Röviden, tömören a tömörítő programokról

tömörítő program

Szimpla mezei felhasználó vagy profi informatikus -tulajdonképpen teljesen mindegy, hiszen így vagy úgy, de mindenkinek volt már szüksége valamilyen tömörítő program változatra. Egy ilyen szoftver használata számos előnnyel jár, hiszen alaposan megkönnyíti bizonyos feladatok elvégzését a számítógépen.

Nem árt egy kicsit jobban megismerkedni a tömörítő programok típusaival, hiszen bármikor szükség lehet rájuk a közeljövőben.

Mire való a tömörítő program?

A gyűjtőnév igencsak árulkodó, hiszen valóban tömörítenek, zsugorítanak, ezzel megkönnyítve bizonyos nagyméretű fájlok tárolását és küldését. Nem ritka, hogy belebotlunk abba a problémába fájl küldés közben, hogy az adott elem mérete túl nagy. Sőt, az sem ritka, hogy sok kisebb fájlt szeretnénk egyszerre elküldeni, de ezeknek a száma korlátozva van.

 

A gépünkön a tárhely, bármekkora is legyen, mégis korlátozva van. Természetesen ez akármikor bővíthető, de ha sok nagyméretű fájlt vagyunk kénytelenek tárolni a PC-n vagy a MAC-en, akkor nem árt ezt tömörített formában tenni. Arról nem is beszélve, hogy a becsomagolt elemeket akár is lehet védeni.

A ritkán használt, nagyméretű fájlok bármikor elérhetőek, viszont azt fontos szem előtt tartani, hogy zsugorított formában nem használhatóak. De amelyik tömörítő program képes tömöríteni, annak a kicsomagolás sem jelent gondot.

Lehetséges tömörítő program letöltése ingyen?

Természetesen ennek nincs semmi akadálya. Csak arra kell figyelnünk ebben az esetben is, hogy milyen forrásból szerezzük be ezeket a szoftvereket. A legjobb, hogyha a gyártó hivatalos honlapjáról töltjük le a tömörítő programokat.

Itt pedig eljutottunk ahhoz a ponthoz, ahol azt kell megvizsgálnunk, hogy a céljainknak melyik változat felel meg leginkább. Beérjük az alapfunkciókkal vagy inkább egy egészen kifinomult változatra lesz szükségünk?

Tömörítő programok

A választás egyáltalán nem mindegy abban az esetben, hogyha napi több órát töltünk a gép előtt pl. a munkánkból kifolyólag. Nincs annál kellemetlenebb, amikor fogadunk egy fájlt, de nem tudjuk megnyitni, kicsomagolni, mert nincs a gépen tömörítő/csomagoló program.

Számos tömörítő program ingyen beszerezhető, de akadnak olyanok is, amikhez lincensz kulcsot vásárolhatunk, amivel feloldhatunk minden zárolt funkciót. Így érhetőek el a speciális lehetőségek a programon belül.

Tömörítő program az alapoktól

Kellemes extrának számít a Windows-ban, hogy a WinZip tömörítő program már alapból megtalálható benne. Ezért nem kell a Windows telepítése után rögtön egy tömörítő program után kutakodni. Nyilván sokaknak feltűnt, hogy rengeteg fájl, alapból becsomagolt formátumban töltődik le, függetlenül attól, hogy az kép, dokumentum, video stb.

A kicsomagoláshoz pedig csak jobb klikkelni kell és a legördülő menüből már ki is választható a WinZip tömörítő és annak különféle funkciói.

Az előnyei közé sorolható, hogy képes csatlakozni a felhőalapú szolgáltatásokhoz úgy, mint a Drive vagy pl. a Dropbox. A tömörített fájlok elküldhetőek e-mailben, amit a ZipSend opció tesz lehetővé. A használata biztonságos, mivel titkosítást használ és a Drag and drop funkció egyszerű kezelhetőséget biztosít a fájlok beolvasását illetően.

Egyetlen hátrány, amennyiben ez annak nevezhető, hogy csak Windows rendszeren fut. Továbbá az is gondot jelenthet egyeseknek, hogy a próbaidő lejárta után meg kell vásárolni a programot.

A WinRar szintén nagyon népszerű a Windows felhasználók körében, hiszen ez is egy kis méretű, de annál okosabb tömörítő program ingyen letölthető formában. Általában ezt a szoftvert szokták előszeretettel alkalmazni a média fájlok tömörítése céljából.

Nem mellesleg képes kiválasztani az adott feladathoz mérten a legelőnyösebb tömörítési módszert. A segítségével villámgyorsan csomagolhatjuk ki a fájlokat, sőt fájltitkosítást is biztosít

Bár az ingyenes próbaidő csupán 40 nap, a lejárta után mégis nyitva maradnak a előttünk az alap tömörítési és kicsomagolási funkciók.

tömörítő program ingyen

A ZipWare különösen az előnyére válhat azoknak, akik egy tömörítő programot keresnek a képes fájlformátumok átkonvertálására. Kicsomagolás terén több, mint 25 fájlformátumot támogat, tehát egy igazán nagytudású tömörítő programnak számít. Ha ez még nem lenne elég, azt sem szabad elfelejteni, hogy teljesen ingyenes a letöltése és a használata is.

Hogyha a tömörített fájlokat egyszerűen szeretnénk megosztani másokkal, akkor egy olyan tömörítő programra lesz szükségünk, mint amilyen Hamster Zip Archiver 4. Hasonló funkciókkal kecsegtet, mint a WinZip, viszont ami kiemeli az előzőek közül az a direkt link-ek létrehozásának a lehetősége.

Ezeket a linkeket bárkivel megoszthatjuk, ezzel biztosítva hozzáférést a tömörített fájlokhoz, amiket felhőszolgáltatásokban tárolunk.

Természetesen MAC-re készült tömörítő program sem maradhat le a listáról. Ilyen pl. a Better Zip, ami jelszóval védi a fájlokat és kompatibilis a WinRar-al. Tehát, ha tömörített fájl küldés történik egy MAC és egy Windows felhasználó között, akkor nem lesznek problémák a kicsomagolással. Emellett ezzel a programmal kibontás nélkül is meg lehet tekinteni az archivált fájlokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .