kézi beállítás helyett válasszuk a Szinkron fenntartása… opciót. Amint rákattintottunk feldob egy ablakot az Ubuntu, hogy nincs telepítve az NTP kliens, telepítjük e. Itt mondjuk neki, hogy szeretnénk telepíteni, tehát az NTP támogatás telepítése gombra kattintsunk.
Az NTP támogatás nincs telepítve
Az NTP támogatás nincs telepítve

Adjuk meg megint a jelszavunkat a csomag telepítéséhez
Jelszó megadása telepítéshez
Jelszó megadása telepítéshez

Most már csak meg kell adnunk azt a szervert, ahonnét az Ubuntunk az időt szinkronizálja. Alapértelmezetten az ntp.ubuntu.com szerver állítódik be, azonban célszerűbb magyar szerverek között válogatni. Erre kiválló cím a hu.pool.ntp.org, mely mindig egy más magyar szerver címét adja vissza.
A módosításhoz kattintsunk a Kiszolgálók kiválasztása gombra.
Idő és dátum beállításai internetes szinkronizáció esetén
Idő és dátum beállításai internetes szinkronizáció esetén

A listában keressük meg az ntp.ubuntu.com szervert, majd vegyük ki előle a pipát. A Hozzáadás gomb melletti mezőbe írjuk be: hu.pool.ntp.org majd kattintsunk a hozzáadás gombra. Ezután Bezárás gombra kattintva kiléphetünk innét (majd megint Bezárás).
Időkiszolgálók
Időkiszolgálók

11 thoughts on “Rendszeróra szinkronizálása interneten keresztül

 1. Köszönjük az információt. Megcsináltam és szuper módon működik. Azóta minden itthoni órám ehhez lett beállítva.

 2. Kérlek nyiss egy Terminált, majd add ki a következő parancsot, és másold be ide amit kiírt:

  sudo ntpupdate hu.pool.ntp.org
 3. [re=6703]charlie[/re]: Pedig a hely meg az időzóna is bevan állítva. Bár nem budapesten vagyok,de nekem az tökéletesen megfelel.
  Mindent úgy csináltam ahogy itt le van írva.

 4. hát, pasz. a téli-nyári állítás nem függ össze az idő szinkronizációval (mivel UTC szerint szórják ki az időt az NTP szerverek), így valami beállítási gond lehet.

 5. [re=6705]charlie[/re]: igazából nem értem, mert ma amikor bekapcsoltam a gépemet a pontos időt láttam az órámon. Azért köszi a segítséget.
  Azt meg tudod nekem mondani, hogy milyen gyakorisággal frissíti az időt az ntp szerverekről? Amit írtál ez az UTC szerint ezt nem igazán értem mit jelent.
  Üdv: Maci

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .