Safe Boot Mac-eken. Sok problémát megoldhat!

Az Apple már a Jaguar (OS X 10.2.x) megjelenése óta elérhetővé tette a felhasználók számára a Safe Boot (más néven Safe Mode – biztonsági mód) opció használatát a Mac-es gépeken. A Safe Boot a lehető legkisebb számú funkcióval indítja el a Mac-et, tehát nem indulnak majd el olyan programok, beállítások és egyebek, amelyek nem feltétlenül szükségesek a gép működéséhez. De mire is jó mindez?

A Safe Boot első sorban lehetővé teszi, hogy ismét futtassuk Mac-ünket ha olyan problémákba ütköztünk, mint például korruptálódott adatok/alkalmazások, sérült fájlok, szoftver telepítéssel kapcsolatos komplikációk, sérült betűtípus fájlok vagy beállítási fájlok. Ezekből sokszor az következhet, hogy a Mac egyáltalán nem boot-ol vagy befagy a boot-olás közben, esetleg valamikor a használat közben bizonyos fájlok/alkalmazások megnyitásakor.
Safe Boot vagy Safe Mode?
Sokan felváltva használják a kettőt, azonban nem egészen ugyanau a két kifejezés. A Safe Boot a már említett módon csak azokkal a funkciókkal indítja el a Mac-et, amelyre annak szüksége van ténylegesen. A Safe Mode (biztonsági mód) az a mód, amelyben a Mac operál a Safe Boot-al való indulás után.
Hogyan tegyük Safe Mode-ba gépünket?

 1. Állítsuk le Mac-es gépünket!
 2. Indítsuk el a gépet!
 3. Amikor meghalljuk a Mac-es startup hangot, akkor tartsuk lenyomva a ’Shift’ gombot!
 4. Engedjük el a Shift gombot, amint meglátjuk a bejelentkezési ablakot vagy az asztalt!


Mi történik Safe Boot közben?
Ha Mac-ünket Safe Boot-ban indítjuk, akkor a rendszer a következőket fogja a boot-olás során elvégezni:

 • Ellenőrzi a fájl és mappaszerkezeteket a főmeghajtón.
 • Betölti az alapvetően szükséges kernel kiterjesztéseket, amelyre az OSX futtatásához kell.
 • használaton kívül helyezi az összes elérhető betűtípust a /System/Library/Fonts mappában találhatókon kívül. Ezeket a betűtípus fájlokat az Apple szolgáltatja, tehát minden más, harmadik fél által beszerzett fajta letiltásra kerül.
 • Az összes betűtípus cache-t a lomtárba (kukába) helyezi.
 • Letiltja az összes automatikusan bejelentkezni kívánó alkalmazást.
 • Törli a dynamic loader cache-t (dinamikus betöltés cache) (OS X 10.5.6 vagy későbbi verziókon van csak). Ez például megoldja a kékképernyős befagyásokat az indításkor.


Mely funkciók nem lesznek elérhetők?
Ha a Safe Boot megtörtént és már Safe Mode-ban böngésszük az asztalt, nem minden OSX funkció lesz elérhető a számunkra.

 • A DVD lejátszó nem fog működni
 • Az iMovie nem lesz képes videók rögzítésére.
 • Az audio be és kimenetre kötött eszközök nem fognak működni.
 • A belső és külső modemek nem fognak működni.
 • Az AirPort kártyákról is le kell mondanunk, bár ez függ attól, hogy mely verzióját használjuk a kártyának és az operációs rendszernek.
 • A belső hálózati fájlmegosztás nem lesz elérhető az OSX 10.6 és későbbi verziókon.

 
A Safe Mode rengeteg helyzetben lehet hasznos. Ismét használhatóvá teszi a Mac-ünket, ha valamilyen komolyabb probléma történt és már kezdhetünk is dolgozni a megoldáson, ha a Safe Mode-ba váltás, majd visszaváltás nem oldotta meg a gondot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .