RGBA ablakáttetszőség engedélyezése Ubuntu alatt

Egy régebbi RicsiPontaz Blogos bejegyzésben szóba került, hogy a Lucid Lynx valószínűleg RGBA támogatással érkezik. Aminek köszönhetően sokkal több lehetőségük lenne a témakészítőknek szebbnél-szebb témák készítésére. Például ennek hála, lehetőség nyílna a valós átlátszóság beállítására. Ugyanis például a terminálnál beállítható áttetszőség mindössze csak egy trükk amely elhiteti velünk, hogy terminál ablakunk valóban átlátszó, pedig mindössze az alatta látható dolgokról készít egy képet és azt használja háttérnek. Sajnos úgy tűnik, hogy hiába dolgozik az Ubuntu team teljes erőbedobással, annyi fellépő probléma van, hogy valószínűleg csak a Lucid utáni kiadásban debütálhat a dolog. Aki addig is kedvet érez, hogy vessen egy pillantást az újdonságra, annak készült a következő leírás.

Még a telepítés előtt megjegyezném, hogy igen csak kísérleti stádiumban van a dolog, így lehetséges, hogy hibába fogunk botlani előbb-utóbb. Bár én három napos használat alatt nem találtam egyet se, plusz teljesen visszaállítható a folyamat.

Íme a látvány, néhol még hiányos, pl.: a felső a panel egyes helyein

Akkor kezdjünk is bele.
Először is fel kell vennünk egy PPA-t, azaz tárolót. Karmic (esetleg Lucid) estén adjuk ki a következő parancsot:

sudo add-apt-repository ppa:erik-b-andersen/rgba-gtk

Ha minden jól ment felvettük a tárolót, illetve importáltuk a hozzávaló kulcsot is. Ezután frissítsük a forrásokat és telepítsük az új csomagokat:

sudo apt-get update
sudo aptitude upgrade

GNOME Téma monitor

Engine settings

Ha ezzel is meg volnánk, navigáljunk el a Rendszer / Beállítások / GNOME Color Chooser alkalmazáshoz és indítsuk el. A képen látható módon válasszuk a Téma-motorok fület (a sor legvégén, nem látható alapból a képernyőn!). Ott pipáljuk ki a Global előtti rádiógombot, majd a legördülőlistából válasszuk ki a Murine-t. Majd kattintsunk a Beállítások opcióra és ott pipáljuk ki mindkét rádiógombot az „A Enable/Disable RGBA support beállítása” (még nincs rendesen lefordítva) és az „Enable/Disable support” előtt. Kattints az alkalmaz gombra, majd zárd be. A következő dolgod, hogy a Rendszer / Megjelenéseknél a Téma fülnél választasz egy Murine-os témát. (még nem látható a változás). Most nyisd meg az Ubuntu Szoftverközpontot és telepítsd az Asztali effektek speciális beállítási (ccsm) és a compiz-fusion-plugins-extra csomagokat, mindkettő előjön, ha a compiz szót beírjuk a keresőbe (Karmic alatt az egyik csomag csak a Synapticban lesz meg). Most jelentkezz ki és be. Ha meg vagy menj a Rendszer / Beállítások / CompizConfig beállításkezelőhöz és ott az Effektusok alatt pipáld ki az Ablak elmosást. Az elmosás szűrőt állítsd Glauss-ra és a Glauss-sugarat 4-re vagy 5-re, tetszés szerint. Ha elégedett vagy zárd be az ablakot és élvezed a látványt.
Megjegyzés: Több alkalmazásnál (pl. Firefox) le van tiltva egyelőre, mert kiakasztja a programot. Ha vissza szeretnéd állítani a dolgokat ezen a linken, az Uninstall fejezet alatt megtalálod a mikéntjét, ha valami nem lenne világos nyugodtan kérdezz a kommentek között.

8 thoughts on “RGBA ablakáttetszőség engedélyezése Ubuntu alatt

 1. Charlie: Annyi hibát találtam, hogy az egyik parancsnál a „&” (és) jelet átalakítja „&-ra”:
  sudo apt-get update && sudo aptitude upgrade
  Kérlek javítsd.

 2. Üdv! Sikeresen feltelepítettem a dolgokat a leírásnak megfelelően, de
  Synaptic és Pidgin 2.6.6 nem műkdnek megfelelően. A synapticot nem tudtam indítani a megszokott módon glx-dockból („gksu” lehet a problémája, mert átírtam „sudo”-ra és bepipáltam a terminálból való futtatást,s így már működik,de nem az igazi a terminál ablakocska miatt), ill. Pidginbe egyáltalán nem tudtam életet lehelni. A problémát mindkét esetben az „rgba=on” okozza, de nem tudom, hogy állíthatnám le, hisz a ~/.profile -ba a következő sorokat illesztettem be:
  export GTK_MODULES=rgba
  export GTK_RGBA_APPS=allbut:firefox:firefox-3.5:gksudo:ooffice:soffice:pidgin:libpurple:totem

  A firefoxnál,totemnél, ooficenál működik az rgba=off beállítás

 3. A gksu problémát megoldottam (gksudo-t írtam véletlenül a .profilbe 😀 ),de a pidginemből tényleg nem tom kivadászni a rgba beállítást.

 4. Nah akkor megválaszolom saját kérdésemre a választ 😀 A galambpostát „Pidgin” és nem „pidgin” -nek kell írni a .profile-ba és akkor működik…

 5. Hú bocsi, hogy csak most nézek ide. De szerencsére sikerült megoldani. Egyébként Lucidos érdemes vigyázni vele, mert a frissítésektől könnyen elszállhat ez miatt valami. Nálam épp a firefox nem indult el ez miatt. Viszont Karmicon nem tapasztaltam ilyen hibát. Ha valakinek még is problémája lenne vele, ott a bejegyzésben az eltávolításhoz egy link.

 6. Visszajelzés: Ubuntu tippek » Átlátszó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .